Spørg Fagfolket: Hvorfor ryger svesker så hurtigt gennem tarmsystemet?

3. september 2023 kl. 18:422
svesker
Illustration: Pixabay/valkovav.
En læser undrer sig over, hvor langsomt majs bevæger sig i tarmen i forhold til svesker. Lektor på Institut for Idræt og Ernæring giver svar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Bent Rosenkrands spørger:

Hvis jeg spiser majs, går der ca. 24 timer, før jeg ser dem i toilettet. Hvis jeg spiser svesker, går der et par timer, før jeg skal på toilettet. 

Hvordan kan sveskerne få noget til at ske i den modsatte ende af tarmen, før de er nået helt derned?

Jens Rikardt Andersen, overlæge og lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs’ passagetid varierer meget fra person til person. At der går 24 timer, før de første kommer ud, er helt normalt, men det er 48 timer også. 

Tiden afhænger af, hvad der ellers er indtaget, og især af din hydreringsgrad, da væskemangel får passagen til at gå langsommere. Så vand er kodeordet her, og svesker – og for den sags skyld også figner og rosiner - er gode til at fremtvinge mere vand i tarmen.

Dette skyldes flere ting: For det første har de tørrede svesker en høj koncentration af sukkerstoffer, som fremmer det osmotiske tryk, hvor vand fra blodet bliver trukket gennem tarmvæggen og ind i tarmen for at udligne dette tryk.

Væsken er til låns

Man skal dog i denne forbindelse huske, at væsken kun er til låns, for blodet vil meget gerne have væsken tilbage, og derfor kan man risikere at få midlertidig væskemangel, hvis man spiser for mange fødevarer med salt og sukker. Disse kan også få det osmotiske tryk til at stige, om end kun i den øverste del af mave-tarm-kanalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld er det også denne funktion, der gør sukker til en populær ingrediens til fødevarekonservering, da det høje osmotisk tryk også suger væsken ud af eventuelle bakterier, så de enten dør, eller i hvert fald ikke kan formere sig.

Tilbage til sveskerne: Ud over at accelerere det osmotiske tryk, så indeholder de også en række stoffer, som hæmmer de pumper, som omvendt trækker vand ud af tarmen og ind i blodet. Så sukkeret trækker vand ind, og de hæmmede pumper sørger for, at det ikke bliver afgivet igen. Derved øges mængden af vand så meget, at afføringen kommer nemmere og hurtigere kommer ud.

Af den grund er svesker også et kendt middel mod forstoppelse og anvendt til formålet gennem århundreder, mens f.eks. tørrede dadler har knap så stor effekt, fordi de ikke indeholder disse pumpehæmmende stoffer. 

Toilettrang efter festmåltid

At man kan få en fornemmelse af, at det nogle gange går ekstra hurtigt efter indtagelse af bestemte typer fødevarer, skyldes imidlertid oftest en refleksbue, der kan give toilettrang allerede en times tid efter, at man har indtaget et større måltid.

Det er altså ikke det bemeldte måltid, der allerede er nået igennem, men når mavesækken bliver godt udvidet efter et festmåltid, sendes en besked til tyktarmen om, at nu kommer der mad, og derfor skal der gøres plads.

Signalet sætter gang i den gastro-coliske refleks, som er en række hurtige sammentrækninger (peristaltik) i tyktarmens nederste dele. Her afhænger tiden dog mere af det samlede måltid end af de enkelte komponenter.

Et komplekst område

Til slut skal det siges, at tarmtransport er et uhyre komplekst område, som vi i virkeligheden ved meget lidt om. At man nogenlunde kender majs’ passagetid skyldes alene, at de er nemme at spotte i afføringen, fordi skallen ikke kan nedbrydes hos de fleste.

De fleste andre fødevarer er dog meget svære at identificere, når de er kommet ud som afføring. Man har kunnet se, at fedt kommer langsommere ud – formentlig fordi det klistrer - og så vil fødevarer, som er letopløselige i surt vand i mavesækken, naturligt komme hurtigere ud.

Stil dit eget spørgsmål til Spørg Fagfolket

Du kan stille et spørgsmål til Spørg Fagfolket ved at sende en mail til fagfolket@ing.dk. Hvis dit spørgsmål bliver udvalgt til besvarelse, vil dit navn fremgå af artiklen.

2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
9. september 2023 kl. 18:59
Åh ,jeg troede, der stod svenskere.

men så læste jeg teksten igen.

1
4. september 2023 kl. 08:32
Svesker har et højt indhold af sorbitol

Svesker indeholder i gennemsnit 12,6 g sorbitol pr 100 g. (https://frida.fooddata.dk/food/221)

Sorbitol ses anvendt som laxativ(afføringsmiddel) (https://www.drugs.com/dosage/sorbitol.html), og dosen ved forstoppelse svarer til omkring 20 g.

Så en del af sveskernes effekt på tarmfunktionerne kan vel også tænkes at komme af dette høje indhold af sorbitol.