Smutvej til billig strøm for elbilejere: 'På et tidspunkt kommer Skat på banen'

Plus18. april 2023 kl. 10:3372
ladestik
Illustration: E.ON.
Der er stadigt flere fordele for elbilejere, der kan lade hjemme. Nyeste fordel giver billig strøm til alt.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Jeg har set folk klippe deres hæk med strøm fra bilen, fordi det er meget mere praktisk. Den står jo tættere på.«

Ilyas Dogru er forbrugerøkonom hos FDM med fokus på elbiler, opladning og elpriser. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
72 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
72
25. juli 2023 kl. 14:02
Re: Re: Re: Du får ikke selv afgiften

Ja, det er en tosset løsning man har valgt for at få flere elbiler, men summen af den bliver at de helt sikkert kan få afgifter på bilerne igen, og de helt sikkert kan indføre elafgift igen - så nøgleordet her er at de helt sikkert vil beholde afgifterne fremfor alt - altså afgiftspolitik med janteloven i fokus fremfor grøn omstilling

Ikke kun Eldrup kommissionen, men også Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har kritiseret det, og man gør absolut ingenting.
https://pro.ing.dk/mobilitytech/artikel/rapport-faelder-haard-dom-over-lademarkedet-elbiler-ladeoperatoerers-all

Første halvår 2023 fungerede for alle, der var ikke behov for underlige abonnementer og ekstra udgifter, og alle var lige. Nu er vi tilbage, men med en ekstra krølle, altså at man kun kan få momsen af elafgiften med i refusion, hvis man i forvejen har betalt det samme beløb eller mere til den der søger refusionen - altså er det nu effektivt et krav at ladeoperatør og el leverandør skal være ét og samme firma, hvis man vil være sikker på at få momsen med.

Jeg selv har så ikke det bøvl refusion og ladeboks, for jeg kan alligevel ikke få refusionen, elbilen lades primært om natten, men solcellerne kunne jo teoretisk set smide nogle få kilowatttimer i bilen, så ingne refusion den vej. Der findes løsninger, fx hvis man som Holger Skjerning har et stort solcelleanlæg og kan lade fra dette, eller hvis man har en separat hovedmåler til elbilen (det er dyrt, jeg har undersøgt muligheden), eller hvis man tager en kompleks og dyr løsning fra Clever (One eller Box), men fælles er at det hele er dyrt, og kræver noget ekstra.

Din anbefaling om at leje ladeboksen forstår jeg godt i det nuværende marked, selvom det i sagens natur er fuldstændig vanvittigt at boks og abonnement/refusion skal have noget med hinanden at gøre.

71
23. juli 2023 kl. 22:37
Re: Du får ikke selv afgiften

Tak for svaret. Jeg lader billigt, fordi jeg især lader, når solen skinner (har solceller) og når prisen er lav. Så afgiften er ikke et problem. (;-)

70
23. juli 2023 kl. 19:06
Re: Re: Du får ikke selv afgiften

Korrekt. Eldrup-kommissionen havde flere forslag til at gøre det enklere. F.eks. ved at sidestille elbil og elvarme, så man fik afgiftsfritagelse over 4000 kWh, hvis blot man havde en af delene.

Men den del af kommissionens rapport var åbenbart for indviklet for politikerne. De fokuserede på den del, der handlede om sammenhængen mellem registreringsafgift og antal elbiler i 2030, og ignorerede totalt alle rapportens øvrige tiltag.

Det er også en af grundene til, at jeg gør opmærksom på lejeløsningen. Vi aner ikke, hvad politikerne finder på. Måske afskaffer de refusionen. Måske afskaffer de elafgiften for elbilejere. Måske finder de på nye ringe, man skal hoppe igennem for at få afgiften retur. Så er det rart at kunne levere boksen tilbage og bare køre videre med den, man havde før.

69
23. juli 2023 kl. 18:46
Re: Du får ikke selv afgiften

Typisk politiker løsning. En masse ekstraomkostninger for at få del i ordningen.

68
23. juli 2023 kl. 18:41
Du får ikke selv afgiften

Du får ikke selv afgiften refunderet. Du hyrer et firma til det. Det koster typisk 50-75 kr/måned. Det kan kun gøres, hvis du ikke har elvarme eller solceller.

Både firmaet og Skat vil have krav til din lade-installation.

  • Skat kræver, at ladeboksen er fastinstalleret uden stik, og at den har en indbygget elmåler med tilstrækkelig nøjagtighed. Bimåler foran er ikke nok.
  • Firmaet vil normalt kræve, at den indbyggede måler kan fjernaflæses. De kan også være ret kræsne med boksens fabrikat og alder.

Hvis du skal have ny ladeboks for at gøre brug af refusionen, kan du overveje at leje boksen i stedet for at eje. Det koster typisk 200 kr/måned i stedet for de ovennævnte 50-75 kr/måned. Så er du fri for usikkerheden om, om din boks også opfylder kravene om 3 år.

Du får som udgangspunkt kun afgiften retur, evt. fratrukket nogle øre. Du kan i nogle tilfælde få momsen af afgiften retur, men det kræver enten, at du har refusionsabonnementet hos din elleverandør (f.eks. OK eller Norlys), eller at firmaet af egen lomme betaler dig et beløb svarende til momsen (f.eks. Zapp Mobility).

67
23. juli 2023 kl. 18:01
Om refusion af elafgift for

Om refusion af elafgift for elbiler: Artiklen oplyser om afgiften, der nu er steget 69,7 øre pr. kWh: ... "- Men ikke for elbilkunder, som får afgiften refunderet, foreløbigt frem til 2030". Jeg lader elbilen hjemme, men har ikke hørt, hvordan jeg får refunderet afgiften. Jeg har professionel elmåler ved stikket til elbilen, men det er kun mig, der kan aflæse den!!!

66
9. maj 2023 kl. 10:09
Kan jeg automatisere…

Kan jeg automatisere flytningen af ledningen? Som maskin ing er min første tanke en lille robot, men jeg ved elnakkerne har en elektronik fidus til ethvert formål.

Det er nok overkill :-)

Det du søger er en ATS (Automatic Transfer Switch), som har mekanisk blokering for at forsyningen kan være tilsluttet to steder. De findes i alle størrelser.

Vær opmærksom på at offgrid anlæg stadigvæk har krav om jording og fejlstrøm, når de adskilles fra den kollektive forsyning. Det er ret klart og gælder for bl.a. UPS-installationer.

