Vinddrevne pumper skal give Østersøen kunstigt åndedræt

29. maj 2009 kl. 12:2016
Vinddrevne pumper skal give Østersøen kunstigt åndedræt
Illustration: anmarks Naturfredningsforening.
Østersøen skal pumpes fuld af ilt, mener svenske forskere, der tester små pumper, som skal efterligne efterårsstormenes blanding af vandmasserne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trods en klokkeklar udmelding fra internationale forskere om, at et ingeniørfix ikke kan redde Østersøen, sætter svenske forskere nu gang i et forsøg, hvor to forskellige pumper skal sende ilt ned til den iltfattige bund for at binde fosfor.

Selv om der i første omgang er tale om forsøg, er målet ved hjælp af pumper at redde tusindvis af kvadratkilometer havbund, der nu er lagt øde og hærget af giftig svovlbrinte og tømt for fisk og bundlevende dyr.

Tre meter under overfladen i det iltfattige Lännerstasund uden for Stockholm bliver en elektrisk pumpe forankret i næste uge. Derefter bliver frisk overfladevand igennem en tre års periode pumpet 15 meter ned til den iltfattige bund. Og så skal bundsedimentet og vandet løbende analyseres for at tjekke, om pumperne får den ønskede effekt.

»Målet er at hindre fosfor i at slippe op af bundsedimentet for dermed at slippe for blågrønalgerne,« siger Christer Lännergren fra Stockholms vandforsyning, som deltager i projektet, til Ny Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne vil både forsøge med en eldrevet og en vinddrevet pumpe, som skal testes i to pilotprojekter i august. Begge pumper bliver testet i forholdsvis lille skala og har bare kapacitet til at pumpe få kubikmeter per sekund nogle meter ned i havet.

Ilttilførsel i 120 meters dybde

Logikken er, at Østersøens fosforindhold og algeblomstring faldt dramatisk midt i 1990'erne, hvor vintrene var storm- og regnfulde.

Resultatet var en voldsom vertikal cirkulation i vandet. Ilttilførslen nåede 120 meters dybde, og 130.000 tons fosfor blev fastgjort til bunden. De følgende år sank iltniveauet igen, og indholdet af fosfor og alger voksede.

Forskerne er enige om, at algerne blomstrer, fordi bl.a. fosfor bliver ledt ud, og at ilt binder fosfor til bunden. Nu mangler de at vise, at iltholdigt vand fra kraftige pumper kan råde bod på Østersøens problem.

Pris for teknisk fix: 4 milliarder kroner

For at redde hele Østersøen kræves helt andre kvanta: I omegnen af 100 pumper skal hver presse 100 kubikmeter per sekund ned på mere end 100 meters dybde - til en samlet pris af knapt 4 milliarder kroner, vurderer Anders Stigebrandt, professor i oceanografi ved universitetet i Gøteborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svenskerne forudsætter, at udgifterne skal deles af alle landene rundt om Østersøen. For det er tilførsel af kvælstof og fosfor fra Østersølandenes landbrug og spildevand, som sammen med et varmere klima har skylden for Østersøens mistrivsel.

To meter lange borekerner

Hvilken rolle det varmere klima spiller for iltsvindet, og hvor store reduktioner af udledte næringsstoffer der er nødvendige for at mindske iltsvindet, har et skib med forskere fra syv lande netop lagt fra kaj for at finde ud af.

To meter lange borekerner af havbunden fra forskellige dele af havområdet skal både fortælle forskerne, hvordan et varmere klima i bronzealderen for 5.000-6.000 år siden og i vikingetiden for ca. 1.000 år siden, øgede iltsvindet, og hvordan de højere temperaturer i fremtiden kan påvirke Østersøens økosystem med fisk, bunddyr og planter.

For det har vist sig, at den indsats, som Østersølandene trods alt gør for at udlede færre næringsstoffer i havet, og som har begyndende effekt, bliver modvirket af et klima med stigende temperaturer. Ifølge DMU er temperaturen i havet over de seneste 30-40 år steget en grad i årsgennemsnit.

På sit togt rundt fra Helsinki over Finske Bugt og Gotlandsdybet inspicerer det 59 meter lange forskningsskib "Aranda", som tilhører det finske miljøinstitut, også Bornholmsbassinet og Rønne 2.-4. juni og runder Botniske Bugt og Rauma, inden det vender hjem 17. juni.

16 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
16
19. maj 2011 kl. 12:33
Intet nyt i Østersøen

Alle disse projekter med "kunstigt åndedræt" til Østersøen, kan man roligt lægge på hylden igen. Der har altid forekommet problemer med iltindholdet, især på de store dybder, lige siden Østersøen blev skabt for mange tusinde år siden. Der tilføres jo store mængder organisk materiale ad naturlig vej hele tiden og når dette går i forrådnelse, så vil der naturligvis bruges en del ilt. Disse "øer" på bunden med svovlbrinte bliver flyttet rundt med havstrømmene og der kan være nogle år med "knaldsurt" på dybder fra omkring 80 meter og nedefter til over 200 meters dybde. Men, det hele kan lige pludseligt vende på en "femøre" og alt bliver normalt i flere år igen. I midten af 1600 tallet var der flere år, hvor der kun forefandtes liv i de øverste 10 meter af havet og alligevel, så er der stadigvæk masser af liv og Østersøen er ét af de mest produktive have her på jorden (der er få arter men mange af hver slags). I 1980'erne var der en gydebestand af torsk på hele 250.000 tons og det kommer der sikkert igen, fordi der forefindes masser af yngel lige i øjeblikket.

Don't worry - be happy !

15
Indsendt af Karl Lohse (ikke efterprøvet) den tor, 05/19/2011 - 11:34
2 år siden ...

... at det her indlæg er skrevet.

Hvad er der så sket, har man lært noget af det?

14
3. juni 2009 kl. 00:48
Omvendt?

Vil det ikke være mindre energikrævende at pumpe vand fra dybet og op hvor det kan ilte fremfor at pumpe vand ned bl.a. p.g.a. at pumpen så ikke skal arbejde mod trykket i dybet?

13
Indsendt af Johan Ståhl (ikke efterprøvet) den søn, 05/31/2009 - 19:48
Re: Lagdeling

Jeg stiller mig tvivlende for størrelsen af den naturlige vertikale opblanding der sker i Østersøen. Som jeg har hørt det for mange år siden, pumper en storm iltrig tung saltvand ind i Østersøen, og når stormen har lagt sig, vil ny og gammel saltvand langsomt løbe tilbage igen.

Løbe tilbage? Hvordan skulle det kunne ske? Østersøen er en ægte fjord med lave tærskler i fjordens indløb!

12
31. maj 2009 kl. 17:41
Re: Reelle problem stilling?

Samtidig så skal også en politisk vilje til at stoppe eller markant nedsætte udledningen af fosfor?

Det er gjort. Gennem bedre rensningsanlæg, anden sammensætning af vaskepulver mm. Se grafen her:

https://www.sns.dk/publikat/netpub/naturogm99/Grafik/28fosfor.gif

Der kan måske nok gøres lidt mere, men problemet er nok nærmere at det fosfor som allerede er udledt ikke forlader vandmiljøet af sig selv.

11
31. maj 2009 kl. 12:00
Reelle problem stilling?

Når jeg læser denne artikel så er min første tanke, at det er da en god ide og et interessant løsningsforslag.

Men er problemet ikke, at vi (Østersø landene) udleder fosfor? Denne pumpeløsning vil "blot" lagre mere fosfor i havbunden, hvis forsøget lykkes, som så kan skabe problemer for fremtidige generationer?

Derfor må målet vel være at forsøge at rense Østersøen for fosfor, som der også bliver nævnt tidligere. F.eks. forsøger kommunen at bygge nogle algefarme mellem digerne på Lolland som skal leve af næringssaltene fra Østersøen.

Samtidig så skal også en politisk vilje til at stoppe eller markant nedsætte udledningen af fosfor?

Ideen med pumperne er i teorien god nok, men så skal det være for at give os pusterum til at genskabe Østersøens fosfor balance.


Som en side note så synes jeg ideen med nogle tankere der sejler/driver rundt og pumper vand ind i nogle algetanke lyder som en interessant ide. Gade vide om den kan gøres rentabel :)

10
30. maj 2009 kl. 10:51
Lagdeling

Jeg stiller mig tvivlende for størrelsen af den naturlige vertikale opblanding der sker i Østersøen. Som jeg har hørt det for mange år siden, pumper en storm iltrig tung saltvand ind i Østersøen, og når stormen har lagt sig, vil ny og gammel saltvand langsomt løbe tilbage igen. Oven på den tunge saltvand er der så lettere fersk, og brakvand. Lagdelingen er ret stabil, og der er næsten ingen opblanding. I en Norsk sø skal der således stadig befinde sig saltvand under ferskvandet, selv om det er flere tusinde år, den hævede sig over havniveu, efter at trykket fra istiden forsvandt. De omtalte pumper vil således give en anden type østersø, hvis man pumper mindre saltholdig vand ned på bunden, hvilket kun vil lykkes, hvis vandet kommer ud via en rørforgrening, så det kommer ud i små mængder lokalt, og derfor nemmere opblandes, ellers vil det straks søge opad igen grundet den lavere vægtfylde. Lagdelingen er også nævnt i ovenstående link "Glem bio-engineering" Pumperne kan måske endda forværre problemerne over en kortere årerække, da det opstigende blandingsprodukt kan pumpe noget af den Fosfor op igen, der er sunket til bunds fra døde alger. (kun lidt tankespind fra min side) Den naturlige opblanding vil fortrinsvis kun finde sted hvor strømmen er stærk, f. eks. i bælterne.

9
30. maj 2009 kl. 10:05
Re: Re: Re: Indvinde fosfor?

Udover miljøretableringen kunne der måske netto komme et energibidrag. Jeg savner at nogen regner lidt på dette, jeg mener ikke at den mulighed overhovedet bliver omtalt i Ingeniørens store energiplan. Havet er jo een stor solfanger.

Korrektion: IDAs Klimaplan 2050

Venlig hilsen

Claus

8
30. maj 2009 kl. 09:46
Re: Re: Re: Indvinde fosfor?

man kunne jo lave algefarme, og derved indvinde naeringsstofferne igen. https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_hydrogen_production https://en.wikipedia.org/wiki/Algae_fue

https://www.algalturfscrubber.com/l

i akvariehobbyen bruger man noejagtig denne ide til at fjerne naering fra akvariet.

7
29. maj 2009 kl. 19:00
Re: Re: Indvinde fosfor?

Det ville jo være ideelt. Jeg forstiller mig at man kunne høste biomasse og få fosforen op på den måde.
Biomassen kunne måske bruges i et biogasanlæg først og resten (med P) herefter til gødning.

God ide ! Der må være akkumuleret masser af biomasse ikke bare i Østersøen, men også i de indre danske farvande, som man forholdsvis rationelt må kunne suge op og forgasse (måske nogen kunne lægge en gammel supertanker som rådtank til?).

Udover miljøretableringen kunne der måske netto komme et energibidrag. Jeg savner at nogen regner lidt på dette, jeg mener ikke at den mulighed overhovedet bliver omtalt i Ingeniørens store energiplan. Havet er jo een stor solfanger.

Venlig hilsen

Claus

6
29. maj 2009 kl. 16:42
Re: Indvinde fosfor?

Måske man kunne indvinde noget af fosforen i Østersøen?

Det ville jo være ideelt. Jeg forstiller mig at man kunne høste biomasse og få fosforen op på den måde. Biomassen kunne måske bruges i et biogasanlæg først og resten (med P) herefter til gødning.

Høsten skal naturligvis ske på en bæredygtigmåde og under hensyntagen til at tang også producerer ilt.

5
29. maj 2009 kl. 16:32
Indvinde fosfor?

Måske man kunne indvinde noget af fosforen i Østersøen?

Iflg. seneste nummer af Scientific American er det nemlig en resource, som vil blive en mangelvare inden for en overskuelig fremtid.

4
29. maj 2009 kl. 16:11
Re: Både kvælstof og fosfor er årsag til iltsvind

Ja, det er klart Thomas. Der har bare været så meget fokus på kvælstof. I virkeligheden er det måske smartere, som svenskerne ligger op til, at fokusere på fosfor. Kvælstof udveksles jo frem og tilbage med atmosfæren via naturlige processer.

Hvis vi kunne få det tilgænglige fosfor ned på 1950 niveau tror jeg vi ville have en mere robust løsning på iltsvindproblemet end ved at prøve at styre det alene ved regulering af kvælstof.

En anden side af sagen er skyldsspørgsmålet. Her var det måske på tide med en mere udbredt erkendelse af at den almindelige forbruger anno ~1960-1990 har et medansvar for havmiljøets tilstand. Jeg ved godt det ikke er så fremadrettet, men det er vel rimeligt at yde den retfærdighed overfor hidtidige syndebukke, eller?

3
29. maj 2009 kl. 15:59
Kunstig åndedræt

De som vil have noget uden yde en hvid til gengæld. Anvende vindkraft til dette formål er perfekt. Ligesom når man har dambrug ved åerne herhjemme. At man så ikke vil anvende samme princip i vores Fjorde er en anden historie.

Er det kun mig som ser en sammenhæng imellem dette og så alle som har Akvarie fisk, det er ikke gratisk have fisk i vandet (El drevne pumper til iltnign af samme Akvarier).

2
Journalistisk chef -
29. maj 2009 kl. 13:08
Journalistisk chef
Både kvælstof og fosfor er årsag til iltsvind

Kvælstof (fra landbruget) er ikke den eneste årsag til iltsvind. Der skal både kvælstof og fosfor til at udløse iltsvind. Hvis man fjerner den ene udledning fuldstændigt, så løser man groft sagt problemet. Mvh Thomas Djursing, journalist på ing.dk

1
29. maj 2009 kl. 12:53
Hvad betyder fosfor?

"Logikken er, at Østersøens fosforindhold og algeblomstring faldt dramatisk midt i 1990’erne, hvor vintrene var storm- og regnfulde.

Resultatet var en voldsom vertikal cirkulation i vandet. Ilttilførslen nåede 120 meters dybde, og 130.000 tons fosfor blev fastgjort til bunden. De følgende år sank iltniveauet igen, og indholdet af fosfor og alger voksede. Forskerne er enige om, at algerne blomstrer, fordi bl.a. fosfor bliver ledt ud, og at ilt binder fosfor til bunden. Nu mangler de at vise, at iltholdigt vand fra kraftige pumper kan råde bod på Østersøens problem."

Hvad er nu det for noget kætteri. "Alle ved da" at iltsvind skyldes landbrugets udledning af kvælstof.

Det næste bliver vel at i vil skrive, at fosforet i bundsedimentet stammer fra vaskepulver brugt i sidste halvdel af det 20 århundrede. Eller?

\Sarkasme fra