Stort indkøb i gang: 50 radarer skal overvåge hele kongeriget

Plus31. januar kl. 10:1711
Mobil radar model GM200 MM/C fra Thales
Mobil radar model GM200 MM/C fra Thales. Illustration: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse / Forsvaret.
Galliumnitrid-teknologi og øget brug af AI er blandt nøgleordene, når Forsvaret i de kommende år giver radarparken en opgradering. Målet er bedre at kunne håndtere spændinger i Arktis og Østersøen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forsvarets radarer fra Bornholm og hele vejen til Færøerne og Grønland skal i de kommende år strømlines og have en teknologisk saltvandsindsprøjtning.

Den nuværende radarpark er op til ca. 20 år gammel. Med de nye radarer vil Forsvaret forbedre kvaliteten og nøjagtigheden af overvågningen af de danske farvande og dansk luftrum. Fremover skal det være lettere at overvåge skibstrafikken og opdage og spore f.eks. moderne flytyper med et mindre ‘fodaftryk’ i luftrummet eller endnu mindre genstande som droner.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
5. februar kl. 10:46
Hvide elefanter?

Man kunne blive en smule bekymret for at disse radarer vil være meget sårbare i en krigssituation. De er dyre, de bevæger sig ikke og de udsender et gigantisk "her er jeg" signal som kan detekteres helt ud i rummet.

Hvis man ser på Ukraine så er den slags blandt hovedmålene for droner o.lign. Man kan således frygte at de ikke vil overleve at være tændt i mange minutter i en krigssituation og så er det jo spild af penge. Med andre ord er der brug for et meget robust luftforsvar omkring disse radarer.

Alternativt kunne man gå efter at få banket prisen så langt ned at en radar er billigere end den drone/det missil der forsøger at ødelægge radaren.

I den forbindelse er det interessant at Starlink kan producere phased array antennas for ca. $500. Prisen er faldet kraftigt efter optimeringer og efter volumen er røget op. Jeg er klar over at det ikke er det samme som en radar men vi bevæger os i den retning. Kunne man producere radarer i stort tal ville prisen komme ned og vi ville stå med et de facto usårligt netværk.

10
1. februar kl. 09:04
Re: Med de nye radarer vil

Det er blot lidt selvmodsigende at have en overskrift med 'Kongeriget Danmark', som ikke dækker Grønland og Færøerne, som vel er med i vort kongerige?

Nu er det jo redaktører der skriver overskrifter, med en betydelig redaktionel frihed, det vi andre kalder fantasi !

Radarprojektet inkluderer nu en kraftig luftværnsradar på Færøerne.

På kortet er der måske ikke så langt fra Murmansk til Grønland, men plane kort snyder, de er meget forvredne på høje breddegrader, så Nordgrønland forekommer meget stort. 

Hele østkysten af Grønland er "afskærmet" af  storisen, som rækker helt ned til Kap Farvel om vinteren. Østkysten kan kun besejlet om sommeren med isklassede skibe, op til Danmarkshavn. Det er kun polarisbrydere der kan sejle nord om Grønland. 

Grønland er så utilgængeligt at det skal man ikke bruge alt for mange kræfter på. Bevogtning og nærforsvar af grønlandske baser, handler stort set om at passe på isbjørnene!

9
31. januar kl. 21:50
Re: Med de nye radarer vil

Har vi ikke nogen rigsfællesskabs forpligtelser?

Nu er Grønland meget stort, derfor vil det kræve et meget stort antal radarstationer. Placeret på øde fjeldtoppe, ude vej adgang eller anden infrastruktur.

I sidste ender er der heller ikke meget at kigge på i grønlandsk farvand, derfor satser man foreløbigt på er kombination af fly, droner og satellitter. 

Under den kolde krig drev USA en kæde med fire radarstationer, som en del af det Nordamerikanske luftforsvar NORAD.  

8
31. januar kl. 21:50
Re: Med de nye radarer vil

Det er blot lidt selvmodsigende at have en overskrift med 'Kongeriget Danmark', som ikke dækker Grønland og Færøerne, som vel er med i vort kongerige?

Det er forstået at svensker, og til dels Tyskland, dækker Østersøen - håber vi så at Norge dækker fra nordpolen til deres nordlige landmasse?

Russerne har da en ret stor flådebase, ik så langt fra den finske grænse, som forholdsvist nemt ville kunne komme nord om Atlanterhavet? 

7
31. januar kl. 21:33
Re: Med de nye radarer vil

Er der nogen planer om at få et lign system, for under farvandet, til eks at detektere ubåde?

Man kan ikke lave noget der ligner radar overvågning under havet. Men man har undervandslyttestationer i Øresund, Langelandsbælt og Femernbælt (Tysk), der kan detekterer forbipasserende U-både.

Men det at passerer danske farvande neddykket er ikke muligt i Øresund, og meget vanskeligt i Storebælt. I Drogden (Øresund) er der kun 8 m vand, det er ganske enkelt for lidt til en militær U-båd. I Storebælt og Kattegat skal man sejle lige under overfladen, med risiko for kollision med den intensive skibstrafik, på grund af dybdeforholdene bliver man nød til at sejle i, eller krydse de kommercielle skibsruter.

5
31. januar kl. 14:00
Re: Med de nye radarer vil

Har vi ikke nogen regsfællesskabs forpligtelser?

Der er langt fra Canada's østkyst til Bornholm. 

3
31. januar kl. 12:58
Re: Med de nye radarer vil

Vi tænker nok, at det har svenskerne styr på. De har ihvertfald erfaringen.

2
31. januar kl. 12:29
Med de nye radarer vil

Med de nye radarer vil Forsvaret forbedre kvaliteten og nøjagtigheden af overvågningen af de danske farvande og dansk luftrum. 

Og

Når projektet er gennemført, vil farvande og luftrum i hele kongeriget blive overvåget af 50 radarer.   

Er der nogen planer om at få et lign system, for under farvandet, til eks at detektere ubåde?

Tænker at nogen har en filosofi om at det bedste forsvar, kun er lige så godt som det svageste led?

Eller, ignorere vi ubåde og lign, pga de under fredstid, skal sejle med snuden oven vandet ? 

1
31. januar kl. 11:33
Ser Kongsberg er med i

Ser Kongsberg er med i den norske udvikling. Et polart radar samarbejde med Norge kan indeholde muligheder.

https://www.kongsberg.com/kda/news/news-archive/2022/kongsberg-and-lockheed-martin-sign-contract-for--new-norwegian-air-surveillance-radars/