Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Is, dæmninger, træer: Vejr og klima presser dansk togdrift

8. januar kl. 17:2821
Is, dæmninger, træer: Vejr og klima presser dansk togdrift
Illustration: Christian Østergaard.
De seneste dage med sne over det ganske land – eller hvert fald en del af det – har tydelig vist, at vejr forandringerne hurtig kan tage pusten ud af trafikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Snefaldet og -fygningen over Østjylland og Nordjylland den 2. januar gav svære problemer for vejtrafikken, hvor bl.a. lastvogne med for dårlige dæk til årstiden hurtigt fik sat stop for trafikken på E45. Trafikken stod stille på 30 km i næsten et døgn og trafikanterne måtte sidde i bilerne uden at kunne komme væk. Politiet måtte fraråde al udkørsel flere steder, hvilket fik anarkiet frem i en række bilister. Som nærmest et kald måtte de ud at køre, for at blive fanget i sneen og efterfølgende stille sig uforstående overfor myndighederne, der ikke kunne hjælpe til.  I skrivende stund (den 8. januar) så volder is og sne stadig store problemer på især de østjyske veje.

På jernbanen gik det stort set ikke bedre. Isklumper og fygning satte sporskifterne ud af drift.  Banedanmark indstillede jernbanetrafikken på halvdelen af strækningerne i Jylland. Det samme gjorde letbanerne i Aarhus og Odense også. I det øvrige land blev trafikken reduceret markant – f.eks. halvtimesdrift på Kystbanen, selv der kun lå ingen eller få centimeter sne. Først omkring den 5. januar var der normale tilstande igen. Dette til trods for at Banedanmark rent faktisk har et Vinterberedskab, som omfatter elektrisk opvarmning af over 2.000 sporskifter, snerydningsmateriel der kan klare snedriver op til 3 meters højde og aftaler med jernbanevirksomhederne om at stille egnede diesellokomotiver til rådighed for at holde sporene fri.

Men vinterberedskabet blev tilsyneladende ikke aktiveret. Kun den lille privatbane i Vestjylland, Lemvigbanen, formåede at sende et diesellokomotiv med sneplov ud, for at holde sporet farbart. Hvorfor Banedanmark ikke prioriterede at holde alle sine strækninger åbne, men i stedet vælge den billige løsning at lukke de fleste af strækningerne i Midt- og Nordjylland ned, står hen i det uvisse. Men måske er jernbaneinfrastruktur ikke længere særlig kritisk, men blot et tilbud til de virksomheder, der bedriver offentlig trafik? Måske er det hensynet til økonomi, da et aktivt beredskab jo ingenlunde er en gratis omgang? 

Medierne fik hurtigt talesat vinteren i nærmeste katastrofeagtige vendinger, og havde delegeret frysende rapportere ud på veje og perroner for at høre hvad trafikanter og passagerer følte i nuet. Desværre var historierne ”back stage” fra dem der prøver at få trafikken i gang igen temmelig fraværende. Man kan som fjernsynskigger i en varm stue eller bag PC-skærmen nemt få det indtryk, at f.eks. DSB, Banedanmark og Vejdirektoratet er novicer ud i sne og blæst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er sne – og for den sags skyld også stærk vind og regn – ikke en ny foreteelse ved jernbanen, som kan sætte trafikken i stå. Vinteren 1978/79 var en af de storslemme, hvor jernbanetrafikken blev særdeles hårdt ramt. Drivedannelse på op til 5 meter og temperaturer ned til minus 30 °C gjorde det svært at køre tog. Den gang frøs de mekaniske sikringsanlæg til i wiretrækken og gasopvarmningen af sporskifter blæste ud. Trods dette, lykkedes det alligevel at køre tog, om end med mange udfordringer. 

De ansatte ved DSB og privatbanerne stod sammen, og gjorde en ihærdig indsats for at holde strækningerne åbne og sikre at man kunne opretholde et minimum af togdrift. Dengang var jernbanen samfundskritisk infrastruktur (ligesom postvæsnet og elforsyningen), som skulle fungere 24-7. Trafikafviklingen kunne ske med manuelle køretilladelser mellem togfølgestationerne, fordi en stor del af DSB’s mandskab havde en trafikuddannelse og kunne bestyre normalt ubetjente stationer. Der var også tilstrækkelig med ansatte til at kunne udføre de ekstraordinære opgaver, f.eks. at feje sporskifter og perroner.

Vinteren 1978/79 blev også begyndelsen på en række vintre, der satte jernbanens infrastruktur, lokomotiver og vogne samt værkstedskapacitet under endog meget hårdt pres. DSB gennemlevede i flere år et regularitetsmæssigt mareridt. Der gik flere år, inden der var rettet op på det. Er man være i tvivl omfanget, kan man blot søge på ”vinterkrigen 1979” på internettet, så dukker der masser af beretninger og artikler op fra dengang. 

Ved indgangen til 2024 kan sådanne historie fra ”da far var dreng” synes fjerne og nærmest eksotiske. Men ikke desto mindre betød ekstreme vejrforhold, at der blev sat en række tiltag i gang, for at ”mitigere potentielle risici” som det hedder på moderne dansk. Nok vigtigst var, at der var skuffeplaner, beredskab og ekstra bemanding (og uddannelsesniveau) klar og parat, når det brændte på. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den øvelse må jernbanen nødvendigvis igennem igen, hvis den fremover skal kunne håndtere de kommende klimaudfordringer vi står overfor, hvor vejret kan skifte fra plus 15°C til minus 15 °C på få dage, regnmængder på over 100 millimeter på få timer, eller blæst og orkaner. Vejrfænomener, der hurtigt at kan ødelægge infrastrukturen og ryste fundamentet under et stabilt samfund. Vi har allerede nu set flere eksempler på dette, f.eks. dæmningsskred, væltede træer – og ja isklumper i sporskifterne. Alene med udsigten til at vi får flere dage årligt med ekstremt vejr, gør at Banedanmark – og for den sags skyld også Vejdirektoratet – må have et tilstrækkeligt beredskab klar, og at der politisk vilje til at finansiere det, og sætte i værk når vejret truer.

Det bliver ikke en let opgave, for meget viden og erfaring fra f.eks. vinteren 1978/79 er allerede pensioneret, ligesom moderne management tilgang har fjernet tilsyneladende overflødigt beredskab og dermed muligheden for at agerer når f.eks. sneen vælter ned. Bare noget så banalt som at have fejekoste opstillet ved vigtige sporskifter eller med i førerrummet, findes ikke længere. 

Skal jernbanen fortsat være en del af den samfundskritisk infrastruktur, så forpligter det også. Især når vejret gør som det passer sig og når vi ser ind i en fremtid, hvor vores infrastruktur bliver mere og mere udsat for voldsomme vejrfænomener. Ikke at en hård vinter i den forbindelse er nyt – det nye er, at vi i mange år har nedskaleret jernbanens beredskab i tiltro til, at vi i stedet kan leve med at sætte jernbanen i stå, hvis det sner, blæser eller regner. 

På sin vis er det frustrerende, at med de store milliardinvesteringer der trods alt foretages i jernbanen i disse år – nye baner, sporfornyelse, digitale signaler og elektrificering - at vi ikke også prioriterer robusthed og oppetid højere af jernbanenettet end vi faktisk gør. Samme tendens ses desværre også ved store sporfornyelser, hvor villigheden til at lukke jernbanen ned i flere dage og uger nu er blevet ganske acceptabelt, fordi der kan spares penge.  Til stor frustration for både passagerer og de godsoperatører, der fragter varer rundt i landet, og desværre med den konsekvens, at jernbanen vælges fra og vejene til.

Inden længe kommer foråret, og så er alle trafikale besværligheder med sneen glemt, lige ind til næste vejrfænomen i form af skybrud, storm, tørke etc. hærger, og journalisterne er gennet ud med mikrofon og gummistøvler. Tiden er moden til at få afstemt forventningerne til tilgængeligheden. Er det den rigtige måde at drive infrastruktur på? Uanset om det er vej eller jernbane? 

