Tænketank: Drop Storbritanniens urealistiske CCS-planer

Plus15. marts kl. 14:232
Biomasse
Tænketanken Carbon Tracker Initiative mener, at Storbritanniens planer om implementering af især BECCS er forældede. Illustration: Jakob Lerche/Verdo.
Den britiske regerings nuværende planer om at implementere CCS-teknologi bør tages op til revision, mener tænketanken Carbon Tracker Initiative.
Artiklen er ældre end 30 dage

Stigende energipriser og bekymringer om teknologiens modenhed gør de nuværende CCS-planer »forældede og urealistiske,« skriver tænketanken i sin rapport: Curb your Enthusiasm.

Tænketanken mener, at det offentlige organ Climate Change Committee (CCC) kraftigt har overvurdret CCS-teknologiens anvendelighed i Storbritannien.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
18. marts kl. 12:09
Hvorfor skal specielt biogas udskammes?

Som biogas-mand er jeg bestemt ikke uvildig - så er det sagt med eftertryk. Og med den kasket på, vil jeg hævde, at biogassen repræsenterer den mest bæredygtige brug af biomasse. Derfor undrer det mig, at det så ofte er netop biogassen, der nærmest udskammes i debatten. I dette tilfælde er det Jette Bredahl, professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og forhenværende næstformand i Klimarådet, der sidste år mente, at nu måtte det snart være nok med biogassen, for ellers ville vi risikere såkaldt lock-in i forhold til husdyrproduktionen. Og som journalisten nu mener det relevant at citere fyldigt. 

Historiens tema er ellers, at de britiske CCS-planer af en tænketank anses for urealistiske, og det kan meget vel være helt rigtigt. Måske dog lige præcis med undtagelse af den CO2, der kommer via biogas. Her har vi en biogen CO2, som ser ud til at være til rådighed på økonomisk overkommelig vis. Derfor er der nu ganske meget interesse for at bruge biogassens CO2-del. Enten til e-metanol, eller til e-metan eller til deponering i undergrunden som negativ udledning. 

Og argumentet om lock-in er blevet grundigt analyseret - og afvist. Biogas kan sagtens fungere med langt mindre husdyrgødning, end den mængde vi har i dag. Det, der er begrænsende for hvor meget biogas, vi bæredygtigt kan producere i DK, er i højere grad, at biogassen - ud over energien og CO2 - også leverer de recirkulerede næringsstoffer (NPK m.m.), så er et stort aktiv, fordi denne gødning fortrænger brug af kunstgødning og således er en nøgle til cirkulær økonomi. Men når gødningsbehovet er opfyldt i en given region, så er grænsen for biogasproduktion i dette område nok også ved at være nået. Dén synsvinkel er helt central og trænger til mere opmærksomhed.

1
17. marts kl. 00:33
Tag tyren ved hornene

Grav kullet op og send det tilbage i de tomme oliefelter uden først at brænde det af og indsamle den dannede CO2.

Du får selvfølgelig ikke noget energi ud af det, men den energi siges det at VE skal levere, og det giver en masse "grønne" arbejdspladser med de rette regneark.