Den hemmelige ingrediens: 3D-print i fødevareproduktionen
Med 3D-print er der stor designfrihed. Det betyder blandt andet, at man kan konsolidere elementer – altså slå flere dele sammen i én part – og på den måde fjerne uhensigtsmæssige områder for bakterieophobning.
Rengøring i fødevareproduktionen sker ofte med meget stærke rengøringsmidler. Det stiller krav til materialet, der skal kunne holde til meget sure og basiske kemikalier.
3D-printede applikationer kan efterbehandles, så de bliver robuste over for kemikalierne. Med efterbehandling kan applikationerne også blive glatte i stedet for ru på overfladen, hvilket er fordelagtigt i forhold til at opnå en komplet rengøring.
Har man behov for et meget komplekst design – det kunne være en særlig dyse med adskillige udgange, så man f.eks. kan fremstille en is med et ansigt på – er der ingen ekstraomkostninger. Hvor man ved traditionel fremstilling vil skulle bruge forfinede metoder til at bore kanaler i en massiv materialeblok, kan vi med 3D-print slet og ret fremstille det, der skal til fra starten af.
Da det ikke vil besværliggøre nogen led i produktionen, kan man også få organisationens logo, et batch eller et serienummer til at indgå i designet uden meromkostninger.
3D-print gør det muligt at producere små serier og prototyper, hvilket er en stor fordel i fødevareindustrien. Ofte har fødevareproducenter behov for specialudviklede komponenter eller maskindele i små mængder, f.eks. til testproduktion eller som reservedele.
Med 3D-print kan man hurtigt og relativt billigt printe præcis det antal dele, man har behov for. Samtidig accelererer teknologien udviklingstiden markant, da man hurtigt kan lave og teste nye designs og skabe funktionelle komponenter til industrielt brug. På den måde sparer man både tid og penge. Det betyder også, at man nemt kan skifte design eller lave mindre modifikationer, hvis der opstår behov for det.
Nogle 3D-print-materialer er godkendt til direkte fødevarekontakt. Det sikrer, at materialerne lever op til de strenge hygiejnekrav i fødevareproduktionen og ikke risikerer at kontaminere fødevarerne.
Har du forslag til emner, vi bør tage op i fremtidige blogindlæg? Så lad os høre fra dig i kommentarsporet.