I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Elektrificering af fødevare-industrien kan være en attraktiv, grøn businesscase

23. august 2023 kl. 16:03
Arla Foods
Arla Foods er en af de virksomheder, der var med i projektet 'Elektrificering af Fødevareindustrien', hvor fordele ved en elektrificering blev målt og vejet. Illustration: Arla Foods.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et netop afsluttet treårigt projekt med deltagelse af 20 danske fødevarevirksomheder viser, at det både er teknologisk muligt og økonomisk fordelagtigt at erstatte fossile brændsler med eldrevne løsninger i komplekse produktionsprocesser i fødevarebranchen. 

Håbet er nu, at erfaringerne fra projektet kan understøtte elektrificering inden for såvel fødevarebranchen som i mange andre industrisektorer. Men der er, som det fremgår af denne kommentar, behov for nye tiltag, som kan speede udviklingen op.

Det er helt nødvendigt, at danske industrivirksomheder bredt set tager fat på at elektrificere og derigennem også ad den vej bidrager markant til den bæredygtige omstilling af vores samfund. Erfaringerne fra fødevareindustrien viser, at det kan lade sig gøre. 

95 procent af fremstillingsprocesserne i fødevareindustrien kan allerede i dag teknisk set elektrificeres, og alt tyder på, at det samme gælder for processerne i mange andre industrisektorer. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er én af hovedkonklusionerne i projektet Elektrificering af Fødevareindustrien, som Industriens Fond står bag og som blev gennemført i et samarbejde mellem DI Fødevarer, DI Energi, Landbrug & Fødevarer, Green Power Danmark, DTU og konsulentvirksomheden Viegand Maagøe A/S. 

Gennem 20 cases demonstrerede projektet, hvordan elektrificering kan understøtte den grønne omstilling af fødevarebranchen, styrke virksomhedernes konkurrenceevne og fremme eksporten af el-baserede teknologier og løsninger. 

Projektet startede i januar 2020 og er i skrivende stund på vej mod sin formelle afslutning. Som led i projektet er udviklet et digitalt roadmap med det formål at inspirere og motivere produktionsvirksomheder indenfor alle brancher til at tage skridtet væk fra fossile energikilder og over på grøn strøm, ligesom en afslutningsrapport samler op på projektets konklusioner.

Talrige fordele ved at elektrificere

Vores projekt viser, at der er velegnede teknologier til elektrificering på markedet, at økonomien i de enkelte projekter i virksomhederne som regel er god, og at den danske elforsyning kan håndtere det stigende el-behov. Samtidig med at en omstilling fra fossil til grøn energi imødekommer de fortsat voksende krav fra omverdenen, kunder og lovgivere om, at virksomheder skal levere og dokumentere deres CO2-reduktioner. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 20 deltagende virksomheder udgør tilsammen en bred repræsentation både i forhold til størrelse og produktionsprocesser samt i modenhed i relation til grøn omstilling. 

Når vi har valgt at fokusere på fødevarevirksomheder, så skylder det ikke mindst det store CO2-besparelsespotentiale i branchen. 

Over halvdelen af energiforbruget udgøres af fossile brændsler, og fødevarebranchen står i dag for 30 procent af den danske industris samlede CO2-udledning. Samtidig udgør omkostningerne til energi en betydelig del af produktionsomkostningerne, og der er også penge at spare via den energieffektiviseringsgevinst, man opnår ved at elektrificere.

De fleste kan elektrificere

Men er der slet ingen barrierer, som kan bremse udrulningen af elektrificeringsaktiviteter af de processer i fødevareindustrien, som håndterer alt fra brødbagning over ølbrygning og mejeriproduktion til slagtning af svin? 

På teknologisiden kan en omstilling i nogle tilfælde blive udfordret. 

Projektet har imidlertid afdækket en lang række forskellige teknologiske løsningers modenhed og potentialer, og konklusionen er, at der i dag findes et stort udvalg af modnede teknologier, som kan finde anvendelse, og at langt de fleste fødevarevirksomheder derfor i dag vil kunne elektrificere med relativt velkendt teknologi. 

De afdækkede teknologier omfatter både konkrete eldrevne løsninger som erstatning for fossilt drevne processer, og løsninger, der tager afsæt i overskudsvarme eller varmepumper. 

Dette betyder naturligvis ikke, at der ikke er behov for, at teknologiproducenter videreudvikler deres produkter og løsninger, så der kommer flere og måske også mere standardiserede løsninger på markedet, som også kan imødekomme kravene i andre brancher. Samtidig er det afgørende, at elektrificeringen gennemføres smart, med fokus på optimering af processer og energiforbrug inden skiftet til el.

Det hører med til en virksomheds overvejelser om elektrificering, at omlægning af produktionen fra fossile brændsler til elektricitet er en kompleks proces, der kan være ressourcekrævende og investeringstung. 

Fra projektets side vil vi gerne pointere, at der er behov for både attraktive finansieringsmuligheder, men også bedre og mere fleksible offentlige støttemuligheder, som er dedikeret til omstilling fra gas til el, så der kommer fart på elektrificeringen og den grønne omstilling af industrien over en bred kam.

Attraktiv businesscase

Klogt gennemført vil elektrificering også medføre et lavere energiforbrug, hvilket bidrager positivt til businesscasen, ligesom der også ofte vil kunne opnås andre positive effekter, som kapacitetsforøgelse, reduceret råvarespild m.v. 

Den opnåede CO2-besparelse reducerer endvidere de udgifter, som vil følge af den kommende CO2-afgift. Samtidig vil grøn omstilling af produktionen i mange tilfælde lede til en værdiforøgelse i et markedsperspektiv. 

En grøn og ansvarlig produktionsproces medvirker til at højne brandingværdien for både de konkrete produkter og for virksomheden som helhed.

Generelt for de 20 cases er tilbagebetalingstiden rimelig – selv når der ikke tages højde for de øvrige gevinster af omlægningen.

Vi kan på baggrund af ovenstående ikke opfordre nok til, at både små, mellemstore og store produktionsvirksomheder inden for alle sektorer, hellere i dag end i morgen, begynder at undersøge mulighederne for at elektrificere. Til gavn for den enkelte virksomheds konkurrenceevne, for den enkelte branche og for den samlede grønne omstilling af vores samfund. 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning