Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Derfor vil jeg ikke bygge militære droner

4. maj 2023 kl. 10:4530
drone
Illustration: Ingeniøren.
Rumfartsingeniør med amerikansk baggrund advarer mod ‘amerikanske tilstande’ i dansk forskning, hvor militærindustrien er på vej mod større indflydelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg er rumfartsingeniør og lektor på Syddansk Universitets Dronecenter. Vores mission er »forskning, uddannelse, innovation og samarbejde inden for ubemandede luftsystemer til fordel for samfundet«. Vi udvikler civile droner til sundhedspleje, inspektion af infrastruktur, eftersøgning og redning, overvågning af natur og dyreliv samt humanitære opgaver. 

Det er et tilfredsstillende job, hvor jeg kan kombinere min kærlighed til flyvning og konstruktion af ting med min drøm om at gøre verden til et bedre sted. I løbet af de sidste 10 år på SDU har jeg – i det store og hele – kunnet fungere som embedsmand og føle, at jeg bidrager meningsfuldt til et bedre samfund.

Desværre har jeg – især i de seneste år – oplevet, at min forskningsfrihed og mulighed for at arbejde med droner udviklet til civil brug er blevet stadigt mere truet. Jeg har været vidne til den nylige bevægelse hen imod en militarisering af mit universitet. Først kom etableringen af SDU Security and Defense (SEC-DEF): en hjemmeside, der blev oprettet af ledelsen, og som tilbød militærindustrien ydelser fra os forskere. Udnævnelsen af Jens Ringsmose – med en baggrund i erhvervslivet og med militære studier – som rektor på SDU er et andet symptom på denne tendens. Derefter fulgte et øget pres fra ledelsen om at arbejde på militære projekter.

Jeg har modsat mig dette pres og valgt at udøve min ret til forskningsfrihed og takket nej til at arbejde på militære projekter. Reaktionen fra ledelsen var, at de så vil ansætte en anden person, der vil udføre opgaven. Men de muligheder, der er for teknologi med dobbelt anvendelse, kan ikke rigtig tilpasses hverken civile opgaver eller forsvarsopgaver. Dobbelt anvendelse sænker kvaliteten og øger de etiske risici for begge. For eksempel skal civile droner være let synlige og genkendelige, de skal leve op til kravene om persondata og opretholde et højt niveau af operationel sikkerhed. Militære droner, derimod, skal være usynlige, opsamle så mange data som muligt og i nogle tilfælde direkte påføre fjenden skade. Det siger sig selv, at så forskellige krav vil føre til fundamentalt forskellige dronedesign med meget forskellige etiske konsekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kommer fra USA, hvor militær forskningsfinansiering findes overalt. Faktisk er den så udbredt, at ingen sætter spørgsmålstegn ved det. Forskere er enten bevidst uvidende om den endelige anvendelse af deres arbejde eller holder fast i, at den teknologi, de udvikler til dobbelt anvendelse, også kan bruges til ikkevoldelige formål. Da jeg først kom til Danmark, oplevede jeg en befriende adskillelse mellem universitetsforskning og militæret. Nu ser jeg en militarisering af offentlige danske universiteter tage form, og hvis vi ikke sætter en stopper for det snart, vil det opsluge os, som det har gjort i USA.

Den primære drivkraft bag denne militarisering synes næsten udelukkende at være økonomisk (SDU’s SEC-DEF-initiativ blev iværksat før den nuværende krig i Ukraine). Jeg har deltaget i disse møder, og bag kulisserne peger ledelsen på potentialet for mere finansiering og flere job. De taler ikke om soldaternes sikkerhed, om at fastholde kampadfærd, der følger konventionerne, eller udvikling af teknologier, der hjælper os med at undgå konflikt. Det handler alt sammen om penge.

Der har tidligere været mange eksempler på nyttige teknologier med dobbelt anvendelse – fly, GPS, Toyota Hi-Lux – men denne fleksibilitet har været på bekostning af domænespecifikke funktioner og har ført til uønskede risici i både den civile og militære brug. Nu har vi muligheden for at vende denne tendens – ved at adskille civil og militær teknologiforskning og finansiering. Det ville være enkelt – men alt for simpelt – at karakterisere alle civile droner som ‘gode’ og alle militære droner som ‘onde’. Desværre er det civile droneområde også karakteriseret af en hovedløs jagt mod at automatisere job og tjene penge. På det civile område er det menneskers levebrød, der er på spil; i militæret er det menneskeliv.