65
9. maj 2023 kl. 00:13
Det er netop et mini offgrid…

Det er netop et mini offgrid anlæg jeg søger.

Lad os sige mit køleskab bruger 1 kWh om dagen. Så sætter jeg et 200 W panel og et 1200 Wh batteri op. Når så batteriet er tomt giver den et hyl, og jeg går ud i køkkenet og flytter køleskabets ledning fra inverteren over i husets stikkontakt. Når der så er til en times forbrug på batteriet, flytter jeg ledningen tilbage igen.

Kan jeg automatisere flytningen af ledningen? Som maskin ing er min første tanke en lille robot, men jeg ved elnakkerne har en elektronik fidus til ethvert formål.

1 kWh om dagen er ca 1000 kr om året, så budgettet for anlægget her er vel 4000 kr.

64
8. maj 2023 kl. 21:53
Den danske lovgivning er…

Den danske lovgivning er firkantet og har ikke den samme bagatelgrænse som f.eks tyskland. Hvis du tilsluttet et solcelleanlæg med mikro invertere i din installation via en stikkontakt er det ulovligt - uanset om du bruger strømmen i husstanden eller "kommer til" at eksportere noget af den. Det er et ufravigeligt krav at solcellerne er tilsluttet i tavlen med eget fejlstrømsrelæ og sikringsgruppe.

Alternativt så gå off grid med et andlæg der ikke kan levere strøm til den almindelige installation.

63
8. maj 2023 kl. 21:50
Citat:" Den anden mulighed…

Citat:" Den anden mulighed er at du selv sætter strømtyven op, og blot sætter den i en stikkontakt, hvilket er lovligt i mange lande, men ikke i Danmark. Hvis du gør det, ja så er det vigtigt at den sættes på den fase i huset hvor dit tomgangsforbrug er, idet al strømmen du nu producerer blot vil blive brugt inde i installationen. På den måde vil du kunne sparre din elregning for et beløb, som svarer til årsproduktionen fra strømtyven."

Det er da en temmelig klar opfordring til "Ulovligheder!!" som Onkel Anders i far til fire ville sige det.

Og selvfølgelig har de rettighederne til deres egen tekst det behøver de ikke skrive "Copyright ©" for - men derfor har man stadig lov at citere fra det.

62
8. maj 2023 kl. 13:29
Stikkontakt er vel kun…

Stikkontakt er vel kun ulovligt hvis den kan eksportere. Hvis den har en ensretter eller en kontakt der skifter fra batteri til stikkontakt er det vel ok. hvis kontakten skiftet på 20 ms kan du også kalde det en ups

61
8. maj 2023 kl. 12:16
Se også https://solarpanels…

Se også https://solarpanels.dk/minisolcelleanlaeg

De reklamerer ligefrem med hvor nemt det er at installare deres produkt ulovligt og spare installatøren og tilmeldingen væk .... !

Bemærk teksten nederst på siden ;-)

Copyright © SolarPanels.dk, 2007 - 2022. Alle rettigheder forbeholdes.

60
8. maj 2023 kl. 11:27
Se også https://solarpanels…

Se også https://solarpanels.dk/minisolcelleanlaeg

De reklamerer ligefrem med hvor nemt det er at installare deres produkt ulovligt og spare installatøren og tilmeldingen væk .... !

59
8. maj 2023 kl. 11:20
Ja, men det er ikke lovligt…

Ja, men det er ikke lovligt i Danmark.

Her skal solcelle altid være en del af den faste installation - eller helt offgrid.

Bare søg på 'balkon pv anlage' og der er masser af muligheder for anlæg der syd for grænsen lovligt kan tilsluttes i en stikkontakt

https://www.homeandsmart.de/balkonkraftwerk-solaranlage-vergleich

58
6. maj 2023 kl. 13:11
Ja, det lyder ikke som en…

Ja, det lyder ikke som en god forretning - men måske der er hjælp på vej over tid https://evbatteryrebuilds.com/shop/ev_battery_upgrades/nissan-leaf-43-kwh-battery-upgrade/

Ikke at jeg siger det kan betale sig at skifte et Leaf batteri selv til cirka 75.000 kr + fragt...

57
6. maj 2023 kl. 11:16
Hvorfor den voldsomme pris,…

Hvorfor den voldsomme pris, når man kender til Teslaer der ligger under det halve prismæssigt for op mod 3 gange så stor kapacitet?

56
6. maj 2023 kl. 10:56
Som indehaver af en 11 år…

Som indehaver af en 11 år gammel LEAF med 1/3 af den oprindelige batterikapacitet tilbage må jeg sige, at jeg skal se ganske veldokumenteret forbedring i batteriernes holdbarhed, før jeg skal have noget af at op- og aflade til andet end kørsel. Det koster 230.000 kr. at få et nyt 24-kWh batteri, så der skal spares ganske mange kogespidser op, før det bliver en god forretning for andre end bilfabrikkerne.

55
6. maj 2023 kl. 03:41
Hvis man nu gerne vil have…

Hvis man nu gerne vil have solceller, men ikke gider at læse alle reglerne, eller bor til leje så det skal være småt og mobilt, finder der da en hybrid inverter på 1 til 2 kw hvor man kan tilslutte batterier, solceller og sætte den i stikkontakten?

Den skal så bruge solceller og supplere med batteri indtil batteriet er afladet, hvor den så skifter over til at trække fra stikkontakten. ideelt uden at min pc opdager skiftet.

54
3. maj 2023 kl. 21:11
Jeg kan også sende dig…

Jeg kan også sende dig regnearket for 2022 skatteberegningen direkte. Svarere deri fra skat er rare at havde som dokumentation for at den opstilling jeg har lavet er korrekt. Desværre er det gamle solcelledebat.dk forum lukket og slukket efter at have været ramt meget af spam de sidste år. Der var ellers samlet megen god viden

Hvis det nuværende temmeligt høje prisniveu for både spotprisen for strøm og nettarifferne varer ved så kan det temmeligt sikkert betale sig at skrotte det gamle og etablere et nyt og meget større anlæg i gruppe 3 - specielt hvis man har elvarme hvor der jo er loft over den høje elafgift ved knækgrænsen på 4000kWh. Men får vi indenfor får år 2020 elpriser igen så kan det helt sikkert ikke ...

Med elvarme vil det således "kun" være ~3400kr dyrere i elafgift at være i gruppe3 - men til gengæld slipper man så for beskatning af hele produktionen.

Har man ikke elvarme og vender mere end 4000kWh på nettet bliver skiftet dyrere men de færreste 6kW anlæg vender mere end 5000kwh~4250kr men så er der tilsvarende større indtægt at beskattes af.

53
3. maj 2023 kl. 20:43
Du forholder dig ikke til at…

Du forholder dig ikke til at du ikke har faktuel evidens for det du skriver. Du har indicier på at det bør gå sådan, ikke .

Men der kommer et tidspunkt hvor jeg ikke gider diskutere med folk, som ikke forstår at de kun har subjektive indicer, og intet på skrift. Så god dag!

52
3. maj 2023 kl. 20:39
Mit anlæg er fra Maj 2012…

Mit anlæg er fra Maj 2012. Det var for et år jeg fik 600 og noget tilbage i 2020, men jeg kom vist til at skrive pr mdr tidligere, beklager. Men ud fra det du skriver, var anlægget blevet 10 år i Maj 2022, og derfor er jeg med sikkerhed røget ned på 40øre pr KwH, for stort set hele året.

Såå, kunne det betale sig at skrotte sig ud af Gruppe 3, ved at købe ny inverter+batteri, og et lille tilføjelse? Som skrevet tidligere, ser min vestvendte solceller således ud: https://ibb.co/3hKpt0v Det gode er at taget snart skal skiftes, så måske kan jeg lave et par rørongøringer, for at få mere brugbart 'hele' flader. På den anden side,er huset som har præcist ligeligt øst/vest vendte tage, rigeligt med plads til flere solceller. Kan vist fint komme op på 180m² tag(nu delvist udluftnings udgange forpurret), så der er meget plads til flere solceller. Er ikke på Facebook, og gruppe er pænt lukket for ikke medlemmer, så en anden

51
3. maj 2023 kl. 20:31
Du forholder dig på ingen…

Du forholder dig på ingen måde til min argumentation. I stedet fyrer du bare slagord af.

Jeg gentager: Det har været tydeligt længe, at nettarifferne ville falde. Hvis man forstår, hvordan de bliver til, er det let at forstå, at det ikke kunne undgås.

Og derfor skal man passe på med langsigtede investeringer i husstanden, hvis rentabiliteten af disse afhænger af, at nettarifferne er høje.

50
3. maj 2023 kl. 20:21
Hvad med alle de Jyske? Det…

INGEN, kan vide sig sikre for politikers nye opfindsomhed, eller deres iver for at profitere deres venner... Til dem af jer der vitterlig tro det modsatte; bare vent, blot fordi i lige nu er glemt, betyder det ikke at altid vil være det!

49
3. maj 2023 kl. 16:22
Blot for eksempel er der…

Blot for eksempel er der ingenting der siger at elselskaber skal ligge fiber ud, selv om de fleste idag nok vil have dette. Men vi glemmer at det overskud til de investeringer, kommer fra et for højt omkostnings niveau til elkunderne.

Det stammer fra den opsparing i produktionsenheder, som man traditionelt har haft i andelsbevægelsen.

I hvert fald i en del af landet var det disse selskaber - nu distributionsselskaber - som ejede kraftværkerne og det overordnede kraftnet.

Politikerne og Anders Eldrup, med vennerne i Finansministeriet, fik øje på disse rare værdier, og forsøgte at nationalisere dem ind i DONG. Det lykkedes ikke helt, så værdierne blev i en vis udstrækning i distributionsselskaberne.

Efterfølgende valgte mange distributionsselskaber at putte pengene i ny infrastruktur, som kunne gavne andelshaverne. Muligvis af frygt for flere "kreative" ideer fra den københavnske slotsholm. Som bekendt går der ganske meget tabt, når penge skal den vej forbi.

48
3. maj 2023 kl. 12:41
ind til en eller anden el…

ind til en eller anden el styrrelse, skrev til mig at jeg kun fik 0,6kr pr KwH, og forskellen skulle betales tilbage med det samme.

Det er kun dit af dit netto overskud at pristillægget (skal forstås som fastpris) kommer i spil.

Hvis vi lige antager at dit anlæg først blier 10år i 2023:

Eks. I 2022

  • Solgt 3000kWh til f.eks 6000kr (2kr/kWh)
  • Brugt 1000kWh af en produktion på 4000kWh direkte mens solen skinner.
  • Købt 2000kWh og dermed haft et netto overskud på 1000kWh

Så har du få fået en opgørselsefra ENS om at du for de 1000kWh du har i overskud har fået 2000kr fra Vindstød, men du burde kun have haft pristillægget på 600kr (60øre/kWh). Du får derfor en opkrævning om tilbagebetaling af de 1400kr.

Dit skatte regnskab kommer stå til at bestå af 6000kr i indtægt fra vindstød 600kr for det direkte egetforbrug (1000x0,60) -1400kr tilbagebetaling til ENS =5200 som selvangives som indtægt

Hvis dit anlæg blev 10år i 2022 skifter pristillægget fra 60 til 40're på årsdagen. Det kan ENS endnu ikke finde ud af regne ud. Så får du ikke opkrævningen i år kan du vælge at medtage dem i næste skatteår når de opkræves - eller gå tilbage og rette i selvangivelsen for 2022.

Jeg kan anbefale facebook gruppe "Solceller kun for gruppe. 6 fra 2012" og ikke mindst dette regneark for dem der roder med det samme. Der ligger også et par svar fra skat deri https://www.facebook.com/groups/781384362369103/permalink/1556172884890243

47
2. maj 2023 kl. 22:56
det du beskriver lyder som…

det du beskriver lyder som et gruppe 6 anlæg med de forringelser der nu har været på det.

Dermed er du sandsynligvis i samme båd som Anders Majland.

https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/spoergsmaal-og-svar

https://www.forsyningen.dk/Kundeservice/Har-du-solceller

https://www.energidanmark.dk/elproduktion/solceller/sadan-tilsluttes-og-afregnes-dine-solceller/

46
2. maj 2023 kl. 22:30
Min fejl, jeg huskede Gruppe…

Min fejl, jeg huskede Gruppe 6, som den der blev årsagregnet for solceller, og gruppe 3?, som den timeafregnet gruppe. Men kan være jeg husker forkert, beklager i så tilfælde. Mener jeg fik 2,21kr pr KwH, jeg solgte i sommeren 2022, hvilket var en rigtig fin ordning... ind til en eller anden el styrrelse, skrev til mig at jeg kun fik 0,6kr pr KwH, og forskellen skulle betales tilbage med det samme. Det lyder blot som gruppe 3?! Hvor ser man egentlig hvilken gruppe man er i? Har du mere info/url til det om årsafregningen af afgifter? Den aspekt mener jeg ikke at have hørt før. Mit nuværende 4,2Kw anlæg er desværre et vest vendt anlæg, som det måske kan ses her; https://ibb.co/3hKpt0v Men ser ud til en af MMPT strengene er død... også derfor jeg kiggede på nu inverter. Mit forbrug er på ingen måder stort, overhoved. Hvis den nye inverter har batteri, plus den lille ekstra udvidelse med de 2-4Kw ekstra solceller, vil jeg stadig vove at sige at jeg kunne komme igennem hele sommer halvåret, uden reelt at bruge strøm fra nettet i nogen stor grad. Vi skal huske at officielt kommer elafgifterne på 75øre~ pr KwH tilbage her til slut Juni, så målet var at få den nye inverter + batterierne+ekstra solceller inden dette trådte i kraft, igen. Men kan mærke jeg skal læse noget mere op på hvilken gruppe jeg reelt er i, samt de årsafregninger af afgift som du nævner.

45
2. maj 2023 kl. 21:31
Der er i intet galt i at…

Der er i intet galt i at kigge på forudgående hændelser, og så håbe at folk(politikkere), rent faktisk lærer af fortiden. Jeg har blot erfaret, at hvis en monopol virksomhed har mulighed for at 'profitoptimere', ved at lave uigennemskueligt ændringer, og tilmed kan bilde folk ind at 'det kommer kun til at koste en gennemsnitsfamilie under 10kr ekstra om året', vil de alt uden lige gøre det. Vi har som samfund rigelig med evidens for at El distributørerne og kabel ejerne har gjort dette. Blot for eksempel er der ingenting der siger at elselskaber skal ligge fiber ud, selv om de fleste idag nok vil have dette. Men vi glemmer at det overskud til de investeringer, kommer fra et for højt omkostnings niveau til elkunderne. Hvis man så blot havde lavet en afstemning, blandt kunderne, ja, så var det nok mere slugeligt.. Men nej, sådan forgår det jo ikke. Flere penge til de her firmaer betyder jo også de kan give direktøren endnu et absurd højt lønniveau til næste år; upåagtet af lovgivning. Så nej, jeg stoler ikke på de firmaer er blevet mere voksen siden sidst, og jeg stoler heller ikke at el-konkurrence-tilsynet nogensinde får lavet en stopper for denne kultur.

Men ja! Stort set alt siger de transportomkostninger burde falde, og netop derfor er det mest sandsynlige at de stiger!

44
2. maj 2023 kl. 19:02
Jeg har leveret en…

Jeg har leveret en argumentation. Forsøg gerne at modargumentere.

Er det en mavefornemmelse, at netselskaberne har et loft for, hvor meget de må tjene?

Er det en mavefornemmelse, at der er en varslingsfrist på stigninger på nettariffer?

Er det en mavefornemmelse, at netselskaberne har omkostninger, der stiger med spotprisen på el?

Er det en mavefornemmelse, at spotprisen på el var rasende høj i august 2022?

Er det en mavefornemmelse, at terminsprisen på el for 2023 var rasende høj i august 2022?

Er det en mavefornemmelse, at spotprisen derefter faldt kraftigt?

Hvis man kombinerer alle disse fakta, er det så en mavefornemmelse, at netselskaberne har haft lavere omkostninger i vinteren 2022/2023, end de må have budgetteret med, da de fastsatte de nettariffer, der skulle træde i kraft 1/1 2023?

43
2. maj 2023 kl. 18:56
Hov, der fik jeg rodet to…

Hov, der fik jeg rodet to tråde sammen, så jeg svarede på noget helt forkert. Se bort fra #42.

42
2. maj 2023 kl. 18:22
Enig, det er et postulat…

Enig, det er et postulat uden bagvedliggende statistik.

Men har man fulgt blot lidt med i diskussionerne rundt omkring, er det ret så tydeligt, at folkestemningen pludselig vendte, da elprisen steg. Og det lød fra alle sider, at elprisen ikke ville være blevet så høj, hvis vi bare havde haft atomkraft.

Så hvis nogen laver en undersøgelse af, hvorfor folk pludselig ønsker atomkraft, er jeg overhovedet ikke i tvivl om svaret.

Jeg er heller ikke i tvivl om, hvad svaret vil blive, hvis man spørger befolkningen: "Vil I hellere have atomkraft end vedvarende energi, hvis atomkraft får elprisen til at stige?"

41
2. maj 2023 kl. 14:53
Maria, Er du sikkert på at…

Maria, Er du sikkert på at du er røget ud af gruppe 6 ? Din beskrivelse af skattebetaling passer kun på anlæg i gruppe 6 med skat efter den regnskabsmæssige metode.

Er du ikke bare ramt af de mange forringelser i gruppe 6 ?. Efter overgangen til flexafregning blive den strøm du ikke bruger solgt til spotpris og er øjebsliksafregnet til en pris der skifter hver time (Det er ikke timeafregning - det er kun i gruppe 2 og er nyere hvor det skatte mæssigt henteres skematisk ordning med et bundfradrag på 7000kr og indtægtsføring af 60% af resten - 7000x2 ved 2 ejere)

Fra årsskiftet 23/24 forsvinder netto afregningen af de statslige tariffer også således at den eneste fordel der er tilbage i gruppe 6 er års-netto-afregning af elafgiften. Så tabet ved et skifte til gruppe 3 er til at overse - specielt hvis man samtidigt kan slippe for skatten af produktionen på det gamle anlæg. Det kan man kun ved salg af solcelleanlægget eller fraflytning af ejendommen.

