Tech-ekspertgruppe vil have aldersgrænse på 16 år og stop for Big Tech-profilering med persondata

Plus12. juni 2023 kl. 09:303
Bom
Mikkel Flyverbom fremlægger ekspertgruppens anbefalinger. Illustration: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Regeringens ekspertgruppe er klar til at tage hårde midler i brug for at dæmme op for Big Techs brug af persondata og påvirkning af børn. En ny aldersgrænse på sociale medier er blandt 13 anbefalinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Debatten om aldersgrænser for sociale medier og begrænsning af børns såkaldte skærmtid er eksploderet ind i mainstreamen de seneste måneder. Nu kommer regeringens egen Big Tech-ekspertgruppe med en række meget konkrete anbefalinger, hvoraf flere hurtigt kan omsættes til handling.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
14. juni 2023 kl. 16:54
Jeg ved ikke, om jeg mener…

Jeg ved ikke, om jeg mener, at det er kontroversielt at sætte aldersgrænsen "op". Hovedreglen i GDPR er, at aldersgrænsen for børns samtykke til de såkaldte informationssamfundstjenester er 16 år, dog kan den undtagelsesvist nedsættes i de enkelte medlemslande til minimum 13 år. Danmark har aktivt valgt at aldersgrænsen skulle sættes NED til 13 år. Hvilket jeg finder kontroversielt, da aldersgrænsen til en række andre ting, fx alkohol, busbilletter, seksuel lavalder, ligger omkring de 16 år.

2
12. juni 2023 kl. 17:02
Love og regler, som man ikke…

Love og regler, som man ikke kan kontrollere og håndhæve, er tomme slag i luften. Hvis de kan kontrolleres og håndhæves, men man ikke vil investere de nødvendige kræfter i rent faktisk at gøre det, er det ikke meget bedre. Jeg har mine tvivl om nogle af disse forslag.

1
12. juni 2023 kl. 12:32
Lidt har også ret, tak for…

Lidt har også ret, tak for forsøget - men der er vist tale om babyskridt. Nu har I prydet artiklen med et billede af Shoshana Zuboff. Jeg er ret sikker på, at hun vil sige, at det slet ikke er nok til at tøjle giganterne og beskytte børnene - der er ikke andet at gøre, end helt at forbyde handel med persondata.

Ja - der er gode forslag. Men er der nogen, som tror på, at de faktisk vil løse problemet? Eller har man været for bange for at blive afskrevet af regering og erhvervsliv som yderligtgående og urealistiske, hvis man havde foreslået de tiltag, som faktisk er nødvendige, hvis man skal beskytte børnene?

Først skal forslagene igennem møllen i EU - det tager alt for lang tid, og i den tid må børnene vente. Så skal de implementeres i Danmark - det tager alt for lang tid, og i den tid må børnene vente. Så skal man til også at håndhæve de nye regler. Datatilsynet og andre håndhævende instanser bliver besparet i stedet for oprustet, så det tager alt, alt for lang tid, og munder ud i ingenting - og i den tid må børnene vente. Og så har man helt ignoreret, at det nok er stort set umuligt at hamle op med tech-giganterne, som har uanede muskler, og som vil anke og anke og anke, hver gang man får fat i halen på dem.

Jeg anerkender, at man nok har foreslået de ting, som man har ment havde bare en lille chance for faktisk at blive vedtaget. Men der er kun én ting at gøre, hvis man mener det alvorligt (det tror jeg ikke på, at regeringen gør): Det er at lytte til Shoshana Zuboff, og helt forbyde handel med persondata.

Jeg fatter ikke, at denne handel (overgreb) nogensinde er blevet accepteret som lovligt. Det er en af de allergroveste udeladelsessynder fra politisk side, at man har lukket øjnene for denne kriminelle erobren af både børns og voksnes ret til privatliv og frihed. Og jeg tror ikke på, at man mener det alvorligt nu - man er for meget i lommerne på skurkene. Det skal bare se ud som om, man gør noget.

Lad os se, om der reelt er sket ret meget om to år.