PFAS fra Vestens industri drysser ned over isbjørnene i Arktis

Plus21. februar 2023 kl. 05:1211
PFAS fra Vestens industri drysser ned over isbjørnene i Arktis
Gennem både kost, regn og sne får dyrene på Svalbard stadig tilført PFAS i høje koncentrationer. Illustration: UNIS.
Flygtige stoffer fra kølegasser, renseanlæg og lossepladser forvandler sig til PFAS-forbindelser i atmosfæren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Isbjørne på Svalbard får ikke kun PFAS gennem deres kost.

Når himlen åbner sig, så regner eller sner det også med evighedskemikalier.

Koncentrationerne er så høje, at det bekymrer og forvirrer forskerne.

Kendte PFAS-stoffer som PFOS og PFOA er nemlig forbudt med den globale Stockholmkonvention.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
22. februar 2023 kl. 12:10
Re: Varmepumper og HFO-gasser

Det har formlen CH2F2 og indeholder altså stadig både kulstof og flour; men om det dermed kan betegnes som PFAS og er lige så skadeligt, ved jeg ikke.

CH2F2 vil formentlig omdannes til CF2O i atmosfæren, en perfluoreret analog til formaldehyd. Det er ikke et stof man kan finde oplysninger om, da det ikke produceres syntetisk.

Formaldehyd er både giftigt og kræftfremkaldende, den perfluorerede variant er næppe sundere.

10
21. februar 2023 kl. 15:37
Re: Varmepumper og HFO-gasser

om det dermed kan betegnes som PFAS og er lige så skadeligt, ved jeg ikke

Der er klart nok nogle her på tråden, der ved noget i detaljen, og som endda har integritet nok til at indrømme, at de heller ikke ved alt! Hatten af for det.

Jeg synes, at det interessante her er, at vi alle står over for noget af et opklaringsarbejde men også, at man burde havde været længere fremme med viden om stofferne, før de blev sluppet løs.

Jeg forarges sådan set ikke over indsatsen fra dem, der arbejder med skidtet og kender lidt til det. Derimod så bliver jeg noget arg over en minister, der taler om ukendte kilder til PFAS i en situation, hvor han og miljøstyrelsen bare behøver at læse deklarationerne på de pesticider, som bruges i stor stil. Så dum må en minister ikke give sig ud for at være. Det er en skandale.

7
21. februar 2023 kl. 11:41
Re: Varmepumper og HFO-gasser

Takker for uddybning CK - ved du også hvorfor, man kun bruger det i køleskabe (og vandkølere, hvor min oplevelse kom fra) og ikke i varmepumper (endnu)? Lavere COP?

For øvrigt er det måske mere isobutan (C4H10) end propan, man bruger i køleskabe i dag?

Og: Er GWP for kølemidler i virkeligheden ikke en dråbe i havet og dermed meget mindre vigtigt end udledning af flourstoffer?

6
21. februar 2023 kl. 11:39
Akryl eller Teflon.

»Bare tag et stof som akrylpolymer, der f.eks bruges i maling. Hvis det ender i et rensningsanlæg, så bliver det omdannet til FTOH..."

står der i artiklen, og det er noget vrøvl.

En akrylpolymer (og det gælder sådan set alle polymerer og andre stoffer) kan kun nedbrydes til et perfluoreret stof, såfremt den perfluorerede bestanddel er syntetiseret ind i polymeren fra start af.

Og så er der jo tale om en teflonpolymer snarere end en akrylpolymer.

5
21. februar 2023 kl. 11:21
Re: Varmepumper og HFO-gasser

Er man ikke i stor stil gået over til propan som kølemiddel i dag?

Nej. R32 - se https://danskvarme.dk/r32-koelemiddel-det-miljoevenlige-koelemiddel-til-din-varmepumpe/ , https://www.danfoss.com/da-dk/about-danfoss/our-businesses/cooling/refrigerants-and-energy-efficiency/refrigerants-for-lowering-the-gwp/r32/ , er vist nok det nyeste. Det har formlen CH2F2 og indeholder altså stadig både kulstof og flour; men om det dermed kan betegnes som PFAS og er lige så skadeligt, ved jeg ikke. Derimod har propan formlen CH3CH2CH3 = C3H8 og er dermed helt fri for flour. Det anvendes i mange køleskabe.

3
21. februar 2023 kl. 10:43
Varmepumper og HFO-gasser

Hvad sker der med HFO-gasserne i de mange varmepumper, som indgår i den "grønne omstilling"?

Hvor store mængder har man at gøre med?

Det kunne godt ligne noget, der passer ind i et overordnet mønster, grundstruktur i en udvikling, der handler om at det ene problem opstår som konsekvens af løsningsforsøget relateret til et forudgående!

Ozonhullet, hvor løsningen var HFO-gasser frem for HFC-gasser, og hvor efterspørgslen på kølemedler i varmepumperne - vital del af den grønne omstilling, løsningen af klimaproblemet - fik produktionen og emissionerne af HFO-gasserne til at stige, resulterende i store mængder TEA over hele planeten.

Hvis nu det bare drejede sig om almindelig beskæftigelsesterapi, hvor skabelsen af det ene problem med dets fordring på indsats kun havde beskæftigelsesmæssige konsekvenser, så kunne man leve med det! Men denne her beskæfigelsesterapi går ud over livets forudsætninger, der gør det lidt svært.

For at forblive i troen på sig selv som løsningen på problemerne, må de selvaktiverende hele tiden huske at glemme, at det var deres forudgående løsning på problemerne, der skabte de problemer, som nu udfordrer og beskæftiger dem.

2
21. februar 2023 kl. 09:42
Evighedskemikalier er et egoistisk generationstyveri

Vi har et ansvar over for vores planet og vores efterkommere. Det er tydeligt, at regulering ikke har været tilstrækkelig til at håndtere disse evighedskemikalier, som stadig udgør en trussel mod miljøet og menneskers sundhed mange, mange år efter de er blevet forbudt. Vi skal derfor øge vores indsats for at begrænse brugen af disse stoffer og stramme reguleringen for at sikre, at de kun anvendes i de mest nødvendige tilfælde og under strenge betingelser for at minimere deres skadelige virkninger. Jeg overbevist om, at individuel frihed er afgørende, men vi kan ikke tillade, at denne frihed kommer på bekostning af vores planet. Vi skal tage et proaktivt ansvar for vores miljø og træffe de nødvendige foranstaltninger for at beskytte vores jord og sikre, at vores efterkommere kan leve i en sund og bæredygtig verden.

Generationstyveri for kortvarigt økonomisk vinding, giver rigtigt nok økonomisk rigdom til dem der foretager generationstyveri, men fratager fremtidige generationer muligheden for også at opnå den økonomisk rigdom, grundet de uoverskuelige konsekvenser som generationstyveriet resultere i - Hvad vil de økomimiske konsekveser for vores efterkommer være, ved fx ikke at kunne spise fisk eller drikke grundvandet?

1
21. februar 2023 kl. 05:54
Tak:-)

Fedt med noget mere baggrund på PFAS problematikken.