Det nye skitserede setup med en udvidelse på 2-4kWp vil netop give den kafkaske situation jeg beskev da du vil ryge ud af gruppe 6 og i gruppe 3 for det samlede anlæg da strømmen jo bliver blandet i installationen. Du kan så reelt ikke længere opgøre et regnskab til skat for hvor stor en del af dit salg der stammer fra det gamle anlæg og hvor meget der stammer fra udvidelsen medmindre skat vil acceptere en forholdvis opgørelse (Har det gamle produceret 6000kWh og det nye 3000kWh, men sdu har solgt 6000kwh vil skat måske acceptere at du opgør salget med 2/3 på et gamle anlæg og 1/3 på det nye. Dvs skat af 2/3 af indtægten fra vindstød + 2000kWh af 0,40kr/kWh for det direkte forbrug. Dertil ingting i skat for det nye da salget af de 2000kWh vil være under bundfradraget. Men det kræver en betaling til skat for et få et bindende svar)

Så hvis du ønsker at udvide med en hybridinverter med batteri og en udvidelse er den sikre vejend at afmelde det gamle anlæg og søge om et nyt gruppe 3 anlæg. Det kunne passende gøres ved udgangen af 2023 og så bruge januar på at få det ansøgt om det nye og det monteret inden solen tager ved for 2024.

40
2. maj 2023 kl. 08:45
Jeg blev pænt sparket af…

Jeg blev pænt sparket af gruppe 6, hvor man kunne få refusion af el fra solceller + forbrug pr år, ned til den gruppe hvor beregningen sker pr time. Ingen valg, rent 'det skal du'. Iflg mit elselskab er dette et politikervalg, men vil da gerne høre hvis mit elselskab lyver. Har ikke fået 'ny inverter' siden opsætning, men har fået en ombytning af inverter, pga den gamle Grundfos inverter døde. Håber ikke at dårlig kvalitet, har gjort således at jeg er røget ud af gruppe 6!!

Nuværende laver ca. 600kr, pr mdr i sommerhalvåret, som der skal betales fuld skat af. Men årsforbrug et overstiger klart denne indtægt.

Ny skitseret setup kræver næppe en ekstra betaling til skat, da solcellestrømmen som udgangspunkt ikke vil forlade matriklen, og ny inverter vil gå efter at grid konsumering går i nul

39
2. maj 2023 kl. 08:34
Lige nu har du lavet et…

Lige nu har du lavet et postulat. Men jeg kan godt mærke at du mener din mavefornemmelse er mere værd end fakta, som du indtil videre ikke har vist. Erkendelse kommer fra fakta, ikke mavefornemmelser

38
2. maj 2023 kl. 08:20
Udvide nuværende solceller+…

Udvide nuværende solceller+(2-4Kw),

Man skal være særligt opmærksom på skattereglerne hvis man har et gammelt anlæg i gruppe 6 som man skattemæssigt har valgt at behandle efter den regnskabsmæssige metode.

Ved en udvidelse skal anlægget skifte fra gruppe 6 til gruppe 3, men det ændrer ikke på at hele produktionen af det oprindelige anlæg fortsat er skattepligtig efter den regnskabsmæssige metode. Skat forholde sig ikke til hvilken gruppe anlægget er tilmeldt men kun at der er ansøgt før skæringsdatoen for den 20årege overgangsordning 19 novemner 2012

Uvidelsen skal derimod behandles efter den skematiske ordning. Herved skal produktion og salg opgøres seperat for det oprindelige anlæg og for udvidelsen, hvilket jo går helt mod hensigten ved en udvidelse - Der ønsker vi jo netop af "blande" strømmen fra nyt og gammel for bedst muligt udnyttelse bag samme måler.

Så ved en udvidelse mister man ikke alene de sidste fordele i gruppe 6 med års netto afregning af elafgiften og skal fortsat beskattes fuldt ud, samtidig med at installationen skal indrettes så man ikke kan udnytte strømmen ordenligt da enten det nye eller oprindelige skal have sin egen afregningsmåler....

Ovenstående har Skat sværet mig skriftligt tidligere i år da jeg overvejede at udvide og havde en forventnig om at det var muligt at lukke regnskabet for et gammelt gruppe 6 solcelleanlæg hvis det blev "smidt ud" pga ændringer (selvfølgelig med passende skat af genvundne afskrivninger etc som hvis man solgte anlægget)

Så ønsker man at udvide på et sådant anlæg er eneste relle løsning at afmelde det og lukke regnskabet. Dernæst kan man søge om et nyt anlæg i gruppe 3. Mit gamle anlæg producerer fortsat fint så virker ikke hensigtsmæssigt at skrotte det for at øge produktionen.

Har man brugt den skematiske ordning (uden fradrag for anlægget, men med et bundfradrag for salg af strøm på 7000kr/år)

Man må også gerne skifter inverteren til ny med batteri sålænge den er på positivlisten og begrænses til den effekt man oprindeligt fik tilsag til /typisk 6kW for de fleste)

37
2. maj 2023 kl. 07:59
Den forklaring, du…

Den forklaring, du efterspørger, har du allerede fået. Du vil blot ikke erkende, at den er korrekt.

36
2. maj 2023 kl. 01:46
Noget lign samme tanker jeg…

Noget lign samme tanker jeg har pt. Ny inverter, med batteri option. Udvide nuværende solceller+(2-4Kw), for at sikre at husbatteriet altid kan blive ladet fuldt op fra midt marts til midt september. Bruge husbatteriet til at dække hele behovet i overstående periode, hele døgnet. Dermed slippe for at sælge 10-12KwH til foræringspris (0,6dkr -skat, pr KwH), og bruge det meste selv. Når elbils markedet er modent nok, og kommer med rigtige 3 faset V2X elbiler, med 10,5Kw effekt til huset, kan dette blive en option. Endeligt bør solcellerne give nok i weekenderne, hvor jeg er hjemme i solpeaket, til at lade elbils batteri helt op. Problemet bliver så vinterperioden, men her vil hustandsbatteriet forhåbentligt kunne tage den tunge kogespids. I mangel af sol her, må jeg krydse fingre for nogle gode vinddage, og billigt grid strøm til opladning af hus+bil batteri.

Hvis man laver elendige regler, bliver folk inspireret til at lave krumpspring rundt om problemet..

For mig bliver den klart største udgift i overstående udkast, transportafgifter; Den nuværende afgift, eller forøgning til de gamle 78~øre pr KwH, får mig ikke umiddelbart til at tænke at overstående løsning bliver mindre god, tværtimod.

35
2. maj 2023 kl. 00:48
Jeg er ikke spåkone; Radius…

Jeg er ikke spåkone; Radius nuværende transportproser har været meldt ud i næsten et år forud. Det kan vel næppe siges at understøtte din teori om at det vil falde mere, når det vi ser nu, er fuldt ud planlagte priser

Jeg vil gerne høre din forklaring på 197øre, pr KwH i den vinterperiode vi gik ud af for en måned siden, for hele storkøbenhavn.

Her er ingen restgæld, tværtimod fik dem på den anden side af sundet noget lig 575mio i rabbay, på at holde transportudgifter i ro. Men det er vel samme årsag at jyderne får en hel kanelstang, og os på den anden side af sundet, må nøjes med en halv..

Men, jeg håber da du har ret i dine spådomme. Kunne være dejligt at få penge tilbage, som nogen fik ved for høj akonto betaling for gas, for den absurd høje spidsbelastningstransport... men det er mange år siden jeg troede på julemanden og nisser...

33
1. maj 2023 kl. 08:47
Er selv i Trefors område og…

Er selv i Trefors område og de var på sommertaksten 17,47/26,20/68,12 øre/kWh og de skifter til 8,15/12,23/31,80 øre/kWh. Med kun knap en 25-øre i forskel mellem nat og spidstakst, så er der vist ingen økonomi i at slide på sit batteri.

I øst er prisforskellen mellem billigste strøm i dag d. 1 maj 1,36 kr. inkl. alt - så batteri kan stadig fint betale sig i øst :) https://elpris2alt.wen.dk/

også når jeg har solceller - da min egen produceret strøm så kan tage sig af mit elforbrug - hvorved jeg slipper for at sælge strømmen når den produceres (til lav pris og uden afgifter) - og købe den senere i kogespidsen, med højere afgifter, til højere pris.

32
1. maj 2023 kl. 08:44
svjv. skal v2g netop være at…

svjv. skal v2g netop være at den kan levere på 3 faser - og dermed op til 11kw - for som du siger, er en fase ikke helt nok til kogespidsen (selvom det da ville være en stor hjælp - og 1 time konstant på 3,6kw -max for 16a - 1 fase) ville udligne evt. peaks over de 3,6kw i samme time - men jeg er lidt i tvivl om evt. grid forbrug, modregnes 1:1 ifht. hvad du så senere leverer til grid - eller om man bare sælger det man leverer og dermed får en langt lavere pris for det- selvom det er i samme time).

31
30. april 2023 kl. 23:24
Hvorfra kommer skrønen om de…

Hvorfra kommer skrønen om de 8 øre/kWh? Mindsteafgiften er 0,8 øre/kWh plus moms.

Transporttariffen er allerede stærkt faldende af grunde, som jeg har forklaret ovenfor.

Du nævner Bornholm, som er et så specielt tilfælde, blandt andet på grund af gammel gæld, at det har været behandlet i en TV-udsendelse. Sidste vinter (efter 1. januar) var spidslasttariffen 2,90 kr/kWh inkl. moms. Næste vinter vil den falde til 2,05 kr/kWh.

Og tager vi et mere almindeligt eksempel, Trefor i Trekantsområdet, var spidslasttariffen sidste vinter (igen efter 1. januar) 1,57 kr/kWh inkl. moms. Næste vinter falder den til 0,73 kr/kWh inkl. moms. Altså under det halve.

30
30. april 2023 kl. 23:01
EU regler siger at mindste…

EU regler siger at mindste afgiften for el, skal være 8øre, som vi har, modsat før nytår hvor de var et sted i 75øre/KwH. Men, du slipper ikke af at betale for transportomkostningerne, som kan være ganske betydelige (se, 213øre pr KwH, andet sted i denne tråd), i peak perioderne, vinter. Men hvis du lader din bil når strøm+transport er 'lav', ja, så kan du fint bruge den klokken 19:30, til at klippe din vinterhæk, eller hvad du nu ønsker ;) Ellers enige i resten. Jeg har stadig til gode at se fortove m.m., ikke skal skovles is og sne, med det kæmpe tab, distributørerne må have, med de høje transportafgifter. Men så læste jeg også at elforbruget var faldet... Så selv med varmepumper og elbiler falder forbruget, men distributørerne mener altså det stiger eksponentielt!

29
30. april 2023 kl. 22:00
contd; afgift+den reele…

contd; afgift+den reele strømpris, skal du stadig betale moms af. Der er INGEN kære mor her!

28
30. april 2023 kl. 21:52
Iflg de gode bornholmere,…

Iflg de gode bornholmere, betalte de 213øre pr KwH, vinterperioden 2022-2023. Mener jeg selv her i Kbh betalte små 197øre pr KwH, i denne vinterperiode-kogespids. Nu havde radius så også udgifter op for vinter 2023-2024, og denne sagde 213øre pr KwH, i kogespidsen. Denne bliver pudsigt nok ikke vist nu, så de går vel og tænker MERE end de 213øre... Ja, kun transportafgift, som alle, selv dem der bruger mere end 4000KwH, skal betale denne; elbil eller elopvarmning eller ej. 3500watts fra Ioniq 6'ern(og forlydender også 5'ern), vil da muligvis kunne tage en eller to keramiske/induktions plader, men man er næsten nød til at investere i et husstandsbatteri oven i, kun for at være sikker på at rumme boligens peak perioder, i dette tidsrum.

Og kun for at føre spot til det være, så har de fleste batterier til boligen et peak på 50amps pr 48volt batteri (pr 5 KwH batteri), pga LiPo4 kemien.

Det er svært at 'vinde' i de opstillet situation. Dem der ikke har råd til elbil(med V2G/H/X) og/eller hustandsbatteri, står i en kedelig situation, hvor de skal forvente at betale væsentligt mere(5k+).

Som Mette siger: Lev med det!

NB: priserne er med moms, for transportudgifter... du skal stadig betale moms af afgift+

27
30. april 2023 kl. 15:32
Det bør ikke kunne komme som…

Det bør ikke kunne komme som en overraskelse for nogen. Jeg har igen og igen prøvet at forklare, hvorfor dette prisfald på nettarifferne uvægerligt skulle komme:

  1. Netselskaberne må ikke give overskud ud over en vis grænse.
  2. Netselskaberne skal varsle prisstigninger 4 måneder i forvejen.
  3. Elpriserne steg kraftigt gennem 2021 og 2022 og kulminerede med en afsindigt høj spids i august 2022.

Så fordi prisen på el bare er steget og steget, og netselskaberne ikke bare har kunnet skrue prisen op øjeblikkeligt, har de hele tiden været bagud med at kradse penge ind til at dække deres omkostninger.

