I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Både lovgivning og debat om GMO har stået stille i årtier

Plus9. oktober 2023 kl. 12:447
Cripr
Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Klima- og biodiversitetskriserne har genoplivet debatten om genmodificering, senest i kommentarsporet til Ingeniørens leder fra august ”Crispr er pinedød nødvendig for et bæredygtigt landbrug”. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
8. november 2023 kl. 10:29
Tiltag for at fjerne kontrol med GMO

Patent på mad kan blive en profitabel forretning for et mindretal af traditionelt ansvarsfrie transnationale selskaber. Således ejer Bayer/Monsanto øjensynligt omkring 80 % af alle GMO patenter.

Hvis GMO mod forventning skulle vise sig at indebære en økonomisk fordel for avleren, vil ejer af patentet i følge generelle principper for handel kunne inddrage hele eller en væsentlig del af gevinsten. 

Der er p.t. intet krav til oplysning om hvilke sprøjtemidler fødevarer har været udsat for, tilsyneladende med begrundelsen at hvis der er rester af anvendte midler, er de så små at de er uden betydning. Det er der dog ikke generel enighed om blandt alle videnskabelige undersøgelser. 

Det forekommer at være nogenlunde den samme forklaring når det gælder fratagelse af retten til et informeret valg af fødevare der er et resultat af genmanipulation, hvilket vanskeligt kan ses som endnu et skridt mod totalitarisme.

Allerede nu forekommer der forblommede trusler om at det kan fremme fødevaremangel/sult hvis der ved markedsføring indføres lovkrav om at oplyse forhold vedrørende fødevares indhold.   

https://gmwatch.org/en/106-news/latest-news/20292

 

https://friendsoftheearth.eu/press-release/eu-commissions-new-gmos-proposal-sacrifices-consumers-rights-and-puts-nature-at-risk/

 

https://www.information.dk/moti/2015/04/totalitaere-nationalismes-genkomst

6
11. oktober 2023 kl. 17:01
"stået stille" Ja for der bliver ikke ændret på lovgivningen -

"stået stille" Ja for der bliver sandsynligvis ikke ændret synderligt på lovgivningen i EU foreløbig, selv om industrien og lobbyister prøver igen og igen. 

Det ser ud til at at de resistens gen har spredt sig til vilde planter, samtidigt med at der skal sprøjtes mere og mere, på grund af almindelig udviklet immunitet i planter overfor Sprøjtemidler. 

Tror det som virkeligt fik stoppet udbredelse i EU, var de planter som produceret insektgift selv. Det var hvis ikke særligt smart, for dyr kunne ikke spise afgrøden med undtagelse af at det var blandet op.
Problemet er at planter med de genner har spredt sig ind den normale pulje af planter, så man kan i dag ikke undgå en del "farlig" genmodificeret afgrøden i det meste.

5
11. oktober 2023 kl. 16:03
Re: Re: Fortid og nutid

Hej Erik

tak for din information

Patientrettigheder, ja det kan nære krig, desværre

4
10. oktober 2023 kl. 17:21
Re: Fortid og nutid

Stammer modstanden mod GMO ikke fra den gang man i USA tilføjede en gen så nogle landbrugs afgrøder blev resistens mod roundup, så man kunne sprøjte afgrøderne - for at fjerne ukrudt - uden at beskadige afgrøderne? 

Oprindeligt var producentens anprisning af GMO soja at der skulle bruges færre pesticider men i praksis bliver der brugt større mængder.

Hvis et større indhold af Roundup/restprodukt i afgrøden ikke regnes som at varen er beskadiget så er det rigtig hvad du skriver, der kan være andre med et andet synspunkt. 

En redelig varedeklaration kan give mulighed for et oplyst valg som vil vise hvor stor tilslutning der er til den metode for fødevareproduktion.

Den nye teknologi crispr består vel egentlig i at der fra planten fjernes gener der hæmmer væksten? to vidt forskellige teknologier?

Flere eksperter har kaldt CRISPR for en ny lovende teknologi som ved udvikling over længere tid vil kunne vise om den er sikker og nyttig nok til blive introduceret udenfor sikrede forsøgsanlæg. Tilbage står problemet med patentrettigheder på fødevare.

 

 

3
10. oktober 2023 kl. 16:53
Dermed får debatten om moderne

Dermed får debatten om moderne genmodificeringsteknologi desværre samme sort-hvide kulør som så mange andre af tidens vigtigste debatter

Det skal ikke kunne anvendes skrupelløst, som man desværre tidligere har set eksempler på, hvor producenter bl.a. har forsøgt at lave planter, der er resistente over for bestemte farlige kemikalier/pesticider, som så kan spredes i store mængder uden bekymring for naturen. 

Så meget for at undgå sort/hvidt

2
10. oktober 2023 kl. 10:44
Fortid og nutid

Stammer modstanden mod GMO ikke fra den gang man i USA tilføjede  en gen så nogle landbrugs afgrøder blev resistens mod roundup, så man kunne sprøjte afgrøderne - for at fjerne ukrudt - uden at beskadige afgrøderne?

Den nye teknologi crispr består vel egentlig i at der fra planten fjernes gener der hæmmer væksten?

to vidt forskellige teknologier?

1
9. oktober 2023 kl. 16:59
Hvordan

"eller endnu værre går glip af en teknologi, der kan øge biodiversiteten".

 

Seriøst? 

Hvordan skulle det foregå?

Tænker man på berigelse af floraen med kunstigt fremstillede planter, eller hvad?