Spørg Fagfolket: Er dyr, planter og huse også omfattet af windchill-faktoren?

13. november 2023 kl. 17:008
Grævling
Illustration: Wikipedia.
En læser vil gerne vide, om planter, biler og huse også er omfattet af windchill-faktoren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Karsten Nielsen har spurgt:

Er dyr og planter og almindeligt ikke-levende materiale (biler, sten, huse, vand, osv.) også omfattet af windchill-faktoren, eller er den at opfatte som en menneskelig subjektiv fornemmelse?

Jens Thorving Andersen, Naturekspert hos SEJENS og museumsformidler på Naturhistorisk Museum i Aarhus, svarer:

Windchill-faktoren er en betegnelse for, hvor koldt noget føles. Hvis vi siger, at luften er 0 grader, og det blæser meget, så kan det føles koldere end 0 grader. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

På DMI’s hjemmeside ligger en kuldeindeks-beregner, hvor man indtaster temperatur og vindhastighed, og så får man windchill-faktoren.

Planter og varmerør

Men egentligt betyder det jo bare, at blæsten får varmen i kroppen til hurtigere at blæse af, og derfor vil det hurtigere føles meget koldt. Vi bliver ikke kølet mere ned, men bliver kølet hurtigere ned. 

En skaljakke har jo f.eks. ingen isolerende effekt, men kan den holde vinden ude, giver den god mening, for så fjerner den windchill-faktoren og tillader, at varmen bliver omkring kroppen, hvis man har et isolerende lag nedenunder.

I princippet gælder faktoren ikke for ikke-levende ting, men f.eks. kan et varmt vandrør også hurtigere blive sænket i temperatur, hvis der er en windchill-faktor. Selvfølgelig kan det ikke mærke den, men der er tale om samme effekt. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad angår planter, så kan man sige, at forskellige organismer er bedre til at modstå kulde end andre. Nogle planter har en slags hår på bladene, som bl.a. kan hjælpe med at mindske bladenes fordampning. 

Så når vinden blæser hen over bladet, vil hårene sørge for, at der er et lille lag, hvor vinden står stille, i princippet en slags isolering, så planten mister mindre vand. 

Grævlinger er ikke meget for vind

Taler vi windchill, kan det sagtens være, at der er planter, der godt kan tåle kulde, men ikke at blive kølet hurtigt ned, så der kan windchill-faktoren måske være relevant. 

Det samme kan gøre sig gældende for dyr. I Grønland er der f.eks. dyr med forskellige pelslag, så når det både er koldt og blæser kraftigt, vil der være forskel på, hvilke dyr der klarer sig bedst. Nogle er nemmere ofre for windchill-faktoren. 

Små pattedyr er også i forvejen udfordret, da deres overfladeareal er relativt stort sammenlignet med deres massefylde. Det betyder altså, at det bliver sværere og sværere at holde på varmen, jo mindre dyret bliver, og en slem windchill-faktor må da være rigtig træls for de små.

En grævling herhjemme i Danmark har ikke en sindssygt tyk pels, og når det bliver vinter, går den i en slags semidvale, hvor den kan sove nogle dage og uger alt efter vejret. 

Her betyder vinden garanteret noget, for den kan sagtens finde på at gå ud, selv om det er køligt, hvis der er vindstille. Når det blæser giver det sikkert mindre mening for den energimæssigt. Da venter den ofte, til det bliver bedre vejr, før den henter mad.

8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
2. maj kl. 19:46
Gammel viden, afkøling af såvel

Gammel viden, afkøling af såvel sol som vind

7
2. maj kl. 19:45
Re: Kuldeindeks
  1. Korrekt så regnes der med stillestående luft op mod en isolerende opbygning -overgangsisolanns. Det indvendigt som udvendigt. (Lærdommen er gennem årene blevet lidt rusten). Men det er gammel lærdom/viden, at fugtige overflader køles i vind. Pårøs, våd lerkrukke kølede smørret i vind eller under fordampning af sol, og øl i en våd sok vil køle øllen i vind eller fordampning af solarie.

 

6
18. november 2023 kl. 21:13
Artiklen og svarene går alle

Artiklen og svarene går alle uden om den vigtigste faktor. Delta T. Er der ikke nogen temperaturforskel betyder windchill ikke noget. Og jo større temperaturforskel desto større effekt af windchill. Her ud over har fordampning fra overfladerne også en vis betydning. 

Så planter og uopvarmede ting mærker kun marginalt windchill, mens det har stor betydning for dyr og opvarmede bygninger m.m.

5
14. november 2023 kl. 18:11
Re: Re: Kuldeindeks

Så jeg synes at artiklen virker lidt rodet.

Det er egentlig forklaret meget godt synes jeg. Faste objekters overflade bliver ikke koldere end luften uanset blæsten, medmindre overfladen er fugtig. Men objekter der er varmere (højere temperatur end luften) vil miste mere varmeeffekt.

Med et almindeligt termometer kan du ikke måle noget wind chill.

Det er en tabellagt størrelse fortrinsvis baseret på menneskers opfattelse af temperatur og blæst. Under 0 celsius bliver det farligt med ubeskyttet hud.

4
14. november 2023 kl. 12:02
Re: Kuldeindeks

Når der er en varmekilde inden i objektet, så vil objektet vel også blive koldere af at varmen forsvinder hurtigere. Så jeg synes at artiklen virker lidt rodet.

3
13. november 2023 kl. 21:19
Re: Kuldeindeks

For huse, har jeg læst, at man regner med en vis isolering fra de nærmeste mm luft. Det luftlag bliver tyndere i blæst, og desuden kan ventilationen i huset stige med mere blæst, så huse mærker det også. Men som der skrives, det bliver ikke koldere, det køles bare hurtigere ned.

Hej Svend

 

Mit hus har ventileret facade bestående af PVC plastbrædder og huset er rimeligt tæt og jeg har ikke med bedste vilje kunne registrere nogen forskel i energiforbrug om det er stille eller storm, det er kun udetemperaturen der tæller.

 

I en bygning med fritlagt strandral sandwich betonelement facade, der har jeg bemærket større energiforbrug ved voksende vindhastighed og er facaden våd eller regn så vokser forbruget.
 

Måske er murstenhus med hulrumsisolering ikke så energieffektivt endda, i forhold til ventileret facade, især hvis huset står frit og udsat for blæst ?

2
13. november 2023 kl. 19:35
Planter

Jeg ved fra en tidligere kollega at der er palnter der godt kan level på Grønland men som ikke kan tåle det danske klima. Det gælder f.eks. den arktiske Rhododendron der er stedsegrøn. På Grønland står den normal i kløfter og forbliver dækket af sne intil vejret igen er rimeligt. Her i Danmark kan den ikke blæsten om vinteren. Den tørrer ud.

1
13. november 2023 kl. 18:09
Kuldeindeks

For huse, har jeg læst, at man regner med en vis isolering fra de nærmeste mm luft. Det luftlag bliver tyndere i blæst, og desuden kan ventilationen i huset stige med mere blæst, så huse mærker det også. Men som der skrives, det bliver ikke koldere, det køles bare hurtigere ned.