Velfac klar med ny vinduesisolering med glastråde

16. juli 2010 kl. 08:1310
Efter seks års udvikling går Velfac langsomt væk fra aluminium og træ og satser stort på et nyt kompositmateriale til isolering af vinduer. Navnet er Helofibre og kommer til at udgøre hovedparten af produktionen om få år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter at have arbejdet sig igennem 200 materialer over en årrække er vinduesfirmaet Velfac nu klar til at introducere et nyt isoleringsmateriale, som de har arbejdet på i 5-6 år.

Slutproduktet Helo er et kompositmateriale, baseret på Polyurethan, forstærket med et net af indstøbte fine glastråde, og vil ifølge direktør Finn Jespersen blive Velfacs helt store satsning de kommende år.

»Vi har nu tilpasset produktionen og fundet ud af, hvordan vi skal bearbejde og skære i materialet. Vi regner med, at på et tidspunkt mellem 2015 og 2020, vil det udgøre hovedparten af produktionen,« siger han.

Velfac har udviklet et nyt kompositmateriale, baseret på Polyurethan og forstærket med et net af indstøbte fine glastråde. Det vil, ifølge direktør Finn Jespersen, blive Velfacs helt store satsning de kommende år. Foto: Velfac. Illustration: Velfac..

Finn Jespersen er ikke til at klemme mange yderligere oplysninger ud af om potentialet i det nye kompositmateriale, da den officielle lancering og markedsføring først sker i september. Derfor vil han heller ikke ud med de tal og resultater, Velfac har fået ud af at teste materialet i både laboratorium og bygninger de seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blot vil han sige, at materialet er stærkere end aluminium, som ellers har været det foretrukne materiale til i hvert fald ydersiden af vinduerne for at sikre holdbarheden i regn og slud.

1/700 mindre varmeledende

Ulempen ved aluminium er imidlertid, at det er et ekstremt varmeledende materiale, som kan danne skadende kuldebroer, og det er et af de problemer, Helo-fibret skal forhindre.

Ifølge Velfacs egne beregninger skulle det være 1/700 mindre ledende end aluminium, men stadigvæk være lige så stærkt - om ikke stærkere, hvilket skulle give mulighed for design med en slankere profil.

»Vi har set på mange materialer, som har kunnet give bedre isolering end aluminium, men så har det mistet styrken. Fx er både kork og plastic udmærket, men det er alt for blødt,« forklarer Finn Jespersen, der har fået hjælp af et canadisk firma til at udvikle komposittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over laboratorietests har Velfac brugt Helo-materialet i miljøbyggerierne Green Lighthouse i København og 'Bolig for livet' nord for Århus.

»Vi har haft mulighed for at køre rigtig gode test både i laboratoriet og i virkeligheden, og vi glæder og til at komme med energitallene i september. De gør, at vi virkelig vil snuppe den gule førertrøje,« lover direktøren.

10 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
10
25. juli 2010 kl. 00:53
Foamglass

Det undrer mig at der ikke er udviklet rammer af "Foamglass". Det ville vel være nærliggende og sandsynligvis billigere.

8
19. juli 2010 kl. 18:22
Hvor er mit VELFAC-kritiske indlæg?

For 3 dage siden postede jeg dette:

"På tide I VELFACs vejledning til deres Basic 400 alu-/trævinduer skriver de noget i retning af, at indvendig kondes er naturligt! Og når jeg har snakket med VELFAC er der bestemt ikke problemer med kuldebroer..."

I mellemtiden er indlægget forsvundet!

7
17. juli 2010 kl. 08:36
Alternativ anvendelse?

Dette lyder lidt efter min drøm-armeret polyurethanskum-stærkere end aluminium- flybygning! Farmer.

6
17. juli 2010 kl. 07:22
Effekttabet gennem glasset og rammen?

Hvad er effekttabet gennem glasset og rammen for rudegeometr2m*1.5m?

5
16. juli 2010 kl. 23:57
Genbrug?

Hvor meget af kompositmaterialet er genbrugsmateriale. f,eks fra gamle vindmøllevinger mm.? Eller skal vinduer nu også produceret i hærderplast ( jeg går ud fra at det er tale om hærderplast). Jeg er af den overbevisning at hærdeplast kun skal bruges hvor påvirkningerne er ekstreme og alternativerne få. Det kan man ikke sige et vindue udsættes for. Hærdeplast er jo svært og dyrt at genbruge, uover f.eks isolering.

4
16. juli 2010 kl. 12:23
På tide

I VELFACs vejledning til deres Basic 400 alu-/trævinduer skriver de noget i retning af, at indvendig kondes er naturligt! Og når jeg har snakket med VELFAC er der bestemt ikke problemer med kuldebroer i vinduerne. Faktum er at der er masser af købere af disse vinduer, der har problemer med kuldebroerne og kondensen de danner. Så de nye vinduer kan kun hilses velkomne, men det ville klæde VELFAC at de åbent erkender de reelle problemer der er med kuldebroerne i deres alu-træserier.

3
16. juli 2010 kl. 11:45
1/700 mindre ledende

Teksten dækker forhåbentlig over, at materialet er 700 gange dårligere til at transportere varmen end aluminium. Men som det er formuleret, er det nye materiale 699/700 så ledende som aluminium. - det rækker formentlig ikke til nogen førertrøje...

2
16. juli 2010 kl. 09:15
1/700 mindre ledende end

skulle det være 1/700 mindre ledende end aluminium

Sproglig præcision, tak.

1
16. juli 2010 kl. 08:25
Opgraderingskit?

Så kan man jo håbe på, at Velfac vil tilbyde et opgraderingskit til eksisterende ejere af Velfac vinduer med kuldebroer og kondensproblemer til en rimelig pris.