For at sige det ligeud: hvis man udvikler teknologier, der forvolder mennesker skade, må man som minimum påtage sig en del af ansvaret for anvendelsen af teknologien. På samme måde er det rimeligt, at man accepterer en del af ansvaret for brugen af de fredelige teknologier, man udvikler. Jeg vælger det sidste, og jeg håber, at mine ingeniørkolleger vil gøre det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2018 opdagede ingeniører hos Google, der arbejdede på et projekt ved navn Maven, at de algoritmer, de udviklede, ville blive brugt til automatisk billedklassificering på militære droner. De protesterede og lavede en underskriftindsamling, hvor de erklærede, at »vi mener ikke, at Google bør være en del af krigsindustrien«. Senere samme år besluttede Googles ledelse ikke at forny denne kontrakt med Pentagon. 

Vi ingeniører har stor magt som skabere af teknologiske fremskridt, og – nogle gange til stor frustration for ledelse og politikere – vi har afgørende indflydelse på, hvad vi vil og ikke vil udvikle. Til mine ingeniørkolleger siger jeg dette: Vi behøver ikke give efter for dette pres for at bidrage til voldshandlinger ...

Mine kolleger i ingeniørfaget, som læser dette, vil jeg opfordre til at tage sig tid til at reflektere over, hvilke teknologier I vil og ikke vil være en del af, og hvem I vil og ikke vil samarbejde med. Overvej, hvem der drager fordel af de ting, I skaber, og hvem der lider skade. Tænk over, hvordan jeres egne interesser – som f.eks. at have et godt betalt job – skal vejes op imod andres velfærd. Og overvej, hvilken påvirkning jeres arbejde vil have for kommende generationer og vores planet.

Vi lever i et frit samfund, og det er op til hver enkelt ingeniør at beslutte, hvad der er rigtigt for hende eller ham. Jeg opfordrer til, at vi træffer en bevidst beslutning om dette og tydeligt og klart giver udtryk for vores værdier over for dem omkring os, uden skjulte dagsordener – og uden økonomisk vinding som det primære motiv.

Jeg vælger at arbejde med civile droner, fordi jeg ønsker at gøre verden til et bedre sted, at kanalisere min barndoms uskyldige betagelse af droner over i aktivt at bidrage til et blomstrende samfund. Jeg håber, at jeg får mulighed for at fortsætte med dette, og at andre ingeniører slutter sig til mig i skabelsen af teknologier for fred.

Redaktionen har hørt SDU, om ledelsen vil skrive et svar på dette synspunkt. Men det har SDU afvist.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

30 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
31
16. maj 2023 kl. 15:11
Så du ville med vilje…

Så du ville med vilje sabotere din arbejdsgiver???

Naturligvis!

Hvis jeg bliver sat til umuligt arbejde, forsøger jeg først dialog om problemet, helst med tillidsfolk indblandet. Og hvis de fortsat presser mig til det, så ja. Når jeg på forhånd har erklæret, med vidner på, at jeg hverken kan eller vil udføre opgaven - så må de fyre mig, eller opleve konsekvensen.

Ikke med direkte sabotage, men indenfor arbejdskampen finder der så masser af blidere aktionsformer. Lige fra at arbejde efter reglerne og arbejde langsomt, til at misforstå enhver ordre og bevidst lave dårligt arbejde.

Jeg blev fx beordret til at flytte en traktor med ti meter anhænger, på trods af at jeg aldrig har haft kørekort, og at det lå helt uden for det felt, jeg var ansat til. Jeg forklarede så mine manglende evner, med publikum på, men fik besked på at køre alligevel - hvorpå det lykkedes mig at bøje anhængeren i vinkel.

Arbejdslederen var umulig til sin opgave, så min udførelse af opgaven udløste regulære klapsalver fra resten af flokken :). Jeg havde tre uger tilbage af kontrakten, og havde det ellers fint med opgaverne, så derfor gik jeg ikke bare min vej. De andre skulle med videre, og havde ikke samme mulighed for at protestere.

Som jeg omhyggeligt skrev tidligere, har man naturligvis ret til at protestere - også hvis fx et fredeligt arbejde omstilles til kampvåben. Men ikke nødvendigvis ret til at beholde jobbet uændret. Så der ville jeg først stritte imod, og så pænt melde min afsked - helst på et rigtig besværligt tidspunkt for min arbejdsgiver.

PS: Jeg har haft kontraktarbejde og årelange ansættelser, men er aldrig blevet fyret.

30
16. maj 2023 kl. 14:20
En våbenfabrik, der turde…

En våbenfabrik, der turde ansætte mig, vil dog ikke kunne regne med, at deres produkter fortsat fungerer :)

Så du ville med vilje sabotere din arbejdsgiver????

29
15. maj 2023 kl. 14:17
i 1945 efter befrielsen,…

i 1945 efter befrielsen, hvor man henrettede tyske kollaboratører

Bødlerne var frivillige politibetjente. De fleste henrettelser skete kort efter befrielsen. Ved senere retssager blev helt tilsvarede forbrydelser højst straffet med fængsel. En retfærdig rettergang passer dårligt sammen med akut hævnfølelse.

Tilbage til nutiden. Hvis man fx er blevet ansat til at forske i civile droner, og produktionen pludselig omstilles til kampvåben, har man naturligvis ret til at protestere - men ikke nødvendigvis til at beholde jobbet uændret, afhængig af kontraktforhold.

Engang var udtrykket liv, ære og velfærd et begreb, der gav rettigheder. Arbejdsløse har haft ret til at nægte krigsproduktion, men den regel blev afskaffet. En våbenfabrik, der turde ansætte mig, vil dog ikke kunne regne med, at deres produkter fortsat fungerer :).

Selv fastansatte soldater har i øvrigt ret til at komme på bedre tanker, og forlade militæret i utide. Dette er en fuld rettighed i USA, og som menneskeret burde dette også være på plads i Danmark. Men er det endnu ikke, for i Danmark ansættes alle soldater med livsvarig mobiliseringspligt!

28
15. maj 2023 kl. 12:42
Danmarks Forskninngs- og…

Danmarks Forskninngs- og Innovationspolitiske Råd og Videnskabernes Selskab inviterer til debat om netop dette tema den 25. maj:

https://ufm.dk/aktuelt/arrangementer/2023/dfir-debatmode-ii-den-videnskabelige-republik-kan-etikken-og-abenheden-overleve-i-en-sikkerhedskultur

Der er stadig enkelte ledige pladser.

27
14. maj 2023 kl. 13:42
Var det ikke det man gjorde…

Var det ikke det man gjorde i 1945 efter befrielsen, hvor man henrettede tyske kollaboratører? Eller husker jeg galt?

26
10. maj 2023 kl. 23:13
Jeg tror fint, vi kan få en…

Jeg tror fint, vi kan få en underskrift fra Rusland, men tvivler lidt på USA vil.

Hvad gør at du tror det? Lige nu er Rusland bagud på teknologi. Såfremt Rusland har ambitioner om at være en supermagt så er de nødt til at udnytte hver eneste mulighed der er. Jeg tror dog ikke at Rusland har nogen mulighed for at indhente USA, Kina og Europa.

Generelt så vil lande kun gå med til begrænsninger på teknologi hvis den pågældende teknologi er ligegyldig eller hvis det kan verificeres at ingen snyder. Specielt er de interesseret i restriktioner hvis det giver flere problemer for andre end dem selv.

Et godt eksempel herpå er forbud mod atomprøvesprængninger: Dem der har atomvåben ved hvordan man bygger dem og har allerede data de kan bruge. Det er relativt nemt at verificere at ingen snyder. Og det rammer stater der forsøger at komme med i atomvåben klubben hårdt og i meget mindre omfang stater der allerede er medlemmer.

25
10. maj 2023 kl. 21:15
Jeg tror fint, vi kan få en…

Jeg tror fint, vi kan få en underskrift fra Rusland, men tvivler lidt på USA vil.

Jeg ville ikke stole på en underskrift fra nogen af dem... De ville sikkert skrive under men fortsætte alligevel i det skjulte..

24
10. maj 2023 kl. 20:33
Alle teknologier kan højst…

Alle teknologier kan højst sandsynligt anvendes til militære applikationer. Jeg tror, at hvis man skal tage alle mulige forbehold i sin kontrakt omkring anvendelsen af éns arbejde, så får man store udfordringer. Dels som arbejdsgiver men også som arbejdstager.

Ja, selvom mange ikke tænker på det, så kan frit open source kode nemt enten havne i millitære applikationer, eller fungere som hjælp, til at lave en millitær applkation. Open source, er reelt det samme som at sende udvikling på en sølvtalerken til Rusland.

Det, som vi har brug for, er at få lande som Rusland, Kina, og USA til at skrive under på, at de ikke vil anvende ny forskning, og moderne teknologi, inden for våben og millitære anvendelse. Jeg tror fint, vi kan få en underskrift fra Rusland, men tvivler lidt på USA vil.

23
10. maj 2023 kl. 12:23
Med militære teknologier…

Med militære teknologier følger ofte :

  1. Spændende teknologi
  2. Større budgetter

Som nørd er #1 åbenlys - spændende teknologi giver større udfordringer og dermed større arbejdsglæde (for mig).

#2 betyder ofte, at der er større muligheder for at "gøre tingene rigtigt" og/eller større/dyrere "legetøj" (instrumenter, maskiner etc.).

Personligt, har jeg INGEN betænkeligheder omkring hvad, mine produkter/projekter/arbejde bliver brugt til. Det sagt, så har jeg fuld accept af, at andre ikke har samme holdning. De skal ikke forsøge at blande sig i min holdning/mit arbejde, ligesom jeg heller ikke vil blande mig i deres.