21 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
21
13. januar kl. 12:57
Da far og bedstefar var ung

Det er 40 eller flere år siden DSB havde personale på hver station, og lang de fleste boede dengang tæt på (i gåafstand) stationen. De havde mange andre opgaver end snebekæmpelse, men det er opgaver der er væk nu. Nu har ingeniører rationaliseret/automatiseret dem væk. Det var dengang det var nødvendigt af sikkerhedshensyn på skinnecykel hver dag at køre skinnestrækningerne igennem og vedligeholde skinnenettet. De var så også til rådighed når sporskifter skulle "bemandes" i døgndrift (24/7), for nogle af sporskifterne lå med stor afstand (ikke gå afstand) mellem indkørsel og udkørsel til en station.

Det ville være rart hvis nogle af de ingeniører der kommenterer her, havde lidt ydmyghed overfor deres manglende faktuelle/konkrete viden/erfaring om det område de kommenterer.

 

19
10. januar kl. 23:45
Re: Før og nu?

Vejret skal være ganske ekstremt, hvis man ikke kan få nogle få udvalgte sporskifter til at virke ved opvarmning og manuel fjernelse af isklumper, og derved gennemføre en vis minimumsdrift. 

Det kan hvert fald lade sig gøre på f.eks. den enkeltsporede strækning mellem Kiruna og Narvik, hvor LKAB er dybt afhængig af malmbanen fungerer uanset årstiden, når der skal sendes malmpiller til skibene i Narvik. 

 

18
9. januar kl. 20:45
Og måske bøder til de

Og måske bøder til de fæhoveder der trods utallige advarsler alligevel bevæger sig udenfor i snestorm i en udkørt Suzuki møgspand uden mønster i dækkene

Den der tværstillede lastvogn - var det en Suzuki ?

17
9. januar kl. 16:00
Re: Beredskabets karakter

Hvor mange menneskeliv og kroner mistede Danmark i forbindelse med det vejr der startede 2. januar?

Vel nogenlunde lige så mange som døde under stormfloden før jul, men det er vel heller ikke det som det handler om. Jeg er enig i at folk er en flok hystader men beredskabet fungerer altså heller ikke godt nok når en enkelt lastbil med sommersutter kan blokere en motorvej i timevis, uanset det for en gangs skyld sner og blæser på samme tid. 

Så ingen grund til at udvide beredskabet, men måske en justering eller 2 var på sin plads, gerne med de erfaringer far og bedstefar har gjort sig. Og måske bøder til de fæhoveder der trods utallige advarsler alligevel bevæger sig udenfor i snestorm i en udkørt Suzuki møgspand uden mønster i dækkene. Der må være grænser for hvor dumt man har lov til at opføre sig, hvis det blokerer trafikken.

16
9. januar kl. 15:16
Re: Før og nu?

Før i tiden blev sporskiftevarmen tændt af stationsbestyreren/FC-lederen. Det var et højteknologisk system hvor han/hun kikkede ud af vinduet og konstaterede at det sneede… hvorefter man trykkede på en knap og varmen så kørte med ca 17  kw per skifte.  Nu er det erstattet af et automatisk system, der aktiverer varmen afhængigt af   temperatur og nedbør… på papiret! 

 

Hvad du foreslår med anvendelse af få skifter i en sådan situation er hvad man allerede gør! Men hvis varmen ikke virker, det fyger, togene taber is i skiftet og dem der skal feje sidder i kø på E 45 er det nytteløst.

15
9. januar kl. 13:22
Re: Før og nu?

Måske kan sporskiftning erstattes med passagerskift ? Et eksempel: istedet for at kompliceret kørsel gennem mange skiftespor, så kun eet: toget kører ind, skiftr passagerer, og kører ud OG sendes på returbanen med eet skiftespor ?

Sådanne løsninger praktiseres også tidligere, så der kun skulle renses ganske få sporskifter ved endestationerne, mens sne og fygning stod på. På den måde ville det sikkert have være muligt at køre Aarhus-Aalborg og vice versa i hver sit hovedspor, selvom sporskifterne ikke var brugbare undervejs, mens Arriva kunne køre Langå-Struer på tilsvarende vis, med fast krydsning i f.eks. Viborg. 

Princippet anvendes i øvrigt jævnligt i den københavnske førerløse metro, når der har være driftshændelser.   

