Rusland afprøver verdens kraftigste vakuum-bombe

13. september 2007 kl. 07:052
Sprængstof videreudviklet med nanoteknologi gør, at det russiske flyvevåben råder over verdens kraftigste ikke-nukleare våben. Vakuum-bomben lægger alt øde i en radius af 300 meter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Retorikken mindede om den kolde krigs bastante udmeldinger.

»I vil nu se det i aktion - bomben, som ikke har nogen mage i verden, bliver testet på et militært område.«

Sådan lød det fra vicechefen i Ruslands væbnede styrker, da han på Ruslands ORT First Channel transmitterede sprængningen af det, som var blevet annonceret som verdens kraftigste ikke-nukleare våben.

Bomben fløj ind på tv-skærmen med et supersonisk bombefly, Tupolev Tu-160. Herfra blev den kastet ud med en faldskærm. I en fastlagt højde åbnede en beholder og udledte brændstof i en sky, som blandedes med oxygen. En anden ladning antændte skyen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testområdet bestod af bygninger, tanks og almindelige køretøjer. I en radius af 300 meter blev de afbrændt eller jævnet til jorden. Også genstandene langt væk fra eksplosionen.

For hvad seerne ikke kunne se eller fornemme, var vakuum-bombens altødelæggende kraft, der kommer i anden omgang. En trykbølge meget voldsommere end den i en konventionel bombe.

Det skyldes, at gasser fra eksplosionen generer et delvist vakuum. Hovedødelæggelserne bliver forårsaget af en ultrasonisk lufttrykbølge og yderst høje temperaturer, rapporterede Ruslands militær på ORT First Channel.

Bomben, som russerne kalder for Father of all bombs, får sin ekstra kraft fra sprængstoffer bearbejdet med nanoteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnet spiller på, at USA hidtil har rådet over verdens kraftigste vakuum-bombe. Den går under forkortelsen Moab. officielt står det for Massive Ordnance Air Burst, men i daglig tale Mother of all bombs. Rusland påstår, deres nye vakuumbombe er fire gange kraftigere.

Det russiske militær er ved at få en opblomstring efter opløsningen af Sovjetunionen i 1991. Opsvinget skyldes, at de øgede priser på olie har tilladt Rusland til på ny at skrue op for budgettet til hæren og dermed også for selvsikkerheden på den globale scene.

Dokumentation

BCC: tv-klip af vakuum-bomben

2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
14. september 2007 kl. 21:05
Re: Hvem er fjenden?

Jeg har svært ved at se, hvad denne type bombe gør godt for. Ganske vist, kan de ødelægge et mindre område, på 300 gange 300 meter. Og give et mægtigt boom. Men anvendelsen har kun få anvendelser. Hvis nogen dør, dør de som martyrer, og det er næppe ønskeligt. Selvom de blot bruges mod bygninger, og kun få mennesker kommer til skade, vil det ofte skade angriberens omdømme.

Ser vi på krige, dræber de ikke mange mennesker. Selv om vi havde 2. verdenskrig i dag, kunne antallet af dræbte langt fra hamle op med nutidens befolkningstilvækst. Det skal langt skrappere midler bruges, hvis befolkningsantallet skal holdes konstant.

Måden, man dræber fjenden på i dag, er ikke med bomber. Det er med olie. Forureningen dræber langt mere end krige. Legetøj, der indeholder kræftfremkaldende kemikalier. Biler, og deres udstødning. Og ikke mindst P-Piller, er med til at holde fjendens befolkning nede i antal. Kan man blot holde fjendens befolkning langt nok nede, er det kun at vente og selv rejse ind. Hvis man behøver at vente..

1
14. september 2007 kl. 09:07
Det russiske militær er ved at få en opblomstring

Mon der så skulle være penge til at holde styr på deres plutonium mm - og måske til at ryde op i deres rustende samling af U-både????

Lad os håbe det og så nyde endnu en weekend uden krig (i vores baghave)

DBH -O-