Tæsk til beredskabets pølse-dæmninger: Mere end hver tredje kasseres efter stormflod

Plus21. november 2023 kl. 12:409
Kolding watertube
Den mobile dæmning, der skulle redde Kolding fra oversvømmelser under stormfloden, bristede og efterlod borgerne med evakueringer og panik. Nu skal en tredjedel af de Beredskabsstyrelsens mobile dæmninger kasseres, da de har fået for store tæsk. Illustration: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix.
Beredskabsstyrelsen ligger kun inde med 25 kampdygtige mobile dæmninger, hvis Danmark skulle rammes af nye oversvømmelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Beredskabsstyrelsens mobile dæmninger, der også kendes som watertubes, blev sat gevaldigt under pres under stormfloden i sidste måned.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
22. november 2023 kl. 10:55
Re: Driftsomkostning

Har du overvejet, baseret på Aabenrå-erfaringen, om watertubes var udlagt hensigtsmæssigt ? Måske var de flere steder, ifølge nyhederne, udlagt på steder med dynamisk og mekanisk påvirkning - i modsætning til statisk påvirkning som ved opstigende åer og søer ?

Måske var water tubes i Aabenrå udlagt for nær kajkanterne ? Måske cille et simpelt kommunalt trådhegn havet kunne forhindre mekanisk overlast ? Måske kunne kommunale betonblokke (midlertidigt autoværn) have stoppe bølgepåvirkning ?

Det er derfor jeg i #4 peget på en hurtig evaluering - ikke om 6 eller 12 måneder, men i løbet af 14 dage. Hvor svært kan det være ? - selvom konklusionerne bliver ubehagelige. Tænk på stormene i januar-februar - og mon ikke de kommer ?

8
22. november 2023 kl. 09:22
Re: Driftsomkostning

Jeg synes nu alligevel der bør vurderes om tubes bliver anvendt korrekt / kan stå alene som de gjorde.

I Aabenraa hvor jeg bor brast en tube med efterfølgende sirene, ca. da vandet toppede. Da jeg gik en tur dagen efter langs havnen, kunne der ses meget store stykker drivtømmer fra Badebroer osv. som er flækkede som kviste - de har derfor spydspidse ender. 

Vandet slog direkte ind på de tubes, med store bølger og kraftig vind og de spidse stykker drivtømmer, så det er egentlig overraskende for mig at det holdt så godt som de gjorde. De tubes skal være gjort af noget ufatteligt stærkt stof for at klare sådan en fortøjningspæl direkte ind i siden.

 

Umiddelbart bør der være et lag der kan "tage skraldet" der hvor bølger kan slå ind direkte, og der er tale om et kritisk sted. 

7
22. november 2023 kl. 09:04
Re: Driftsomkostning

Endda en beskeden omkostning. Men der skal så også købes et antal "pølser" for dem, der ikke kan repareres. 

Er selv meget overrasket over den lave pris, det er jo en totalt ubetydelig pris ifht. de skader de kan forhindre. Jeg forstod først ikke hvorfor de ikke gjorde mere for at reparere dem, men til den pris får man ikke meget vulkaniserings service.

 

Hvis man havde haft flere til rådighed, kunne man så have lagt dem dobbelt, altså en bag den anden, i tilfælde af at første braster?

6
21. november 2023 kl. 16:21
Kystsikring mv

Det skal ikke baseres på watertubes og Beredskabsstyrelsen, der kæmpede bravt.

ok, nogle af de midler de havde, var måse ikke tilstrækkelige, men 

Staten, kommuner og ikke mindst beboere skal tage ansvar for sikringen

5
21. november 2023 kl. 15:40
Re: Dimensionering versus indsats?

Jeg savner en generel vurdering af indsatsen

Det er stadig hurtigst at fikse watertubes med det samme end at afvente en evaluering. Jeg antager, at en evaluering  vil ske eller er i gang.  Næste oversvømmelse kan være lige om hjørnet, men nok lidt mindre. 

4
21. november 2023 kl. 15:09
Re: Dimensionering versus indsats?

Jeg savner en generel vurdering af indsatsen omfattende indsættelsestidspunkter (tydeligvis for sent flere steder), materiel (end ikke simple sandsækkefyldere, watertubes på uegnede steder (bølger ?)), forebyggende vandstandssænknknger (åer og søer), forsvar i dybden (intet enkelt-brud bør cære katastrofalt).

Husk, at allerede søndag var varslet ude meget konkret.

3
21. november 2023 kl. 14:22
Dimensionering versus indsats?

Som jeg husker det, er den dimensionerede beskyttelse omkring 65cm, men mange steder har de været udsat for op til 1m vandstand - det skal lige med i billedet over hvor mange der er gået i stykker. Det virkede som om de blev anvendt på steder, hvor prognosen allerede sagde de ikke var høje nok.

2
21. november 2023 kl. 14:07
Re: Driftsomkostning

Endda en beskeden omkostning. Men der skal så også købes et antal "pølser" for dem, der ikke kan repareres. 

1
21. november 2023 kl. 13:49
Driftsomkostning

Så længe der tilsyneladende ikke findes bedre løsninger, må den omkostning betragtes som en driftsomkostning. Afvejet mod en risikovurdering af en gentagelse vil det vejlede i hvor stort et lager der bør være så man stadig er klar hvis der kort tid efter en "100-års episode" kommer en til.