Alle teknologier kan højst sandsynligt anvendes til militære applikationer. Jeg tror, at hvis man skal tage alle mulige forbehold i sin kontrakt omkring anvendelsen af éns arbejde, så får man store udfordringer. Dels som arbejdsgiver men også som arbejdstager.

Jeg tager IKKE ansvaret for hvad, folk bruger mit arbejde til. Skal en knivproducent tage ansvar for knivstikkerier? Bilproducent skal have ansvaret for vanvidsbillister? Hvis en person anvender ét af mine produkter til at redde liv med, så har jeg det fint med det. Hvis en person anvender ét af mine produkter til at tage liv med, så kommer jeg ikke til at miste søvn over det.

22
9. maj 2023 kl. 13:04
Som Werner von Braun sagde i…

Som Werner von Braun sagde i den gamle film, om bombe missiler: "Once they are up, who cares where they come down?"

Men jeg kan da godt følge Dylan Cawthorne i, at hvis HAN ikke ønsker at medvirke til udvikling af militære droner, så skal han da heller ikke gøre det! Og mon ikke han kan finde beskæftigelse på en anden arbejdsplads..

Selv ser jeg absolut ikke noget forkert i at forske og udvikle teknologier, hvormed DK og vesten kan forsvare os mod angreb fra slyngelstater. Krig og trusler går jo ikke væk ved at vi nedlægger våbnene ensidigt! Den, der ikke kan forsvare sig selv, bliver undertrykt eller besejret af andre. Så simpel er naturens orden, hvorunder mennesker også hører.

Dylans holdning om, at der ikke må udføres forskning på et universitet, som er målrettet militær anvendelse (og dermed omfattet af tavshedspligt mv) - den har jeg lidt svært ved at følge. Hvis vi har en militær industri i DK som kan have gavn at at få forsket/udviklet nye teknologier på et universitet (mod betaling antager jeg), så vil det i hvert fald gavne:

  1. dansk erhvervsliv (= afføder mere velfærd til alle i DK)
  2. de enkelte forskere mv, som får projekter at dygtiggøre sig med

Dette er naturligvis ikke set samme som fri forskning - som der jo også skal være plads til. Men helst ikke for meget indspist navlepilleri og selvsving, det er altid en fare..

20
9. maj 2023 kl. 07:26
Ja, hvis man er selvstændig…

Ja, hvis man er selvstændig. Det giver ikke nogen mening, at bruge "frihed" som argument for ikke at udføre det job man bliver betalt for. Hvis pædagogen ikke vil passe børn, og der er det arbejdsgiveren ønsker, må pædagogen bruge sin frihed til at finde et andet arbejde.

Jeg er ikke uenig - men din betragtning er måske ikke helt relevent. Den kunne måske være mere rigtig hvis du tænkte på en fængselsbetjent som passede fanger i et dansk fængsel hvor man politisk genindførte dødstraffen - kunne man så udpege bødler blandt de ansatte og hvis de ikke ville være bødler sige at så måtte de finde sig et andet arbejde?

19
8. maj 2023 kl. 22:17
Mon ikke hele øvelsen med…

Mon ikke hele øvelsen med dette synspunkt handler om at læse kommentarsporet? Jeg synes det ligner en karakteriseringsøvelse.

18
7. maj 2023 kl. 10:30
Ad militærforskning på…

Ad militærforskning på universiteterne

Nogle ting og mennesker kan ikke stoppes med gode intentioner og forblommede skåltaler..

nej, det er rigtigt. Men én ting, der kendetegner militæret, efterretningsvæsener mv. er hemmelighedskræmmeri per definition og som en selvfølgelig nødvendighed. Alle organisationer, der er kendetegnet ved det samme samt en del midler, vil der før eller senere ske 'uhensigtmæssigheder' i. Ala misbrug af midler, misbrug af redskaberne mm.

Ad den fuldstændigt kiksede økonomistyring i det hjemlige militær, penge der går til privat luksus fremfor basale fornødenheder og store forbrug, man tilsyneladende slet ikke er i stand til at redegøre for. Efterretningsvæsener, der udfører pinagtig udspionering af hinandens allermest private og intime aktiviteter for at bruge disse til at komme af med personer osv.

Hvad nu hvis de spredte pinagtige indblik i våben+hemmelighedsbrancherne ikke er undtagelsen, men reglen - overalt på jordkloden. Forstået sådan, at selvføgelig er der masser af velfungerende ting i disse organisationer, men underbeskrevne megakiks er måske ligeså udbredt. For sådan fungerer verden og mennesker. Det samme vil ske i menighedsrådene under lignende betingelser. For militær ol er det blot undtagelsen, at de afdækkes, netop pga. sikkerheden.

Hvis den kultur spreder sig til en hel universitetsverden, i takt med at militærstudier måtte sprede sig derinde. Så vil lignende fejl, upassende adfærd og misbrug samt kikset økonomistyring af store beløb evt. følge med.

Men ingen vil turde sige noget, fordi de dagen efter kan ende i kachotten og senere i retten for lukkede døre, hvor selve det, de er anklaget for kan være hemmelighedsstemplet.

Som minimum sikre, at militær og sikkerhedsrelevante studier er velafgrænsede på universiteterne og ikke umærkeligt smitter af på alt for meget andet derinde.

17
6. maj 2023 kl. 11:26
Det var godt nok en billig…

Det var godt nok en billig omgang pacifisme, jeg håber der er så meget samvittighed i forfatteren at han trods alt laver det han får løn for. Jeg har aldrig selv arbejdet med våben men ville da sætte en ære i at udstyre vores soldater og alle venligtsindede nationer med det bedst mulige udstyr, om ikke af andre grunde så i taknemmelighed overfor det samfund som har givet mig en svinedyr uddannelse til fri afbenyttelse.

Når jeg læser den slags tænker jeg altid på Los Alamos, hvor en gruppe af den tids fremmeste forskere og ingeniører byggede et våben, som sluttede anden verdenskrig, og kunne have sparet endnu flere menneskeliv end det gjorde hvis det havde været færdigt endnu hurtigere. Nogle ting og mennesker kan ikke stoppes med gode intentioner og forblommede skåltaler, eller hvad er det måske lige forfatteren gerne vil sige til Putin og resten af banditregimet der ville stoppe myrderierne i Ukraine?

16
6. maj 2023 kl. 11:01
Tak til lektor Dylan…

Tak til lektor Dylan Cawthorne for at bringe et væsentlig problem på bane. Jeg synes hverken droner eller VE teknologi hører til på et universitet.

Det er for kendt og elementært og hørmer af at produkt-ønske-udvikling.

Det kan sagtens budgeteres,bevilliges og afvikles som når der købes futtog og sporvogne.

Der er blevet alt for mange ingeniørfabrikker rundt i landet som med al magt skal hedde noget med Universitet.

Universiteter med forskningsfrihed bør blokbevilliges og styres af tidligere beviste talenter som er gået uventede veje.

Bohr Moseley Euler Lise Meitner Otto Hahn

Find selv på flere

Studentertumulterne i 68 var ikke gavnlige for andet end beskæftigelse. Universiteter kan ikke styres af studenter,laboranter,kontorpersonale etc.

Politikkere beslutter hvor mange midler,hvor lang tid og hvor de skal komme fra. Samt evaluere og forlænge for de der performer. De skal altså kunne skelne grådighed fra evner. Det er de trænet i fra barnsben Der er ingen grund til at universitetsansatte skal have mere sikkerhed i ansættelse end arbejdere på slagterier og vindmøllevingefabrikker.

15
6. maj 2023 kl. 08:45
Hvor har du fra at…

Hvor har du fra at socialisterne i usa vil berænse andres frihed, som jeg ser det er det de højrereligiøse der forbyder bøger på bibliotker og som begrænser adgang til abort og prevention. Der er sågar steder de forbuder skoletasker med henvisning til at ville forhindre skoleskydrerier. Begræsningerne kommer ikke fra de såkaldte socialister.

14
6. maj 2023 kl. 07:19
Tak til skribenten, det er…

Tak til skribenten, det er befriende at se en ingeniør, der tør formulere sådanne tanker; ja, blot det at ikke al ny tek er ensidig vidunderlig - og sågar på dette medie.

Som debatten viser, det er da et dilemma: den globale oprustning og tilspidsning er en kæmpe risiko, og det samme udsætter dem, der ikke hopper på vognen sig selv for. Men hvorfor kom det dertil, og hvor blev de seriøse nedrustningsforsøg før år 2000 skiftet af? Hvorfor er denne aktuelle superoprustning tilsyneladende uden bremse?

Drivkræfter som mega økonomiske gevinster og store, old-scool imperalister trives i bedste velgående. Gamle våbentyper kontra nyere, såsom droner.

Men hvad med AI, som S Hawkins advarede mod at bruge i krig. Hvilke roller spiller AI i aktuelle krige og oprustning? Bruges den 'alene' i detaljen, altså til at finpudse og navigere våben, eller anvendes den også til at finde på nye 'sjove' våben og opbygge og eksekvere krigsstrategier? Og er der nogen, der har husket at sige til den, at krig ikke er entydigt godt og at man med fordel faktisk godt kan bruge sin tid på andre ting her i livet?

13
6. maj 2023 kl. 02:25
Det, som det drejer sig om…

Det, som det drejer sig om er problemløsning. Det er den dygtigste problemløser, der når længst, og er man dygtig til at løse problemer, er man også dygtig til at forudse problemer, og at samarbejde.

Som sådan enig, men der hvor forskellen på forståelsen er, at problemløsning for mange mennesker er at løse problemet på andres bekostning. Mange er sig selv nærmest, det gælder også i Danmark. Bare se hvordan der bliver hylet op, hver gang skatten skal hæves, hver gang støtten nedsættes, eller arbejdstiden øges eller lign. Så er der rigtig mange som ikke er helt så forstående for det fælles gode.

Når det er sådan i lille forkælede relativt ensartede Danmark, hvordan tror du så det er i andre lande eller specielt mellem andre lande, hvor forskellene er langt større på alle parametre?

Nej. Liv uden krig er en utopi indtil den dag vi alle accepterer at leve i et uni stats diktatur, og fraskriver os rettigheden og evnen til at have en anden mening.

12
6. maj 2023 kl. 02:21
Min frihedsfølelse siger, at…

Min frihedsfølelse siger, at jeg ikke vil betale for mere af det militære lort. Vi har ikke råd til mere oprustning. Vi har ikke brug for det (trods den store militære overlegenhed i "Vesten", har det ikke forhindret nogen krige). Vi har heller ikke tid til oprustning, andre ting er mere presserende. Og jeg bliver sikkert stillet op ad muren for at skrive det.

Det passer jo ikke.

NATO samarbejdet har helt klart sikret at der har været færre store krige i Europa. Ingen NATO lande er blevet angrebet direkte af andre stater, omend 2 NATO lande har indbyrdes problemer (Grækenland og Tyrkiet).

Alt det "militære lort" er faktisk din garanti for at du kan leve i velstand uden at være alt for bange for at nogen fra et andet land kommer og tager det fra dig.

Vores "problem" er nok at vi har levet i fred og fordragelighed så længe at nuværende generationer ser det som en selvfølge. Det er IKKE en selvfølge.

11
6. maj 2023 kl. 02:18
Vi behøver ikke militarisere…

Vi behøver ikke militarisere vores samfund for at kunne vinde konventionelle krige mod Rusland og Kina. Det kræver ikke supersoldater eller AI-droner.

Det gør det hvis vores modstandere vælger at udvikle netop det.

Kan du garantere at de ikke gør?

Historien har vist med al tydelighed, at der er et konstant våbenkapløb, hvor modpoler forsøger at overgå hinanden, og det selvom der måtte være indgået aftaler på specifikke våbentyper, så forskes der bare mere i en anden variation.

Jeg vil absolut foretrække at det er os og vores venner der har de bedste forudsætninger for at vinde en krig. Det gør nemlig at vi kan leve i fred og ro, da ingen har lyst til at afprøve os, hvis det er helt tydeligt at vi har de bedste våben, det bedste udstyr og er bedre motiveret.

10
6. maj 2023 kl. 00:07
Danmark og den vestlige…

Danmark og den vestlige verden bør have et stærkt forsvar. Vi bør sikre at vi er i spidsen når det gælder militær teknologi. Det betyder at vi skal forske i, udvikle, designe og indkøbe militære radarer, kommunikation, missiler, droner, AI, hacking, etc. Vi skal bruge mange kræfter på det for det er præcist hvad vores fjender og potentielle fjender gør.

Er det ikke nærmest definitionen af et våbenkapløb? At vi skal bruge mange kræfter på det, fordi vores fjender gør det. Min påstand vil være, at det er især USA, der driver, at vore fjender også gør noget. Når USA bruger ca. $800 mia. pr. år på deres militær, og Kina bruger $230 mia. pr. år på deres, hvem er det så, der driver paradigmet om at være nødt til at bruge flere ressourcer på at følge med? Uagtet hvad man i øvrigt mener om Kina, så er det altså ikke dem, der eskalerer et generelt våbenkapløb.

9
5. maj 2023 kl. 23:34
Måske kan vi få en aftale…

Måske kan vi få en aftale med USA, eller sovjetunionen om, at de ikke vil anvende ny forskning i deres millitær.

Lige at indgå aftaler med Sovjet er nok for sent. Unionen eksisterer ikke længere.

8
5. maj 2023 kl. 04:36
Kan det ikke være svært at…

Kan det ikke være svært at forhindre, at ens forskning anvendes millitært? Næsten uanset hvad du som forsker laver, så kan forskningen bruges bredt, og det er med til at gøre forskningen meningsfyldt og interessant. Men, det giver også mulighed for misbrug. Naturligvis, så kan man lave en underskriftsindsamling mod at ens forskning bruges af USA's millitær - men det forhindre ikke, at Kina og Rusland anvender ens forskning.

Jeg tror, at den eneste vej frem, er at få verden til at forstå - og specielt millitærgutterne - at vejen frem ikke er millitær, men at løse problemerne, i stedet for at angribe dem. I visse tilfælde, vil en millitær løsning, dog kunne være blandt dem der overvejes, i forbindelse med en problemløsning, men oftest er det blandt de dårligste løsninger. Millitære løsninger, har store omkostninger, ikke mindst menneskeligt, ofte er de uetiske, og voldelige, mens at politiske løsninger, måske kan løse problemet permanent og til stor fordel for alle. Det er vigtigt at forstå, at det som det drejer sig om er ikke at slå hinanden i hovedet, men at løse problemerne i fællesskab, når det er muligt.

Mange tror, at naturvidenskaben og Darwins teori, drejer sig om at slå først. Sådan er det ikke. Det, som det drejer sig om er problemløsning. Det er den dygtigste problemløser, der når længst, og er man dygtig til at løse problemer, er man også dygtig til at forudse problemer, og at samarbejde. Samarbejde, er en god måde at løse problemer på, fordi at flere i fællesskab, kan kombinere såvel deres regnekraft, som deres viden, og derved opnå det som kræver en større intelligens. Evolutionsmæssigt, så opstod break-even, da intelligens blev i stand til at samarbejde, fordi at herved blev ikke kun større regnekraft, men også evne til at kombinere viden, og dette øgede inteligensen drastisk, i forhold til det, som at en øget regnekraft kunne afstedkomme.

Jeg håber, at vi kan overbevise millitærgutterne om, at våben og millitær ikke er metoden at løse problemer på. Vi har som forskere, ingen mulighed for at kunne kontrolere hvad vores forskning bruges til. Måske kan vi få en aftale med USA, eller sovjetunionen om, at de ikke vil anvende ny forskning i deres millitær. Men, reelt, er sådanne aftaler næppe det papir værd, som de er skrevet på. Det er langt bedre, at overbevise om, at millitærløsninger altid skal undgås, og at opfordre til, at andre muligheder for at løse problemer afprøves først, f.eks. forhandlingsmæssigt og politisk. Mennesket, er ikke kommet dertil hvor vi er i dag, med hverken vold, eller agression. Vi er kommet der til, med fornuft, og intelligens. Og det er det, som driver livet frem, og gør at vi overlever. Intelligent liv overlever ikke ved at være agressiv og angribe andre. Men, ved at kunne gennemskue fremtidige problemer, og at kunne løse dem i god tid.

7
5. maj 2023 kl. 00:25
Problemet er jo nok, at det…

Problemet er jo nok, at det er spændende at lave high-tech isenkram og nye måder at slå (andre) folk ihjel på. Det er sikkert også godt betalt. Så når der er en chance for at sætte ekstra fart i våbenkapløbet, så skal det da udnyttes.

Mon det ikke også gælder for adskillige andre lande? At man der undskylder stadig større beløb hældt i militærforskning/udvikling i stedet for i grundforskning eller f.eks. grøn omstilling med at "de onde mennesker i Danmark udvikler dræberdroner".

Min frihedsfølelse siger, at jeg ikke vil betale for mere af det militære lort. Vi har ikke råd til mere oprustning. Vi har ikke brug for det (trods den store militære overlegenhed i "Vesten", har det ikke forhindret nogen krige). Vi har heller ikke tid til oprustning, andre ting er mere presserende. Og jeg bliver sikkert stillet op ad muren for at skrive det.

På den anden side nævnes det jo, at man kan modificere vejret ved at sprede støv eller aerosoler i stratosfæren og dermed dæmpe den globale opvarmning. Få nu ikke gode ideer i den retning.

6
4. maj 2023 kl. 23:59
Alternativet er jo at der (i…

Alternativet er jo at der (i yderligere omfang end i dag) iværksættes parallele black ops forsknings centre, hvor der bliver endnu mindre kontrol mulighed.

Der er ikke den frihed, det arbejde eller det gode liv, hvis vi ikke vil forsvare det mod dem som måske ikke har det i samme grad som os,

Forstår jeg det rigtigt? Altså der er 3 muligheder, enten lader vi universiteterne udvikle militært isenkram, eller også laver vi black ops forskningscentre, eller også bliver vi løbet over ende af dem som ikke har frihed og det gode liv?

Realiteterne er at Ukraine sukker efter isenkram fra 80'erne. F16 og Leopard 1 kan uden problemer ondulere Ruslands konventionelle styrker. Også uden hjælp fra dræberdroner fra SDU.

Vi behøver ikke militarisere vores samfund for at kunne vinde konventionelle krige mod Rusland og Kina. Det kræver ikke supersoldater eller AI-droner. Det kræver derimod et forsvar, hvor alle trækker i samme retning og hvor ressourcerne bruges fornuftigt. Det er hvad Ukraine opbyggede efter 2014, og det er opgaven for Danmark nu.

