Spørg Scientariet: Hvordan opdateres antivirusprogrammer?

18. april 2017 kl. 10:255
Spørg Scientariet: Hvordan opdateres antivirusprogrammer?
Illustration: ukendt (fra Version2).
En læser undrer sig over, hvordan antivirusprogrammerne bliver holdt opdateret, og hvor på nettet der bliver fisket efter vira. Det svarer Kaspersky på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Mads Gudik-Sørensen har spurgt:

Hvordan opdateres antivirusprogrammer? Firmaerne skal jo kende problemet, før løsningen findes.

Fisker de vira tvivlsomme steder på nettet for at få de nyeste typer, eller hvordan gør de?

Leif Jensen, General Manager Nordics hos Kaspersky, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kigger vi lidt tilbage i tiden, var det rigtig nemt, for da handlede det om at finde et mønster i en fil, der afslørede en virus. Så havde vi nogle ingeniører siddende, som fandt dette mønster, lagde det i en database, og antivirus blev distribueret flere gange om dagen.

Over de seneste fire-fem år er det blevet meget mere avanceret. Det handler stadig om mønstergenkendelse, men nu taler vi måske over 100.000 forskellige udgaver af aktive vira, og nogle kan være så snedige, at de ændrer sig undervejs, så de ikke bliver detekteret af vores programmer, der leder efter mønstrene.

Arbejdet foregår for det meste maskinelt, hvor nogle algoritmer holder øje med input fra det, vi kalder Kaspersky Security Network. Det består bl.a. af tilbagemeldinger fra brugere, der oplever noget uhensigtsmæssigt på deres computer, og på denne måde fanger vi det meste.

De sidste 5 procent er svære at fange, og her har vi levende mennesker, der sidder og holder styr på det. Hos os har vi et ’viruslab’, hvor vi har ansatte siddende 24 timer i døgnet, der holder øje med trusler og sårbarheder fra softwareleverandører fra Java, Microsoft eller lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her overvåger vi mistænkelig brugeradfærd på nettet, og det kan f.eks. være diskussionsfora, vi holder øje med. Måske er der nogle her, der sender links rundt. Vi ser også på, om der er mistænkelig omgang med kreditkort og analyserer på nettrafikken hos brugerne for at se, om der er sider, hvor der bliver forsøgt installeret kode. Man kan komme et langt stykke ved at se på adfærd.

Læs også: IT-eksperter: Kriminelle løber med accelererende teknologier

Vi kan desværre ikke fortælle helt præcist, hvordan det foregår, da det er et konkurrenceparameter hos os, men vores viruslab er altid bemandet med 15-20 mennesker rundt om i verden. Vi har labs i Moskva, London og Irland.

Når det så er sagt, så arbejder vi stadig sammen med konkurrenterne, især omkring ransomware (virus, der f.eks. spredes gennem et link i en mail til en virksomhed, red.), som er blevet et stort problem. Her arbejder vi også sammen med politiet, for det er vigtigt at opdage disse ting tidligt, og så må vi sætte viljen til at have tingene for os selv lidt til side.

Der, hvor alle antivirusvirksomheder har svært ved at stille noget op, er over for DDoS-angrebene. 67 procent af alle virksomheder i Danmark har været udsat for denne type ransomware.

Læs også: Sikkerhedsekspert finder på få timer masser af huller i industrisoftware

Vi opdaterer typisk vores programmer en gang i timen, hvor vores algoritmer vil fjerne de stumper kode, der er fremmede i en fil, og herefter genskabe filen til, hvordan den burde se ud. Det er i rigtig mange tilfælde en enkel procedure i dag.

F.eks. kan der være tale om et Word-dokument, hvor der er sat en makro ind, der gør et eller andet. Så løber man filen igennem og fjerner stumpen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ingen er 100 procent beskyttet. Hvor virus før mest kom fra græsrodsbevægelser, er det nu blevet en iskold, kynisk forretningsmodel for hackerne, som forsøger at få penge ud af folk. De er blevet vanvittigt dygtige, så de er svære at opdage.

Brugerne kan dog i høj grad hjælpe sig selv ved at holde deres operativsystem, Java, browser, etc. opdateret, for det gør det sværere for hackerne at udnytte eventuelle sårbarheder.

5 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
5
19. april 2017 kl. 21:35
Igen

Edge nægte at vise andet end en blå skærm og reagerede ikke på nedlukning.

Control alt delete og sluk. Batteriet ud og tryk på start i 30 sekunder. Batteri monteret igen. Og Edge opførte sig eksemplarisk igen

4
19. april 2017 kl. 08:46
Multi virus-scanner

På Internet siten VirusTotal kan man oploade / sende en fil og få den checket af ~50 forskellige virus-scannere. Virus firmaer har også adgang til filerne.

Feks. du modtager en (fishering) email med en suspekt fil tilføjet fra en afsender du ikke kender eller formoder er falsk. Fordi virussen er ny bliver den ikke genkendt af signaturerne i din virusscanner. Feks. et ukendt firma påstår at du har en ubetalt regning, se vedhæftede fil, den viser sig at være en samling script kode der fungerer som en virus. Hvis du oploader filen til VirusTotal vil du se at den i løbet af nogle dage bliver genkendt som virus af flere og flere virusscannere.

3
18. april 2017 kl. 19:49
Re: Microsoft har nu taget...

Jeg har en anden PC med XP der heldigvis ikke har trådløs WIFI og som aldrig kommer i nærheden af nettet :) Kors hvor er XP dog nemmere at styre.

Der er også mange ting der kører bedre på min S7edge telefon med Android 7, end computeren med Windows 10. Windows 10 starter dog normalt langt hurtigere op end Windows XP, som jeg (heller ikke) var gode venner med. I det hele taget, føler jeg computeren langt mere gammeldags end mobiltelefonen.

2
18. april 2017 kl. 15:11
Microsoft har nu taget...

......min PC tilfange mindst en gang om ugen, efter jeg har fået Window10. Umotiveret bliver min PC afbrudt i en time eller mere mens jeg sidder og arbejder, for nu skal der opdateres. Og hver dag får jeg at vide at jeg ikke må slukke for PC når jeg beder den om at lukke ned, for at gå i seng. Og gud nåde en hvis man bruger en ad blocker og en anden browser samtidigt med at man har Edge kørende.

Jeg har en anden PC med XP der heldigvis ikke har trådløs WIFI og som aldrig kommer i nærheden af nettet :) Kors hvor er XP dog nemmere at styre.

1
18. april 2017 kl. 14:52
Ransomware

"ransomware (virus, der f.eks. spredes gennem et link i en mail til en virksomhed, red.)"

Ransomware er malware, der krypterer dine data så de bliver ulæselige medmindre du betaler for at købe krypteringsnøglen - typisk med bitcoins.

Ransomware kan have flere vektorer - fx email phishing.

DDoS har ikke rigtig noget med ransomware at gøre.