Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Brug biomassen i byggeriet

13. november 2023 kl. 15:003
Biomasse
Illustration: Jakob Lerche/Verdo.
Der er brug for nytænkning af værdikæderne mellem landbrug og byggeri, skriver designingeniør, der opfordrer til at ændre opfattelse af ‘det gode byggeri’.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er efterhånden ikke blot en tese, men et faktum, at byggeriets klimapåvirkning kan reduceres ved at bruge biobaserede byggematerialer. Hovedårsagen ligger i de biogene og biobaserede byggematerialers opbygning af biomasse, der har groet som planter og derved lagret CO2 i væksten gennem fotosyntese: en ældgammel og ufejlbarlig kulstoflagringsproces skabt af naturen selv.


Desuden vil jeg mene, at hemmeligheden ligger i værdikæderne: Produktionen af biobaserede byggematerialer kræver i mange tilfælde mindre energi ved forarbejdning af råvarerne end deres konventionelle konkurrenter. De skal simpelthen ikke opvarmes og forarbejdes i samme grad som mineralsk og fossilt baserede råvarer. Selvfølgelig kommer byggeriet ikke i mål alene på biobaserede materialer, men lad os dykke ned i strategien som ét ud af flere bidrag til byggeriets omstilling, der samtidig kan sørge for lange levetider og genbrug.


På den måde kan bygninger lagre store mængder CO2 og forsinke udledning til atmosfæren. For at øge brugen af biogene materialer i byggeriet må vi se nærmere på værdikæderne fra råvare til færdigt byggemateriale. Vi må se på tværs af sektorer for at opnå symbiotiske værdikæder, der skaber værdi for alle led fra jord til byggeri og tilbage igen.  


Den danske sorte muld 


Alle sektorer skal stramme livremmen og reducere i omstillingens navn. Landbruget er ingen undtagelse, og også her er der potentialer at hente og interesserede aktører. Landbruget leverer biomasse, men kun i lille grad til byggeriet, som det ser ud i dag. Langt de største mængder af biomasse går til dyrefoder og i mindre grad til direkte produktion af fødevarer til mennesker. Ifølge kilder fra Aarhus Universitet vil man kunne opnå endnu større mængder af tilgængelig biomasse til byggeri og andre sektorer og samtidig kunne opnå øget biodiversitet, hvis arealfordelingen ændres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i dag findes der sidestrømme fra landbruget, som kan indgå i værdikæder, der leder til byggeriet, f.eks. halm, som i stor grad går til energiproduktion under navnet bæredygtig biomasse, som afbrændes og udleder CO2. 


Væsentlige dele af det danske landbrugsareal ligger desuden udyrket store dele af året. Den sorte jord udleder CO2 til atmosfæren, fordi plantedele forrådner, og på samme tid udvaskes næringsstoffer til havet og fjordene. Dyrket jord med flerårige planter øger mængden af biomasse, samtidig med at CO2 lagres gennem fotosyntese hele året og forhindrer udvaskning af næringsstoffer.


Spørgsmålet er, hvilke råvarer der kan tages ud af et næringskredsløb, og i hvor store mængder, hvis kredsløbet stadig skal være til fordel for jorden og landbruget. Samtidig må der tages højde for arbejdsgange, logistik i form af tørring, lagerplads, transport m.m. i opbygning af nye værdikæder for råvarer.  


Omstilling af værdikæder


Men hvorfor omlægger vi så ikke? Også her mener jeg, at hemmeligheden ligger i værdikæderne. Vi har veletablerede og optimerede værdikæder, som fungerer og leverer materialer til en branche, som er konservativ og præget af fokus på hastighed og effektivitet. Tanken om biobaserede byggevarer som forgængelige og modtagelige over for vind og vejr gør dem ildesete.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Engang var det de materialer, der var i vores umiddelbare nærhed, og som kunne bearbejdes ved håndkraft, der blev brugt i bygningerne. De blev indsamlet, bearbejdet og vedligeholdt – man tog hånd om dem. Håndværk og kompetencer blev overdraget fra generation til generation. Men med industrialiseringen kom effektiviseringen og brug af mere avancerede byggematerialer. Håndværket blev aflært, fordi prisen på arbejdskraft var for dyr. I bytte fik vi bygninger en masse, og levestandarden blev højnet. Brug af lokale biobaserede råvarer blev forbeholdt nicher og særlig forbundet med økobyggeri.


Jeg er dog overbevist om, at vi kan bevare en tilstrækkelig standard i vores byggeri, selvom vi omstiller eksisterende eller etablerer nye værdikæder med basis i biomasse. Men måske skal opfattelsen af det gode byggeri ændres. Et spørgsmål er, hvordan vi kan bevare den stærke tradition for landbrug i nye rammer med reduceret klima- og miljøpåvirkning og samtidig skabe lokal produktion af byggevarer. 


Det kræver netværk og inddragelse af alle involverede aktører, for at sådan en omstilling skal kunne lade sig gøre. Det kræver en omstilling af produktionen hos dem, der allerede er i markedet. Og det kræver en forståelse af, hvor styrkepositionerne er i Danmark, når det handler om råvareproduktion og -forarbejdning. Og endelig kræver det en nytænkning af værdikæderne mellem landbrug og byggeri.
 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
16. november 2023 kl. 23:04
Kun delvis enig

Jeg er meget enig i, at det er en god idé at substituere klimabelastende konstruktionsmaterialer med gavntræ eller andre egnede typer biomasse, men der også en række gode grunde til at tage godt og herunder energiudnyttende hånd om den store andel af mindre egnede og faktuelt resterende biomasse. Det gælder også biogene konstruktionsmaterialer, der med tiden også ender med at være bortskaffelseskrævende. 

Uden mulighed for at supplere sine indtægter fra salg af gavntræ ved salg af energi-træ, bliver skovene dårligere passet og herunder mindre rettidigt fældet og fornyet, hvorved både produktionen af gavntræ og det årsgennemsnitlige netto CO2e-optag falder, ligesom risikoen for bl.a. naturbrande stiger.

Der er således ikke brug for mere "radikaliserende biomassereligion" i forlængelse af, at mediehusets meget vindmølle-forkærlige redaktion i mange år har prædiket imod forbrænding/afbrænding og især effektivt backup-ydende og effektivt røgrensende central bio-kraftvarme. Dette trods det voksende behov for backup til vind og sol som følge af udfasningen af både fossile og nukleare kraftværker i en situation med voksende (og kun delvis fleksibelt) elforbrug til bl.a. varmepumper, elbiler, datacentre og nu måske også PtX. - Og samtidigt med, at blot udspredte/ophobede organiske restprodukter både medfører klima- og andre miljøbelastninger og/eller indgår i biodiversitetsdestruerende, iskapperne sortsværtende og - også for mennesker – livstruende naturbrande.

 

2
15. november 2023 kl. 10:16
Re: Stadig sandt

...et af problemerne er, at det hovedsageligt er studerende, som udtænker mulighederne, mens markedsaktørerne virker pænt ligeglade

gak til Friland - og bliv vi...is!:

Dér er der inspiration for alle pengene vedr. alternative byggematerialer/-metoder! :)

1
15. november 2023 kl. 08:39
Stadig sandt

Det er jo noget, som vi får at vide med jævne mellemrum, hvorefter vi gør som vi plejer. Men det er jo stadig sandt.

Jeg tror, at et af problemerne er, at det hovedsageligt er studerende, som udtænker mulighederne, mens markedsaktørerne virker pænt ligeglade. Der er ellers mange gode ideer blandt de studerende. Særligt denne gjorde et indtryk på mig: https://www.hededanmark.dk/nyheder/studerende-tager-200-aar-gamle-traeideer-ind-i-fremtiden Jeg ser også en del potentiale i muslingeskaller som fundament til let byggeri. Og sådan er der en del ideer, hvor jeg tænker, at det burde aktøerne nok have taget mere alvorligt.

I stedet er vi i en situation, hvor folk køber et hus, jævner det med jorden (fordi det var grunden de var efter) og bygger nyt. Den slags burde være ulovligt.