5
4. maj 2023 kl. 20:35
Der er mange steder vi kan…

Der er mange steder vi kan udvikle militær teknologi. Universiteter, hvor en af de vigtigste dyder er åbenhed, er ikke et et af de steder.

Alternativet er jo at der (i yderligere omfang end i dag) iværksættes parallele black ops forsknings centre, hvor der bliver endnu mindre kontrol mulighed.

Næh... vi kan ikke adskille liv, arbejde, frihed og forsvar uanset at mange gerne ønsker kun at leve op til 3 af de 4 punkter.

Der er ikke den frihed, det arbejde eller det gode liv, hvis vi ikke vil forsvare det mod dem som måske ikke har det i samme grad som os, og enten gerne vil bringe os ned under deres standard, eller vil forsøge at tage det fra os på anden vis.

Det er også fuldstændigt klart for mig, at JA KRIG OG VÅBEN ER EN ØKONOMISK FANTASTISK INDUSTRI, men det er egentlig ikke industrien der er problemet. Det er de ledere i verden uanset om det er valgte eller ej, uanset om det er kulter, religioner eller ledere for enhver anden gruppe, som vælger at bruge magt for at få deres vilje mod andre.

Det er reelt set, uanset ubehaget ved det, et livsvilkår som har eksisteret siden den første en cellede livsform opstod.

Så derfor vil det være en utopi at tro at mennesket kan ændre på det, med mindre vi vil acceptere et verdens diktatur. Og DER tror jeg ikke vi helt er mentalt endnu!

4
4. maj 2023 kl. 19:03
Ingen støtte fra…

Ingen støtte fra debattørerne til at vi skal undgå militarisering af universiteterne? Så vil jeg gerne være den første.

Kommercialiseringen af universiteterne, og i særdeleshed den militære kommercialisering er bekymrende. Der er mange steder vi kan udvikle militær teknologi. Universiteter, hvor en af de vigtigste dyder er åbenhed, er ikke et et af de steder.

3
4. maj 2023 kl. 16:21
"Vi lever i et frit samfund,…

"Vi lever i et frit samfund, og det er op til hver enkelt ingeniør at beslutte, hvad der er rigtigt for hende eller ham."

Ja, hvis man er selvstændig. Det giver ikke nogen mening, at bruge "frihed" som argument for ikke at udføre det job man bliver betalt for. Hvis pædagogen ikke vil passe børn, og der er det arbejdsgiveren ønsker, må pædagogen bruge sin frihed til at finde et andet arbejde.

Jeg er træt af folk som ønsker at bruge deres frihedsargument til at begrænse andres frihed. Med respekt for dine aner, så er det specielt i USA blevet en dobbeltmoral at folk ønsker at begrænse andres frihed under påskud af deres egen frihed. Selv hardcore socialister elsker deres egen frihed, men ønsker alle andres begrænset, naturligvis til deres egen fordel.

Lad vær med at misbruge ordet "frihed". Man elsker frihed, den dag man elsker andres frihed og vil forsvare andres frihed, også selvom det er imod egne interesser. Kærlighed til sin egen firhed, har 100% af alle mennesker, og det er ikke nobelt.

2
4. maj 2023 kl. 14:47
Jeg er helt enig. Hvis vi…

Jeg er helt enig. Hvis vi fører den fremlagte tankegang til dens yderste konsekvens, vil vi ende op med et samfund, hvor lande som Rusland og Kina har en betydelig militær teknologisk overlegenhed i forhold til os. Derfor foretrækker jeg, at vi selv har adgang til den nyeste teknologi.

1
4. maj 2023 kl. 13:21
Danmark og den vestlige…

Danmark og den vestlige verden bør have et stærkt forsvar. Vi bør sikre at vi er i spidsen når det gælder militær teknologi. Det betyder at vi skal forske i, udvikle, designe og indkøbe militære radarer, kommunikation, missiler, droner, AI, hacking, etc. Vi skal bruge mange kræfter på det for det er præcist hvad vores fjender og potentielle fjender gør.

Google ingeniørernes udmelding om at de ikke ville arbejde med automatisk billedbehandling til militære formål er et godt eksempel på en gruppe mennesker der er på vildspor. For automatisk billedbehandling kan gøre vores militære styrker stærkere. Det kan spare liv blandt vore soldater og civile.

Vi ser i Ukraine et klart behov for den slags teknologi. Havde vi fx udviklet små militære droner der automatisk kunne detektere fjendtlige soldater vha. kameraer, beregne deres position og videresende deres position til artilleriet så ville Ukrainske soldater kunne genvinde kontrollen over deres land med færre tab.

Det er fint at OP er modstander af militær teknik. Det er hans valg. I mine øjne er der intet galt ved militær teknik og udstyr. På det punkt bør vi have få grænser. Det er vores valg af hvornår vi bruger militær magt at vi bør diskutere.