14
9. januar kl. 12:27
Re: Symptomatisk

for her er der altid plads til en til

ja, og især hvis det er en cand. regneark! :)

13
9. januar kl. 12:26
Forklar mig lige…. Jeg sad tilfældigt

Forklar mig lige….

Jeg sad tilfældigt forleden i nærheden af en temmeligt højt-talende medarbejder fra DSB, som visuelt kunne se at der ikke var sporskifte-varme på nærmest halvdelen af sporskifterne omkring Ringsted. Kl 10 om formiddagen, hvor det havde sneet i 6-8 timer.

Og samme dag senere tog jeg toget til Hamburg, hvor selv et tilgroet forkølet sidespor havde varme på sporskifter. 

Hvordan kan det være at det kræver manuel aktivering fra en tilfældig skærm-medarbejder i Kbh., at få varme på et sporskifterne i nærmest hele DK.

12
9. januar kl. 12:07
Symptomatisk

Beredskabet er afskaffet. Der mangler ”hænder” overalt.
Flertallet er stille og roligt konverteret til ”hoveder” for pseudoarbejde, - men det er en helt anden sag, for her er der altid plads til en til.

11
9. januar kl. 11:20
Re: Før og nu?

En meget rammende analyse. Det er en ynk at opleve den danske jernbanes hjælpeløshed, når vejret eller andre omstændigheder driller. - Vi ringer bare efter nogle togbusser, de kan jo godt køre ! Det sender et signal om, at det er ret ligegyldigt, om jernbanen kører eller ej. Hvordan virker på de bevilgende myndigheder ? Se blot Togfondens kranke skæbne. Måske skulle man kigge lidt over hegnet, der er andre steder i Verden, hvor den slags vejr håndteres og eksisterende værktøjer bruges. Tænk, hvis pressen kunne meddele, at den er helt gal på vejene, men heldigvis kører togene ! Viden og erfaring er tilgængelig.  

10
9. januar kl. 11:07
Re: Før og nu?

Problemet eller ikke-problemet med sporskifter er gammelt og der var engang tilsyneladende løsninger på det.

MEN det er OGSÅ værd at overveje, og jernbanesystemet kunne drives på en anden måde ? Jeg mener, hvis nu driften skulle ske med færrest mulige sporskifter (altså skiftninger - de forblev i een stilling), hvordan ville systemet så se ud ?

Måske kan sporskiftning erstattes med passagerskift ? Et eksempel: istedet for at kompliceret kørsel gennem mange skiftespor, så kun eet: toget kører ind, skiftr passagerer, og kører ud OG sendes på returbanen med eet skiftespor ?

Med andre ord en komplet nytænkning i en backup situation. Og ja, måske med flere skift, men dog med tog som kører ?

Kan der laves en alternativ driftsform på delstrækninger ? E.g. Fredericia-Århus og Århus-Ålborg ……

Selvfølgelig kan systemet laves mere robust og med mindre kompleksitet i driften.

9
9. januar kl. 10:27
Re: Før og nu?

Nu tilkaldes de langt væk fra og skal køre til stedet af veje… 

ad veje(?)...ellers er de sikkert kørt af vejen! :))

8
9. januar kl. 10:23
Re: Før og nu?

I “gamle dage”, da det hele hed dsb havde man masser af hænder der kunne sendes ud og feje skifter (f.eks var der ca 50 ansatte et sted som Langå, nu er der kun stationsbestyreren) . Det rigelige mandskab er der ikke mere. Nu tilkaldes de langt væk fra og skal køre til stedet af veje… 

Hvor stor en del af den gruppe mennesker, der "I gamle dage" havde et regulært arbejde i DSB, Postvæsenet eller i kommunernes vej- og parkvæsen, er i dag henvist til førtidspension eller en uendelig række af ydmygende "jobtrænings"-forløb, fordi kassetænkning har sparet dem væk?

7
9. januar kl. 09:47
Re: Det er vel bare Lean

"Nuvel, der var ingen, der døde af det"

måske snarere:

'Nuvel, der var denne gang ingen, der døde af det'!(?) ;)

6
9. januar kl. 08:45
Re: Før og nu?