De nettariffer, der trådte i kraft ved årsskiftet, har været beregnet lige omkring det tidspunkt, hvor elpriserne var allerhøjest og så ud til at ville blive på dette liggende på dette niveua (hvilket ses af, at terminspriserne på langtidskontrakter var cirka lige så høje).

Så netselskaberne har budgetteret med, at de ville have enorme udgifter til at indkøbe el i 2023, hvilket jo 1:1 skal dækkes af nettariffen, plus at de skulle have indhentet det underskud, som de måtte forvente at akkumulere hen over de 4 måneder, der ville forløbe, inden de nye tariffer kunne træde i kraft. Og derudover har de sikkert også allerede kæmpet med et allerede akkumuleret underskud på det tidspunkt, da elprisen jo også havde været stigende op til dette tidspunkt.

Og derfor fik vi de skyhøje nettariffer.

Men som bekendt er elprisen faldet lige siden august 2022, og dermed har forudsætningerne for budgettet været forkerte, og netselskaberne har haft et overskud, de ikke havde forventet.

Så snart dette overskud har udlignet det underskud, de sandsynligvis trods alt nåede at opbygge, mens elpriserne var høje, skal der komme et kraftigt prisfald på nettarifferne. Det er så nok det, der sker nu.

Og derfor har det i lang tid været indlysende, at det ville være vanvittigt at basere en investering på, at nettarifferne ville vedblive at være høje.

26
30. april 2023 kl. 14:55
Bliver umådeligt svært at…

Bliver umådeligt svært at holde kogespidsen (17-21:59) inden for dette budget, når man eks har et induktions eller keramisk komfur. Disse ynder at bruge meget strøm i små peaks.

Skidt, nu bliver business casen også ringere:

https://elforbrug.nu/sommertariffer-efter-1-maj/

"Det her er et af de vigtigste opslag jeg bringer, da det rammer alle elkunder.

DEL GERNE, så flest muligt bliver informeret om de nye tariffer.

N1, Trefor og Trefor Bornholm har sænket priserne markant per i morgen 1. maj! Ændringer i kortet er markeret med lidt mørkere farver.

Priserne er incl moms"

Er selv i Trefors område og de var på sommertaksten 17,47/26,20/68,12 øre/kWh og de skifter til 8,15/12,23/31,80 øre/kWh. Med kun knap en 25-øre i forskel mellem nat og spidstakst, så er der vist ingen økonomi i at slide på sit batteri.

25
30. april 2023 kl. 09:14
Man kunne jo håbe der kommer…

Man kunne jo håbe der kommer nogle politikere på banen og fjerner alle afgifter på el, når det nu er den vej vi gerne vil gå. Jeg er i forvejen "afgiftsfritaget" fordi jeg har varmepumpe, skal jeg så have dårlig samvittighed overfor skat fordi jeg bruger en batteri-klipper til hækken?

Man skulle hellere droppe tærske-mentaliteten som afgifter er et udtryk for, og så lave positive incitamenter i form af en veludbygget infrastruktur, herunder at det rent faktisk er muligt at få strøm til en fornuftig pris når og hvor man skal bruge den. Ladestationer, nye kabler/netledninger, P2X, A-kraft, hele møllen.

24
30. april 2023 kl. 04:00
Kiggede på en Ionic 6, som…

Kiggede på en Ionic 6, som understøtter V2X, som en af de første biler. Problemet er blot at man ikke kan trække mere end 3,5Kw ud af den. Ingen info om den understøtter 3 faser, så det er nok et nej. Bliver umådeligt svært at holde kogespidsen (17-21:59) inden for dette budget, når man eks har et induktions eller keramisk komfur. Disse ynder at bruge meget strøm i små peaks.

23
22. april 2023 kl. 21:37
Der er ikke nødvendigvis et…

Der er ikke nødvendigvis et hul i kassen - tværtimod burde man kigge mere på hvordan pengene bliver brugt, og hvor meget administration og bureaukrati der er ved alle de forskellige skatter og afgifter.

Det er gang på gang vist at beskatningen af biler er for høj, og at provenu tabet ikke er i nærheden af de summer vi betaler, så selvfølgelig kan det lade sig gøre at have mindre beskatning - faktisk meget mindre. Og det er helt tosset at der er en værdimæssig beskatning af køretøjer, altså ud over den moms der allerede er en værdimæssig beskatning.

22
22. april 2023 kl. 18:47
til #9. Formålet med…

til #9. Formålet med afgifter er også at få penge i kassen. Som moms, kulbrinte skat, skat på gammel portvin, på din ejendom og jord osv osv

Bare et tænkt eksempel: hvis alle os der har råd til en elbil og køber den og dermed feks undgår ref afgift, el-afgift mm. Så er der et hul i statskassen der skal dækkes af nogen. Feks CO2 skat på gamle biler som de ikke-så-velstående kører i da en elbil er for dyr.

Jeg siger IKKE man ikke ska differentierer men små skridt, ellers ender det med en omvendt Robin Hood.

21
19. april 2023 kl. 14:10
Men det kunne jo så gøre det…

Men det kunne jo så gøre det interessant at købe en "forældet" nissan leaf for at bruge den som rullende batterilager ..

Præcis min tanke - på det tidspunkt vil en elbil der oftest bare står i ladestander - have endnu større økonomisk gevinst :)

Vi har 7,5kwh husstandsbatteri lige nu - og det fungerer så vi i sommermånederne oftest slet ikke køber strøm - og en bil med daglige "grid afladnings kapacitet" (de kwh man kan aflade uden at komme ned i det dårlige <20% på bilbatteri) på måske 50kwh - ville så skulle kunne tjene penge på ren el-salg i dyreste periode (og køb i billigste - eller i vores tilfælde ladt fra solceller).

Det gør kalkulen for en el-bil lidt sjovere, for dem af os der ikke kører særlig meget i bil, men alligevel gerne vil have en el-bil :)

20
19. april 2023 kl. 13:42
V2L(oad) er hvor man f.eks…

V2L(oad) er hvor man f.eks kan køre en etfaset varmepumpe eller hækkeklipper

V2G(rid) eller V2H(ome) er stadig lidt diffuse begreber indtil der er kommercielle produkter tilgængelige - både ladestandere og biler.

Den store kommercielle interesse er i grid delen da mange elbiler der vil kunne bidrage til stabilieten af nettet og modtage betaling for reguleringsydelsen.

home delen handler mere om at spare på husholdsningsbudgettet hvor bilen kan drive huset men ikke nødvendigvis levere til nettet. Idag må jeg selv med mit gamle solcelleanlæg opsættet et hustandsbatteri sålænge det sikres at det ikke leverer til nettet. Det vil være helt oplagt at det var på hjul for større udnyttelse :-)

VAG har kørt forsøg V2G med DC ladebokse i tyskland og i deres markedsføring skriver de også at alle ID modeller vil komme til at understøtte det via software opdateringer. De har også begrænset det til 10.000kWh / 4000 timer ahs til garantien på batteriet.

De omtaler det selvom som en "DC BiDi wallbox" altså en 2 vejs DC ladesboks og dem har jeg kun set med CHAdeMO kommercielt tilgængelige hvor vi idag jo har brug for en CCS.

Green Power Danmark føret positivlister over blande solcelleinvertere, nettilsluttede batterier og v2g ladebokse - Sidtnvævnte er en meget kort liste https://greenpowerdenmark.dk/files/media/document/Positive_list_V2G_16122022.pdf med en enkelt lader fra ABB

Men det kunne jo så gøre det interessant at købe en "forældet" nissan leaf for at bruge den som rullende batterilager ...

19
19. april 2023 kl. 13:25
At -1,46 kr/kWh så er…

At -1,46 kr/kWh så er temmelig meget at man teoretisk set "får" for strømmen er en anden sag.

Den er også på Grønnere Elforbrug nu:

https://elforbrug.nu/double-dutch/

"Hollands spotmarked var i ret store problemer da der skulle findes priser for i dag. Da markedet kørte, var der ikke priskryds. Vi kender ikke helt detaljerne, men umiddelbart blev der budt meget mere el ind end markedet kunne flytte, og til tosset lave priser. Når prisen kommer under -150€/MWh får markedet en chance for at byde en gang mere, og så lægges prisen fast.

Som dagens illustration viser, rammer Holland -195,41 €/MWh, eller -1,45 kr/kWh i dag onsdag kl 14.

Sjovt nok betyder maksimalpriser på negativsiden ikke, at man ændrer prisrammen, som man gør på positivsiden. Det er fornuftigt nok, mit gæt er, at der er nogle solcelleoperatører der har brændt sig i dag og retter deres bud i morgen."

18
19. april 2023 kl. 12:09
Du skal bruge v2G - for at…

Du skal bruge v2G - for at kunne hive nok strøm ud af din bils batteri for at få noget ud af det (så kan den levere 11 kw ud istedet for kun ca. 1kw)

17
19. april 2023 kl. 11:32
Idag bliver den ikke negativ…

Idag bliver den ikke negativ men dog 0 mellem 14 og 15 (og tæt på 0 før og efter). Til gengæld bilver strømmen "nomal dyr" til aften og nat.

Så er der ikke megen fordel tilbage på de gamle solcelleordninger når strømprisen ved tilbagekøb er mere end elafgiften højere end ved salget :-(

I 2022 solgte jeg i snit strøm til 32øre dyrere end den jeg købte. Men med momsen var købet så blevet 2øre dyrere end salget og dertil nettariffer mm. I år ser det ud til forskellen bliver større da der ofte har været lave priser midt på dagen. Men produktionen ligger jo hovedsageligt det næste halve år så får vi en vindstille sommmer bliver prisen jo nok bedre.

Der er ikke meget tilbage af "lad din elmåler løber baglæns" med først nettarifferne for alt køb og så flexafregningen.

Til gængæld er hele produktionen stadig skattepligtig (for dem der afskrev på anlægget). Når der betales skat af den solgte strøm så er der omtrent det halve tilbage. Når man køber den så tilbage til kommer der lige nettarif (pt 54øre her) og moms på. Elprisen har i snit været ~75øre i år så selvom man skulle købe til samme pris som man sælger til så koster det ca 1,10kr/kWh at bruge nettet som buffer

Når så der også er forskel på købs og salgspriser og nettariffen bliver tidsdiffentieret begyndere batteri at se rentabelt ud. Forskellen på døgnets dyreste og billigste timer har ligget mellem 2,00 og 2,50 i år. Kan man høste bare det halve af det er der over 2kr/kWh at drifte et batteri med.

Lige før man burde have 2 elbiler - så kunne de på skift stå hjemme som mobilt batteri og blive ladet mens solen skinner....

Growatt's løsning med 25.6kWh batteri og en 10kW inverter koster 113,000kr (tilfældigt "billig" kommercielt løsning - pris fra Mikma)

Men hvem kommer først med en bil til 150-200k med V2H så man også kan tage på tur i sin" batteripakke"

PS jeg synes at https://elpris1exmoms.wen.dk/ er den mest overskuelige måde at se den forgangne uges priser på og der er på https://elprisgns.wen.dk/ også noget fin statistik

16
18. april 2023 kl. 20:09
Det sker også i Danmark, det…

Det sker også i Danmark, det er sjældent mere end fx et par timer at prisen er negativ, og når det summeres på regningen så ender det alligevel med at man skal betale.

At -1,46 kr/kWh så er temmelig meget at man teoretisk set "får" for strømmen er en anden sag.

15
18. april 2023 kl. 20:05
Speciel dag i Holland i…

Speciel dag i Holland i morgen.

-195 €/MWh fra kl. 13-15, dvs. -1,46 kr/kWh!

Hvad vil der egentlig ske rent moms og afgiftsmæssigt hvis prisen kom så langt ned i Danmark? Lægger man bare sammen i et månedssnit på regningen, eller går der "negativ moms-halløj" i den, så minus-timerne reelt skal regnes for sig?

14
18. april 2023 kl. 16:23
Billig energi er alfa og…

Billig energi er alfa og omega for enhver samfundsudvikling. Når vi nu har gode muligheder for ren energi (Vind, Sol, Atomer etc.) så er det nu vi skal slå til og lægge samfundet helt om.

Hvis vi da har et ønske om at Danmark også skal være her om 100 år.

13
18. april 2023 kl. 15:26
Elafgiften bør forblive en…

Elafgiften bør forblive en ting fra "gamle dage" - det giver slet ingen mening at få den tilbage 1. juli. Med tilbagebetaling af "fortjeneste" over 0.6 kr/kWh og en ikke eksisterende afgiftfritagelse for el til elbilen, hænger solcellerne i en meget tynd tråd efterhånden.