Sol, vind og elbiler udfordrer: Europa hænger i bremsen med fleksibelt elnet

Plus30. oktober 2023 kl. 15:174
solceller højspænding master
Elforsyningen i Europa skal i fremtiden være langt bedre til at tilpasse varierende produktion fra solceller og vindmøller. Illustration: Bjørn Godske.
Det europæiske elnet skal være langt mere fleksibelt, hvis det skal kunne håndtere fremtidens energiproduktion fra især sol og vind. Og glem så bare 'grundlast' i Danmark - det er ikke længere store kraftværker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Elnettet er under pres. Både i Danmark, hvor solcelleparker presser på for at blive koblet på, og elbiler begynder at fylde op ude på villavejene. Men ude i resten af EU kan udfordringen vise sig at blive endnu større.

Det skriver de to EU-agenturer EEA (miljø) og ACER (Energiregulering) i en ny rapport. Frem mod 2030 skal elsystemets fleksibilitet fordobles, hvor det forventes, at 42,5 procent af al elproduktion vil komme fra vejrafhængige kilder som vind og sol.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
31. oktober 2023 kl. 05:38
Igen videreudviklet bio-kraftvarme

Det europæiske elnet skal være langt mere fleksibelt, hvis det skal kunne håndtere fremtidens energiproduktion fra især sol og vind. Og glem så bare 'grundlast' i Danmark - det er ikke længere store kraftværker.

Allerede denne indledning på artiklen er forvirrende og vanligt misledende bort fra et potentielt betydeligt bidrag fra både CO2e-negative (i stedet for mindre end CO2e-neutral), miljøvenligt restproduktdisponerende, effektive og hurtigt regulerende og således effektivt backup-ydende og infrastruktur-mv.-behovsbegrænsende bio-kraftvarmeværker, som – mediehusets vane tro – nedgøres/ignoreres.  

Glem gerne ”lighedstegnet” mellem (også store) kraft-/kraftvarmeværker og grundlast. Det er et levn fra svundne tider og nu en af forfatteren/redaktionen misforstået/selvopfundet "stråmand". - Når måske bortset fra a-kraftværker, der i langt mindre grad kan spare på brændselsudgiften ved at regulere ned/stoppe i tidsrum med lave el-markedspriser.

Hvis blot halvdelen af den bæredygtigt opnåelige danske bio-energiressource – under mere logiske og neutrale rammebetingelser - blev benyttet på biokraftvarmeværker med en el-virkningsgrad på konservative 40 % i udtagsdrift og drift svarende til 100 % last i 3500 timer/år, ville det række til ca. 3,8 GW el, hvilket kan indpasses forbrugsnært og i allerede etableret infrastruktur til både el og (mindst ligeså meget) restvarme. Ved kortvarigt at skifte til kondensdrift og endnu mere kortvarigt at supplere med mere støttekrævende el fra motorer/-turbiner på biogas/biometan ville vi være tæt på at kunne undvære udlandsforbindelserne i selv kulde, mørke og vindstille og vi kunne i høj grad undgå at skulle eksportere billigt og importere dyrt. 

Dermed forklejner jeg ikke værdien af flittig udveksling med vore nabolande, men påpeger blot et potentiale, der er alt for stort og interessant til at blive ignoreret.   

Det ville være en større udfordring og formentlig sælge flere aviser, men en bjergbestiger kommer heller ikke hurtigere og billigere til tops, hvis han/hun ikke benytter både arme og ben, samt starter opstigningen med at fire sig ned i en kløft, =udfasning af biokraftvarme, der i stedet igen bør videreudvikles og løbende fornys.

3
31. oktober 2023 kl. 00:31
Re: Re: Systembærende egenskaber

De systembærende løsninger skal have tilstrækkelig lav indre impedans, så det kan fastholde frekvens mm.

Den indre differentielle impedans for en inverter der maksimerer effekten er V^2/P, hvor P er effekten den vil af med. Det er desværre kun en halv løsning, for det bør også være muligt at ændre på effekten der leveres.

En roterende kraftværksgenerator har umiddelbart en indre modstand kun bestemt af modtanden i vindingerne uanset hvilken effekt den leverer.

2
30. oktober 2023 kl. 22:40
Re: Systembærende egenskaber

De skriver jo lige præcist inverter baserede løsninger, fordi det ikke handler om fysisk inerti. De systembærende løsninger skal have tilstrækkelig lav indre impedans, så det kan fastholde frekvens mm.

Gode eksempler på sådanne moderne systembærende løsninger er batteribaserede løsninger, men man kan også basere dem på vindmøller og solceller - bare impedansen er tilstrækkelig lav

1
30. oktober 2023 kl. 18:10
Systembærende egenskaber

"Vi ser også supplerende muligheder for at sikre de systembærende egenskaber for eksempel med de inverterbaserede teknologier, der eksisterer i vindmøller og solceller,« siger Stine Grenaa Jensen.

Er der forsøg med det og måske metoder til at opnå det?

Vindmøller kan måske godt have lidt inerti i vinger og generator, men solceller har slet ingen. En af egenskaberne er at kunne skrue op og ned for produktionen, men det kræver at de ikke kører med maksimum effekt.