Banedanmark har stadig sneplove. Men de var ikke nødvendige at indsætte! Der lå ikke sne nok til at det var nædvendigt. Det handlede om sporskifter der føg til. I “gamle dage”, da det hele hed dsb havde man masser af hænder der kunne sendes ud og feje skifter (f.eks var der ca 50 ansatte et sted som Langå, nu er der kun stationsbestyreren) . Det rigelige mandskab er der ikke mere. Nu tilkaldes de langt væk fra og skal køre til stedet af veje… 

5
9. januar kl. 08:26
Det er vel bare Lean

Det er vel bare Lean i sin yderste konsekvens?

Det har ikke sneet i et par år, så vi afskaffer beredskabet. 

Hvis succeskriteriet bare er "Nuvel, der var ingen, der døde af det" så er succes let at opnå.

4
9. januar kl. 08:14
Beredskabets karakter

Nu er jeg ikke ekspert i trafik. 

Men referencerne i kronikken bør retteligt betegnes "da bedstefar var dreng", ikke "da far var dreng". Så selvom vinterberedskab selvfølgelig er vigtigt og vi skal kunne redde folk til akutmodtagelsen i alle slags vejr. Så forekommer det mig, at hvis der er en vis pulje af penge i samfundet til beredskab, så skal langt hovedparten af dem dirigeres til håndtering af flydende vand frem for frosset vand.

Hvis der er tale om at vi betaler for - og tror vi har - et vinterberedskab i en anden liga end det vi så, så er det selvfølgelig en anden snak. 

Hvor mange menneskeliv og kroner mistede Danmark i forbindelse med det vejr der startede 2. januar? Hvordan sammenlignes det med andre "ekstremvejrshændelser" (i mangel af et bedre ord) vi har set i de seneste par år?

3
9. januar kl. 07:56
Udkørsel

Det er lidt sent at politiet fraråder al udkørsel på det tidspunkt hvor folk allerede er på vej hjem fra arbejde. Man kunne jo også havde sagt allerede da sneen startede med at falde, at man burde køre hjem. At det tager 23 timer at fjerne en lastbil der er kørt fast, må være Danmarks rekord. Hvorfor kørte man ikke ned nord fra, når sneplovene ikke kunne komme fordi i nødsporet. Forsvaret har en Lepard bjærgnings vogn, ligesom der var en til centurion, hvorfor blev den ikke brugt?

2
9. januar kl. 07:25
Før og nu?

Som jeg husker 60/70 erne var det DSB der kørte når alt andet var stoppet. I dag er de de første der lukker på forhånd når vejrudsigten siger sne, tankevækkende. Dengang havde man så også flere ansatte der kunne udføre manuelt arbejde. I dag kan intet lykkes uden en skærm. 

Hvordan mon de kører tog i Canada hvor de får mere sne hvert år end vi får på 10? Tror også der kører tog i Sibirien. Det materiel og styring vi har i dag er meget skrøbeligt i forhold til tidligere. Jeg husker togdøre der frøs fast om vinteren, men de var manuelle så der skulle bare tages ved. Nutidens automatik går kold. 

DSB havde dengang tonstunge sneplove der hunne sættes foran lokomotivet f.eks. MY, så kunne man køre gennem 3m sne. Hvis andre har input omkring dette, så kom med dem……………………..

1
8. januar kl. 22:47
Hukommelse om vintre og storme

Som den gamle mand jeg er, husker jeg mange vintre ud over vinterkrigen i 1978 med perioder med total  geografisk afgrænset trafikstop. I 70erne var der en vinter hvor hovedvejen mellem Skanderborg og Horsens lukket af sne i dagevis. Både med jernbane og biltrafik har der været vintre med store sneproblemer, og hvor forsvarets pansrede køretøjer assisterede ambulancer. Dengang havde de fleste respekt for vintervejr. Ikke så mange pendlede 2 x 50-100 km dagligt, og der blev ikke sendt journalister ud til at rapportere live fra alle motorveje. Medierne har travlt med at give taletid til de brokhoveder der synes det offentlige skulle hjælpe dem ud af en motorvejskø som var skabt af en anden ubetænksom uheldsbilist. 

Mig bekendt er ingen kommet alvorlig til skade i snetrafikken. Om 2-3 år er det hele glemt igen.