Sådan kan Danmark beskyttes mod missilangreb - for 19 mia. kroner

Plus22. marts kl. 05:3010
Illustration af fire af de luftforsvarssystemer, som er i spil til at forsvare Danmark mod missiler og droner.
Hvis den vigtigste militære og civile infrastruktur skal beskyttes mod missil- og droneangreb, kræver det et lagdelt luftforsvar i mindst tre lag. Illustration: Rebecca C. Langtoft/Jane stub Kirchhoff.
For snart 20 år siden lukkede Danmark sit jordbaserede luftforsvar. Nu vil politikerne igen investere i forsvar mod angreb fra missiler affyret fra land, skibe eller fly.
Artiklen er ældre end 30 dage

Torsdag 12. december 2006 udbrød der panik hos politiet. Midt på Holbækmotorvejen blev der set et køretøj med missiler på ladet og kurs direkte mod København, hvor regeringschefer fra hele Europa var forsamlet til EU-topmøde.

Alarmen blev dog hurtigt afblæst. Det viste sig, at Forsvaret var ved at køre de sidste rester af et dansk jordbaseret luftforsvar, Hawk-luftværnsmissilerne, på lager i Værløse. Hawk havde i årtier beskyttet hovedstaden mod fjendtlige missilangreb – frem til 2005, hvor de sidste affyringsramper blev lukket.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
10
25. marts kl. 14:14
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Specielt et billigt, men meget rafineret drone-varslingssystem bestående af e.g. 5.000 mobiltelefoner, som spredt i Ukraine kan “høre” indkommende droner, bestemme position og fart OG videregive måludpegning til AAA batterier med en iPad ?

Meget spændende. Jeg tror vi er nødt til at have en kombination af dyre systemer sådan at vi er overlegne når fjenden bruger sine dyre systemer. Men det med kun dyre systemer er farligt. Vi er nødt til at have hele paletten helt ned til de billigste systemer som ligner consumer elektronik.

Det der med at bruge mobiltelefoner og lyd er smart til en prototype og det vil være interessant at set hvor langt man kan komme med det. Jeg tror nu mest på radarer fordi de er mere uafhængige af vejret. Prisen på den slags er banket ned; man kan fx. stort set ikke købe en ny bil uden radar (om end en anden slags radar).

På samme måde synes jeg Starlinks phased array antenner er interessante fordi de efter sigende har fået produktionsprisen ned på omkring $300. Det taler for at man kan få prisen på en short range AESA radar ned i samme eller lavere prisleje.

Kombinerer man radar med lyd og fx. IR og en pæn portion datakraft så burde man kunne tracke droner i meget lav højde. Kravet er naturligvis at man har sensorer spredt i et fintmasket net.

Jeg forestiller mig en 360° AESA radar+GPS+microfon+IR monteret på en 3 meter høj pæl med et power kabel og et fiber kabel som forbindelse til omverden. Det vil være billigt at opstille og kan prisen komme ned i størrelsesordenen 20000 kr. per stk. så kunne vi dække store dele af landet med dem. Jeg tænker at Danmark alene kunne købe 100000. Evt. kunne man udnytte radaren til også at udsende et navigationssignal sådan at egne droner ikke kan jammes så nemt.

Men vi skal mest muligt væk fra wireless når det er muligt og helt væk fra mobiltelefoni. Der er alt for mange muligheder for jamming. I det hele taget bør mobilnettet delvist lukkes ned sådan at man ikke giver fjenden en kommunikationskanal. I stedet bør der ligge en fintmasket og redundant fiber netværk i jorden. Nemt at koble sig på og muligt at reparere ved fx. sabotage.

9
25. marts kl. 11:18
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Ikke uenig.

Jeg reagerer bare på blanco sammenligningen i DKK / € / $ - ikke DIN argumenterede fremstilling, som naturligvis er yderst relevant.


PS: Har du mon set den friske YouTube video, hvor der diskuteres den opfindsomhed med lav-pris teknologi-anvendelse i Ukraine, som alle kan lære af ? Specielt et billigt, men meget rafineret drone-varslingssystem bestående af e.g. 5.000 mobiltelefoner, som spredt i Ukraine kan “høre” indkommende droner, bestemme position og fart OG videregive måludpegning til AAA batterier med en iPad ?

Og så er der kombinationen af en observationsdrone og en kamikazi-drone med mortergranat …..

Meget billige systemer.

8
25. marts kl. 08:50
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Jeg gentager: det er målets betydning, pris, osv. som er afgørende i forhold til det defensive system. Det offentsive systems pris er helt irrelevant.

Og endnu engang tager du (næsten) helt fejl. For du har ret i at rent taktisk betyder målets værdi noget. Men strategisk så nytter det ikke noget at skyde mål til $10K ned med missiler til $10M. For vi har ikke råd til nok af de dyre missiler til at modgå fjendens produktion af billige droner. Læg til at når der er knaphed på et våben så er man nødt til at vurdere værdien af det enkelte mål i forhold til andre mål.

Tag nu fx. den (snart kommende) danske beholdning af 50 SM-2 missiler. Bruger vi dem til at skyde $10K droner ned, så kan en fjende kan udtømme vores beholdning ved at bygge og affyre 51 $10K droner. Samlet pris for at udtømme beholdningen: $510K. Dvs. billigere end et enkelt af vores dyre missiler. Vælger han at opsende endnu billigere decoy droner så falder prisen endnu mere.

Læg til at det kunne være at der var andre mål der havde højere værdi. Har vi fx. 50 mål der er $200M værd så vil det være dumt at bruge et missil til at forsvare et $190M mål.

Du lever i en verden hvor vi har uendelige ressource i forhold til fjenden eller hvor krige er korte. Det var stort set situationen da vi jagtede ekstremister i sandaler men det er ikke situationen i dag og jo længere tid der går, jo længere væk kommer vi fra den. Danmarks BNP rækker til 200.000 SM-2 missiler. En fjende kan overvinde sådan et forsvar for ved at investere $2 mia. i droner. Det ville de fleste lande være i stand til. Naturligvis såfremt vi vælger at bruge SM-2 missiler til at dronerne ned.

Produktion og logistik er de vigtigste faktorer i moderne krig. Desværre er vesten faldet bagud i produktionskapacitet.

7
24. marts kl. 15:21
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Jeg gentager: det er målets betydning, pris, osv. som er afgørende i forhold til det defensive system. Det offentsive systems pris er helt irrelevant.

Men en lav pris på degensivt skud ville da være dejligt, men det er endnu en drøm.

6
22. marts kl. 15:59
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Se på de nye laser forsvarssystem

Og det railgun system Japan har udvikle til at skyde Nord koreanske misiler og kinesiske droner ned med.

 

 

 

5
22. marts kl. 15:16
Det bedste forsvar

Man er vel også nødt til at tænke offensivt - hvis fjenden er sikker på øjeblikkelig og total tilintetgørelse, vil han nok tænke sig om før han går til angreb. Dvs. v skal angrebsmissiler i en sådan kvalitet og kvantitet, at det er umuligt at undgå ovennævnte tilintetgørelse.

4
22. marts kl. 14:01
Re: Lærer man ingenting. 1000 droner

Økonomien går bare ikke op. Se på de nye laser forsvarssystem som er ved at komme i stedet for blindgyden med misiler.

Nu skal vi også kunne forsvare os imod andet end droner, og lasere har en meget kort rækkevidde  så vi er nødt til også at have missiler for at kunne ramme mål på afstand.

3
22. marts kl. 08:54
Lærer man ingenting. 1000 droner

Lærer man ingenting. 1000 droner til 100.000 Kr stykket slipper let igennem et misilforsvarssystem som bruger misiler til 1.000.000 Kr eller mere per styk.

Økonomien går bare ikke op. Se på de nye laser forsvarssystem som er ved at komme i stedet for blindgyden med misiler.

2
22. marts kl. 08:49
Det kan vel også være

Det kan vel også være at vi skal beskytte os mod kinesiske missiler. Om ikke andet så kunne rusland vel købe nogle af kina.