Teknologisk Institut med 'forskningsgennembrud': PtX kan trække på færre kritiske råstoffer

Plus18. december 2023 kl. 05:002
Christian Kallesøe
Under udviklingen af en ny katalysator til PEM-elektrolyse er der benyttet produktionsmetoden hydrotermisk flowsyntese, der benytter vand som solvent under syntesen. Her ses Christian Kallesøe (tv) og Simon Pitscheider (th) fra Teknologisk Institut foran en af instituttets flowreaktorer. Flowreaktoren benyttes til flowsyntesen, altså til produktion af katalysepartiklerne. Illustration: Teknologisk Institut.
En ny katalyse udviklet af Teknologisk Institut gør det muligt at mere end halvere brugen af det sjældne og ekstremt dyre ædelmetal iridium til Power-to-X.
Artiklen er ældre end 30 dage

For over 60 millioner år siden kolliderede en gigantisk asteroide med Jorden ved Yucatan-halvøen i Mexico. Kollisionen udryddede ifølge én udbredt teori dinosaurerne og stort set alt andet liv på kloden, men medbragte udover død og ødelæggelse også store mængder iridium

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
18. december 2023 kl. 09:12
Overall cell reaction

Lille fejl: Kun en enkelt H2O giver H2 +½ O2  :-) 

1
18. december 2023 kl. 07:36
Lidt off-topic, men...

En af de store fordele ved PEM-elektrolyse er, at brintproduktionen meget hurtigt kan skrues op og ned for at følge den svingende elproduktion fra vindmøller og solceller. Det er eksempelvis ikke i samme grad muligt med fastoxid-cellerne, da de opererer ved en langt højere temperatur.

... jeg bliver lige nød til at protestere her: fastoxid-cellerne kan sagtens rampes op meget hurtigt fra en "hot-idle" tilstand (varm, men uden strømtræk) og ned igen, se eks. https://backend.orbit.dtu.dk/ws/portalfiles/portal/222412294/Hauch_and_Kungas_et_al_Science_2020_Resubmission_file_20200717_PDF_1_.pdf for kilder. Det koster selvfølgelig noget energi at stå hot-idle men - afhængigt af design - er det meget lidt i forhold til hvad der bliver brugt under load.