Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den hemmelige ingrediens: 3D-print i fødevareproduktionen

1. marts kl. 15:22
3D-printede dyser fra Bühler-Meincke, kreditering: Bühler-Meincke
Illustration: 3D-printede dyser fra Bühler-Meincke, kreditering: Bühler-Meincke.
I dette indlæg giver jeg ordet til Morten Lisberg Jørgensen, der er konsulent med speciale i 3D-print til fødevareproduktion på Teknologisk Institut. Han vil gøre os klogere på nogle af de helt centrale fordele, som 3D-print tilbyder fødevareindustrien
Artiklen er ældre end 30 dage

Med 3D-print er der stor designfrihed. Det betyder blandt andet, at man kan konsolidere elementer – altså slå flere dele sammen i én part – og på den måde fjerne uhensigtsmæssige områder for bakterieophobning.

Rengøring i fødevareproduktionen sker ofte med meget stærke rengøringsmidler. Det stiller krav til materialet, der skal kunne holde til meget sure og basiske kemikalier.

3D-printede applikationer kan efterbehandles, så de bliver robuste over for kemikalierne. Med efterbehandling kan applikationerne også blive glatte i stedet for ru på overfladen, hvilket er fordelagtigt i forhold til at opnå en komplet rengøring.

Illustration: 3D-printede dyser fra Bühler-Meincke, kreditering: Bühler-Meincke.

Har man behov for et meget komplekst design – det kunne være en særlig dyse med adskillige udgange, så man f.eks. kan fremstille en is med et ansigt på – er der ingen ekstraomkostninger. Hvor man ved traditionel fremstilling vil skulle bruge forfinede metoder til at bore kanaler i en massiv materialeblok, kan vi med 3D-print slet og ret fremstille det, der skal til fra starten af. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da det ikke vil besværliggøre nogen led i produktionen, kan man også få organisationens logo, et batch eller et serienummer til at indgå i designet uden meromkostninger. 

Illustration: 3D-printet support element til kødskæring fra Marel, kreditering: Marel.

3D-print gør det muligt at producere små serier og prototyper, hvilket er en stor fordel i fødevareindustrien. Ofte har fødevareproducenter behov for specialudviklede komponenter eller maskindele i små mængder, f.eks. til testproduktion eller som reservedele. 

Med 3D-print kan man hurtigt og relativt billigt printe præcis det antal dele, man har behov for. Samtidig accelererer teknologien udviklingstiden markant, da man hurtigt kan lave og teste nye designs og skabe funktionelle komponenter til industrielt brug. På den måde sparer man både tid og penge. Det betyder også, at man nemt kan skifte design eller lave mindre modifikationer, hvis der opstår behov for det.

Nogle 3D-print-materialer er godkendt til direkte fødevarekontakt. Det sikrer, at materialerne lever op til de strenge hygiejnekrav i fødevareproduktionen og ikke risikerer at kontaminere fødevarerne.

Har du forslag til emner, vi bør tage op i fremtidige blogindlæg? Så lad os høre fra dig i kommentarsporet. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning