Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Barrierernes fald: Fra myter til muligheder

22. marts kl. 08:53
3D-print
Illustration: Teknologisk Institut.
For nylig var der en læser i kommentarfeltet, der ønskede et overblik over de største barrierer ved 3D-print. Det er altid godt at have for øje, hvad vi står overfor – og barriererne ændrer natur, som teknologien udvikler sig. Så lad os dykke ned i det. I denne blog har jeg samlet nogle af de mest almindelige udfordringer – og nogle overvejelser, der er værd at have med.
Artiklen er ældre end 30 dage

Viden: 3D-print begynder ved ingeniørens arbejdsstation

En af de største barrierer, der afholder danske virksomheder fra at 3D-printe, er manglende viden og manglende kompetencer. 

Mange tror, at det er dyrt, eller at det bare ikke giver mening i deres specifikke tilfælde. Men ofte bunder problemet i virkeligheden i, at man sigter til at producere nøjagtigt det samme produkt, som man i forvejen skaber gennem traditionel fremstilling. Og det er ikke sådan, 3D-print kommer til sin ret.

En god tommelfingerregel er, at 3D-print skal tilføre ny værdi, som ikke kan opnås (eller vil være meget dyr eller besværlig at opnå) gennem traditionelle metoder. Måske kan man spare materiale ved at skrælle det overflødige bort. Måske kan man udlede mindre CO2. Måske kan man tilføje eller forbedre funktioner. Men uanset hvad den tilføjede værdi er, står det klart, at den ikke er givet blot ved at skifte til 3D-print. Værdien skal indtænkes i selve designet af emnet. 3D-print begynder nemlig ved ingeniørens arbejdsstation – ikke i produktionshallen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At indtænke værdi i designet kræver, at man har den nødvendige viden. At man kender til muligheder og begrænsninger. Heldigvis findes der i dag både uddannelser med fokus på 3D-print og dygtige folk i industrien, der arbejder på at fremme forståelsen og udbrede viden. Det skaber ringe i vandet, som vi vil se effekten af i de kommende år. 

Pris: Vi ser ind i en fremtid, hvor prisen styrtdykker 

En ting er selve printerne, men for nuværende kan der også være mange manuelle processer involveret, hvilket gør 3D-print ressourcekrævende. Det kan være, at man efter et fuldført print må fjerne overskydende dele i hånden. Der findes løsninger på problematikken, men de er dyre og ofte rettet mod specifikke produktioner, hvilket betyder, at de ikke er tilgængelige for den brede industri.

Illustration: Teknologisk Institut.

Kigger vi isoleret set på 3D-printere, ser vi til gengæld ind i en fremtid, hvor prisen styrtdykker. En af de største spillere på markedet – 3D Systems – har forudsagt en Moore’s lov-lignende udvikling. De mener, at ydeevnen – med et par års mellemrum – vil fordobles, mens prisen vil halveres. Og selvom vi ikke helt bevæger os med den hast endnu, så kan vi konstatere, at 3D-printerne hele tiden bliver billigere og bedre. Markedet bliver større, konkurrencen stiger. Det er alt sammen meget lovende og sænker indgangsbarrieren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan se udviklingen. Hvis man skal have lavet nogle få hundrede eller tusinde elementer, så var det ikke konkurrencedygtigt, hvis vi går bare 5 år tilbage. Men det kan det sagtens være i dag. 

En af min personlige kæpheste er, at 3D-print får sit industrielle gennembrud, når vi kan se det indgå meningsfuldt og værdiskabende i en masseproduktion. En ny teknologi som binderjetting er et godt bud på, hvor vi vil se det først. Jo mere industrialiseret det bliver, jo billigere bliver det.

Begrænset materialeudvalg: Det kommer

Når vi hos Teknologisk Institut taler med virksomheder, ønsker de ofte at 3D-printe i bestemte materialer eller legeringer, som de er fortrolige med i forvejen. Men det er imidlertid ikke alle materialer, der er tilgængelige i en form egnet til 3D-print. Det er som oftest ikke, fordi det ikke kan lade sig gøre, men derimod fordi markedet slet og ret er for småt til, at materialeleverandørerne har økonomisk incitament til at imødekomme ønsker, der går ud over det gængse.

Men: Selvom det begrænsede materialeudvalg kan være en hindring, ændrer situationen sig i den rigtige retning. I takt med at markedet bliver større, og flere store industrier bliver involveret vil efterspørgslen stige. Med andre ord vil kataloget af materialer, der er tilgængelige for 3D-print, vokse som tiden går.

Illustration: Teknologisk Institut.

Er barrieren reel eller mental?

3D-print er i konstant udvikling, og det er vigtigt ikke at lade sig begrænse af forældede opfattelser og myter. Vi ser ofte, at virksomheder, der tager chancen og bygger en business case omkring den ekstra værdi fra starten, opdager, at de forventede barrierer forsvinder. Når de engagerer sig aktivt, bliver myterne aflivet, og det åbner op for nye muligheder.

Der er mange ressourcer til rådighed for virksomheder, der ønsker at dykke dybere ned i potentialet for 3D-print. Man kan f.eks. tale med eksperter fra organisationer som Dansk AM Hub eller Teknologisk Institut – eller man kan deltage i kurser for at få en bedre forståelse af teknologien. Der er også støttemidler tilgængelige fra forskellige kilder, hvilket giver virksomheder mulighed for at gå i dialog og undersøge mulighederne.

Så mens vi fortsat navigerer i udfordringer og barrierer, er det klart, at 3D-print generelt bevæger sig i en positiv retning: barriererne bliver mindre, og mulighederne bliver flere og større.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning