Ørsted kæmper med at blive klar til CO2-fangst: Avedøreværket ramt af talrige, gentagne fejl

Plus25. august 2023 kl. 05:006
Avedøreværket
Blok 2 på Avedøreværket, et kraftvarmeværk på Avedøre Holme syd for København. Illustration: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix.
Halmkedlen skal fange CO2 fra 2026. Ørsted kobler den fra resten af Avedøreværkets fejlramte blok 2 for at undgå fremtidige problemer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Problemer hjemsøger blok 2 på Avedøreværket syd for København. Det gælder også den halmkedel, som Ørsted fra 2026 skal indfange CO2 på, efter energigiganten i maj i år vandt regeringens CCS-udbud på otte milliarder kroner.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
25. august 2023 kl. 11:32
Philip Fosbøl - Der er

Philip Fosbøl - Der er nogle virksomheder, som længe har sagt, at de kan sælge sådan nogle anlæg, men der er jo ikke blevet bygget nogen af dem endnu, siger han.

Måske skulle han læse ingeniøren? https://ing.dk/artikel/fra-biogas-til-sodavand-vestjysk-anlaeg-tager-som-landets-eneste-biogas-co2-i-brug

5
25. august 2023 kl. 11:26
»Der er en bod forbundet

»Der er en bod forbundet med det, hvis Ørsted ikke leverer CO2-fangst i 2026,«

Er der nogen som har læst materialet og ved hvad den her bod er? I brintudbuddet på de 1,25 mia. kroner, er bod jo rigtig morsom sammensat: Den er virkelig økonomisk tung hvis man ikke køber og installerer et anlæg, men det opstillede anlæg skal derefter bare kunne køre 500 timer på maksimal effekt over en periode på 4 år, så kan man slukke det og være home-safe. Det fordrer jo til at man stiller anlæg op og ikke bruger det.

4
25. august 2023 kl. 10:49
Re: Hvor skal aben placeres?

Det bliver spændende at se, om det giver mening at køre med kraftværkerne for fuld smadder, samtidig med at vindmøllerne leverer billig strøm. Hvis bøden er stor nok og der bliver problemer med at levere nok CO2, så kan jeg sagtens forestille mig, at det bliver et scenarie... Forbrugerne vil juble over billige priser - på bekostning af miljøet(igen!)

3
Journalist -
25. august 2023 kl. 10:14
Journalist
Re: Uprøvet??

Hej Jens Du har ganske ret i, at der ikke er tale om en ny teknologi til fangsten af CO2. I en dansk kontekst har vi dog ingen eksempler på et storskalaanlæg i drift, når det er sagt, bliver aminteknologien jo eksempelvis brugt allerede på biogasanlæg i dag i forbindelse med opgradering af biogas til naturgaskvalitet. Men der er ved den enkelte punktkilde mange muligheder for optimering af fangstanlægget, så det eksempelvis påvirker en energiproduktion mindst mulig. Noget der i høj grad er relevant for Ørsted. Som eksempel på den slags optimering kan du læse om ARC's arbejde med energioptimering på deres demonstrationsanlæg til CO2-fangst på vores søstermedie WasteTech. Kommer også på Ingeniøren senere. Endelig mangler vi at se en velfungerende, sammenhængende værdikæde fra fangst over transport til lagring. Mvh Liv, journalist på Ingeniøren

2
25. august 2023 kl. 09:52
Hvor skal aben placeres?

"Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) forventer imidlertid, at tidsplanen holder. Hvis ikke, er der skrevet forbehold ind i den kontrakt, som Energistyrelsen og Ørsted har underskrevet om at fange 430.000 ton CO2" