Store batterier skal være rygraden i australiens VE-elnet

29. december 2023 kl. 06:0016
Batteri australien Darlington Point Energy Storage Systems
The Riverina and Darlington Point Energy Storage Systems, er det nyeste store batterilagre i Australien. Det består af Tesla-batterier på samlet 150 MW/300 MWh. Det er placeret lige op af en solcellepark på 275 MW og skal sammen med to synkrongeneratorer være med til at stabilisere spænding og frekvens i elnettet. Illustration: Edifiy Energy.
Den australske elproduktion skal gå fra kulkraft til vind og sol og variationen skal udglattes med store batterier. En ny politisk aftale skal sikre, at 82 procent af den australske el er grøn i 2030.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange har sikkert et billede af Australien som et land, hvor kulstøvet hænger tungt i luften. Energi er noget man graver op af jorden og fossile brændstoffer er med til at sikre statens økonomi og landets velstand. 

Det ses tydeligst på eksporten af kul, der i 2022 havde en værdi på cirka 540 milliarder kroner og gjorde Australien til verdens største eksportør.

Det er ikke kun til eksport, at australierne er kendt for at bruge kul og andre fossile brændstoffer. Faktisk kunne australierne i 00’erne bryste sig af den tvivlsomme ære at være verdensmestre i CO2-emission pr. indbygger, og selv i dag er det kun få lande, der har en højere emission pr. indbygger.

Også i dag er fossile brændstoffer kernen i det australske energisystem. Fra landets kraftværker leveres 40 procent af energien fra kul (sten- og brunkul) og samlet udgjorde fossile brændstoffer i elproduktionen næsten 70 procent i 2021. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en lille revolution er måske på vej. For op gennem de sidste ti år er andelen af grøn el - først og fremmest  fra solceller og vindkraft - gået fra næsten ingenting til i dag at udgøre 35 procent af elproduktionen. 

Og nu tager den australske regeringen endnu et skridt mod at gøre landet klimaneutralt i 2050 og ramme delmålet om 82 procent grøn elproduktion i 2030.

Derfor har regeringen varslet et nyt udbud på 23 GW ny produktionskapacitet plus 9 GW “regulerbar” produktionskapacitet. Konkret betyder det, at der skal installeres energilagre, som hurtigt kan udligne forskellen mellem forbrug og produktion. 

Gammelt og tyndt elnet

Problemet mange steder i Australien er nemlig, at der er meget langt fra for eksempel store solcelleparker til forbrugscentrene i de store byer. I praksis kan store batterilagre, som australierne allerede har gode erfaringer med, understøtte et elnet, der både er meget gammelt og skal fungere over meget store strækninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den type energilagre har de allerede gode erfaringer med Down Under. I 2017 blev batteriparken The Hornsdale Power Reserve sat i drift i delstaten South Australia, og det blev hurtigt en succes. Det private selskab Neoen har råderet over 30 MW og 90 MWh af den samlede kapacitet på 100 MW og 129 MWh. 

Allerede få dage efter idriftsættelsen viste batterier, at de var i stand til at stabilisere spænding og frekvens i det lokale elnet, da et kulkraftværk 1.000 km væk blev koblet af. Nogle måneder efter var der igen en situatiuon, hvor udsving i de lokale elpriser gjorde, at selskabet i stand til at tjene 4,8 millioner kroner på bare to dage. 

I dag er der installeret cirka 1.451 MW batteri-kapacitet i det australske elnet og langt flere er under konstruktion. I 2026 er der mulighed for, at der er installeret 6.500 MW, og det er det tal, som regeringen nu vil have øget med yderligere 9 GW i 2030.

Planen har vakt begejstring mange steder i industrien og forskningen og til Energy Storage News, siger professor Mountain, direktør for Victoria Energy Policy Center (VEPC), at regeringens investeringsordning i batterikapacitet, er den største nyhed i Australiens energipolitik i nyere tid. 

Også Australiens Clean Energy Council, som repræsenterer industrien for vedvarende energi, kaldte regeringens beslutning 'en betydelig forpligtelse, der vil lette de nødvendige investeringer for at omstille energisystemet'.

 

16 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
16
9. februar kl. 11:49
Re: PtX i kort snor

Er det nu også rimeligt at fokusere på virkningsgrad ?

Implikationen af virkningsgrad er, at der er alternativer, at en proces kan føres bedre.

Hvis nu, og det er den kommende virkelighed, der IKKE er alternativer, så er den opnåelige virkningsgrad (også ved fluktuerende produktion) blot et vilkår.
Måske kan processen forbedres og virkningsgraden forbedres, men vilkårene gælder stadig.

Så hvis 2 TWh vind ender som 1 TWh “X” gennem en PtX proces, så er det vel stadig bedre, ud fra et udledningssynspunkt, end at brænde fossile brændsler af ?

15
9. februar kl. 01:15
SA 100% renewables from 2026 – 27

Det er værd at have et godt øje til Syd Australien fordi:

Syd Australiens ElectraNet netværksoperatør skriver i deres 2023 Transmission Annual Planning Report (TAPR) fra oktober 2023.

https://en.wikipedia.org/wiki/ElectraNet 

https://www.electranet.com.au/what-we-do/network/transmission-annual-planning-reports/ 

1.1 South Australia’s clean energy transition: exceeding expectations
1 Department of Energy & Mining, South Australia | South Australia’s Green Paper on the energy transition
ElectraNet’s vision is to energise South Australia’s clean energy future.
South Australia already has world leading levels of variable renewable energy wind and solar resources and has regularly
experienced 100% or more instantaneous variable renewable energy generation since October 2021.
The SA Government has targeted net 100% renewable electricity generation by 2030 and is working towards building a
strong green energy base which will support the transformation of the state’s economy.1
The Australian Federal Government has also committed to a rapid clean energy transition, growing the annual share of
renewable energy supply nationally to 82% by 2030 and achieving Net Zero emissions by 2050.
Based on the latest data from AEMO we expect to reach 100% net renewable electricity generation by 2026 – 27, two years
earlier than forecast last year (Figure 1). Energy from renewable sources supplied about 71% of South Australian electricity
generation in 2022 – 23 and is forecast to exceed and remain close to 100% of South Australian demand from 2026 – 27.

Og man skriver tillige.

1.4.6 Voltage control
The increasing customer adoption of customer energy
resources (CER) is providing consumers with control over
their energy costs with their own investments and an option
for those seeking to reduce their carbon footprint.
As a result, historically low demand levels have been
recorded in the middle of the day, typically on mild, sunny
weekends or public holidays. AEMO forecasts the level of
minimum demand in South Australia to continue to decrease
over the forecast period (Section 3). This condition presents
operational challenges to South Australia’s transmission
network.
In December 2022, AEMO published the Engineering
Roadmap to 100% Renewables. This is a toolkit that defines
the full range of operational, technical, and engineering
requirements needed to prepare the NEM power system
for six identified future operational conditions, including
preparation for 100% instantaneous penetration of
renewables. It is expected the framework will facilitate
an orderly transition to a secure and efficient future NEM
power system.
Because of South Australia’s leading penetration of
distributed rooftop solar PV relative to demand and with
the increasing generation coming from large renewable
sources, it is very likely that we will be the first state
to address these challenges head-on. South Australia
has already experienced decreased dispatch of large
synchronous generators and we are planning for
further reductions.

https://www.electranet.com.au/wp-content/uploads/231115_2023-TAPR.pdf 

14
9. januar kl. 05:42
Lidt supplement

Australian Energy Council fortolker i deres NEM generation profile 2022-23 på AER Australian Energy Regulator rapport State of the energy market 2023. Rapporten dækker det Australske National Electricity Market (NEM), dvs. størstedelen af befolkningen og delstaterne New South Wales 8,3 milioner indbyggere, Victoria 6,8 milioner indbyggere, Queensland 1,8 milioner indbyggere, South Australia 1,8 milioner indbyggere og Tasmania 0,5 milioner indbyggere og siger, at privat sol nu har overhalet sortkul.

"The report notes that 23 per cent of grid generation is provided by rooftop solar (18,012MW). This is significant as rooftop solar has become the most common form of generation in the NEM, overtaking black coal for the first time due to both the closure of Liddell and trending increases in rooftop solar installations."

 

Dertil skal lægges, at en del af den private energiproduktionen, via solceller, ikke registreres officielt og derfor ikke er synlig og kendt, fordi den er til eget forbrug og ikke distibueres. Det er det som Australian Energy Council indirekte skriver når de skriver at minimum grid efterspørgslen falder pga. privat "Solar (Rooftop)"

"Rooftop solar output continued to grow throughout 2022-23, further reducing grid demand in the middle of the day when the sun is shining. The AER report notes that a number of rooftop solar output records were set in the year. The high mark was set on 11 February 2023, when rooftop solar achieved a total output of 11,504 MWh. The trend towards greater solar output across the NEM lead to all regions recording below-average minimum demand events"

https://www.energycouncil.com.au/analysis/nem-generation-profile-2022-23/

https://www.aer.gov.au/publications/reports/performance/state-energy-market-2023

 

Via Open NEM kan man også følge det Australske energimarked live med 5 minutters intervaller, data bliver stillet til rådighed af AEMO Australian Energy Market Operator, Open NEM er en interessant overbygning til deres data / platform.

Hvis man går ind på https://opennem.org.au og vælger "All Regions", så man også inkluderer Western Australia med 2,8 milioner indbyggere, og vælger 1Y, dvs. løbende år, samt visning som "Coal/Gas/Renewables" oversigt, så får man en fordeling som siger ca. 38% renewables, ca. 7% gas, ca. 54% kul og ca. 0,2% batterier. Hvis man ændrer oversigten til 30D, dvs. løbende 30 dage, får man en fordeling som siger ca. 43% renewables, ca. 3% gas, ca. 52% kul og batterierne er det samme.

Hvis man ud for "Battery (Discharging)" holder musen hen over vil man få et "pil ikon" som man kan trykke på og få vist alle batterier / batterilokationer i Australien. I bunden af listen er alt kapaciteten summeret til 1,99 GW. Samme funktionalitet findes for mange af de andre energikilder.

 

En af de mest interessante regioner er Syd Australien med et befolkningstal på 1,8 milioner, her udgør den synlige private produktion af "Solar (Rooftop)" løbende år ca. 21% og løbende 30 dage ca. 25%.

Ialt udgør sol løbende år ca. 26% og løbende 30 dage ca. 31%, vind løbende år ca. 44% og løbende 30 dage ca. 49%, batterier løbende år ca. 0,7% og løbende 30 dage ca. 0,8%. Ialt udgør renewables løbende år ca. 70% og løbende 30 dage ca. 81%. Der er ingen kul, men gas og import / eksport af energi.

Hvis vi for Syd Australien vælger 1D, dvs. en dag, og holder musen hen over den del af grafen med det største batteriområde vil det fremgå at batterier på begrænsede tidspunkter af dagen leverer op imod 10% af energiforsyningen, f.eks. 9,6% d. 6. januar 8 PM, det er dog, indtil videre, i korte perioder og en meget varierende størrelse fra dag til dag.

 

AEMO Australian Energy Market Operator skriver i deres seneste ISP Integrated System Plan for 2024 (draft).

”Coal is retiring, faster than announced Ten large coal-fired generators have closed since Munmorah ceased operations in 2012, the latest being Liddell this year. Retirements have been announced for all but one of the remaining fleet, with about half by 2035 and the rest by 2051, continuing the steady rate of retirement since 2012”

”However, the ISP forecasts that the remaining coal fleet will close two to three times faster than those announcements. In the most likely Step Change scenario, about 90% of the current 21 gigawatts (GW) of coal capacity would retire by 2034-35, and all before 2040. Even in Progressive Change, only 4 GW of coal generation would remain in 2034-35.”

”Coal retirements may occur even faster than these forecasts. Ownership has become less attractive, with higher operating costs, reduced fuel security, high maintenance costs and greater competition from renewable energy in the wholesale market. Coal owners are only required to give three and a half years’ notice of a closure”

”With coal retiring, renewable energy connected with transmission, firmed with storage and backed up by gas-powered generation is the lowest cost way to supply electricity to homes and businesses throughout Australia’s transition to a net zero economy.”

https://aemo.com.au/-/media/files/stakeholder_consultation/consultations/nem-consultations/2023/draft-2024-isp-consultation/draft-2024-isp.pdf?la=en

(fra https://aemo.com.au/energy-systems/major-publications/integrated-system-plan-isp)

 

CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) skriver i deres nyeste GenCost rapport (2023-24), den er forsat i status "Consultation draft" og bliver først final i andet kvartal 2024.

”Globally, renewables (led by wind and solar PV) are the fastest growing energy source, and the role of electricity is expected to increase materially over the next 30 years with electricity technologies presenting some of the lowest cost abatement”

”The LCOE cost range for variable renewables with integration costs is the lowest of all new-build technologies in 2023 and 2030. The cost range overlaps slightly with the lower end of the cost range for coal and gas generation. However, the lower end of the range for coal and gas is only achievable if they can deliver a high capacity factor, source low cost fuel and be financed at a rate that does not include climate policy risk despite their high emissions. If we exclude high emission generation options, the next most competitive generation technology is gas with carbon capture and storage”

”The cost range for variable renewables with integration costs is the lowest of all new-build technology capable of supplying reliable electricity in 2023 and 2030. The cost range overlaps slightly with the lower end of the cost range for coal and gas generation. However, the lower end of the range for coal and gas is only achievable only if they can deliver a high capacity factor, source low cost fuel and be financed at a rate that does not include climate policy risk despite their high emission intensity. If we exclude high emission generation options, the next most competitive generation technology is gas with carbon capture and storage.”

https://publications.csiro.au/publications/publication/PIcsiro:EP2023-5586/SQGenCost/RP1/RS25/RORECENT/STsearch-by-keyword/LISEA/RI1/RT12

(fra: https://publications.csiro.au/publications/search/SQGenCost/)

13
31. december 2023 kl. 15:04
Re: PtX i kort snor

Desværre har store kemiske anlæg, PtX, mindre virkningsgrad, når de skal køre op og ned i effekt. Elektrolysen (til brint) kan køre op og ned, men prisen stiger. 

Det er især de kemiske anlæg (synteseanlæg, PtX), der ikke er egnede til intermitterende drift. - Det har bl.a. kemikeren, Søren Kjærsgaard, forklaret mange gange her i debatten.             

12
31. december 2023 kl. 14:45
Mærkværdigt, at et land med

Mærkværdigt, at et land med store uranforekomster og uranminer ikke får den geniale ide, - at bygge kernekraftværker! De er verdens fjerde største uraneksportør (2022) og leverer 8% af verdens forbrug. En stor del af det til Kina.

11
30. december 2023 kl. 07:21
Re: Store batterier skal være rygraden i australiens VE-elnet

Har eller får de VE produktion nok til at denne rygrad ikke knækker? 

 

Det står der lidt om i artiklen: 

"For op gennem de sidste ti år er andelen af grøn el - først og fremmest  fra solceller og vindkraft - gået fra næsten ingenting til i dag at udgøre 35 procent af elproduktionen."

Det er det sorte der er bogstaver.

 

 

 

10
30. december 2023 kl. 00:46
Store batterier skal være rygraden i australiens VE-elnet

Har eller får de VE produktion nok til at denne rygrad ikke knækker?

Hvis de ikke kan producere nok VE til at dække forbruget så hjælper batterierne kun marginalt.

9
29. december 2023 kl. 17:00
Nok et ret godt sted

Nok et ret godt sted at smide danske støtte kr hen? Ingen tvivl om at VE skal kunne levere strøm 100% af tiden hvis fossile skal udfases helt - med eller uden A-kraft

8
29. december 2023 kl. 16:58
Re: De skal da satse på

tænker der er skruet op for sarkamen? Men der er vel en pointe i a PtX og energiøer er "nyt" og batterier i stort format er mere velkendt selvom det er skaleret en del?

7
29. december 2023 kl. 15:01
Re: PtX i kort snor

PS: Jeg håber linket virker korrekt.

Tak for tips og tak for links.

Der er 346 indlæg i den tråd hvor Søren Lunds arbejde vises, så der er et stykke vej ned til nr #77. Men det er jo en meget fornuftig konklusion han kommer frem til. Eller faktisk et par stykker. Her er et link til den:

https://ing.dk/artikel/atomkraftlisten-giver-svar-om-vindmoellestop-prisen-paa-en-kwh-og-politisk-kidnapning-af#comment-1066183

 

 

 

6
29. december 2023 kl. 13:04
australien til DK

Det er lidt spændende at en artikel om el i Australien kan udvikle sig til noget i DK

Ja, der er problemer med VE udbygning i DK, måske er regering/styrelser ved at forplumre det meget.

Hvis befolkningen/naboer bliver behandlet ordentligt - ikke overtrumfet at VE udviklere og staten - så kunne det måske gå meget lettere. 

Naturen har vel også en plads, som skal tænkes på, men den burde vel også tænkes på ved udbygning af byområder - var det på Amager naturen blev dømt ude?

Nej, det er ikke let, men det optimale er vel at VE strøm bliver produceret tættest mulig ved forbrugerne, dvs. storbyerne.

PtX anlæg i/ved havnebyerne hvor havmølle strøm føres ind.

5
29. december 2023 kl. 12:17
Re: PtX i kort snor

Australien er geografisk set et stort land med store byer ved kysterne. Det er en udfordring, økonomisk, at bygge et transmissionsnet fra områder med vind og sol til byerne, som kan imødekomme efterspørgslen (kamel-kurven findes vel også her).

Derfor er batterier vel særligt interessante, fordi de kan oplades off-peak og bidrage til peak belastningen. Derved kan transmissionsnettet i princippet begrænses til gennemsnitsbelastningen i spids-døgn.

I debat-indlæg #38 til artiklen Europas største batteri skal erstatte tysk atomkraftværk | Ingeniøren er der et interessant link til en længere redegørelse fra Søren Lund. Den ser på Europa som en helhed, hvor transmissionskapaciteten i høj grad er også er en kritisk mangel.

 

PS: Jeg håber linket virker korrekt.

4
29. december 2023 kl. 11:16
PtX i kort snor

Man fornemmer i artiklen at de i Australien skal have et elnet opbygget der er mere robust. PtX vil i sagens natur ofte kunne bruge ret meget energi, og derfor vil det kunne genere pænt mange forbrugere med spændingsdrop eller netudfald.

Så PtX bør holdes i kort snor. Kun når der er overskud af energi til rådighed bør PtX rampe op på max kapacitet. Tidligere blev PtX forbrug anerkendt som last ved negative el-priser, men det ser vi jo ikke længere i DK. Så hvornår skal PtX så have sin berettigelse? Det skal de kun hvis de kan køre ved lav kapacitet i længere perioder og skifte til max kapacitet når der virkelig er et overskud i el-produktion.

Placeringen er ikke ligegyldig. PtX kan belaste et 10 kV net pænt meget. I nogle tilfælde ejes højspændingsnet af EnergiNetDK og i andre tilfælde er det det lokale net selskab. En udbygning til PtX kan altså koste ekstra på landsplan eller hos andelshaverne hos det lokale net selskab - som er dig og mig.
Så for at undgå netudfald eller forøgede omkostninger til netudbygninger så bør PtX holdes i kort snor med hensyn til belastning af vort el-system.

3
29. december 2023 kl. 10:47
svarede Thor Bych [1]
Re: De skal da satse på

De skal da satse på PtX og energiøer som Danmark - slet ikke visionært nok at satse på eksisterende teknologi, hellere nogle fugle på taget..

Det er da en tom kommentar. Kunne du ikke bidrage med noget indhold?

Batterier, energiøer og PtX er da ikke hinandens modsætninger. De er alle teknologier der sikre os en CO2 udledningsneutral fremtid. Samtidigt er disse teknologier sammen med vind, sol og biogas med til at sikre et distribueret og resilient fremtidigt energi system.

Whats not to like.

2
29. december 2023 kl. 10:41
svarede Thor Bych [1]
Re: De skal da satse på

Helt nøjagtigt, hvad mener du “energiø” dækker som koncept eller faktisk udført ?

1
29. december 2023 kl. 09:55
De skal da satse på

De skal da satse på PtX og energiøer som Danmark - slet ikke visionært nok at satse på eksisterende teknologi, hellere nogle fugle på taget.. 

/s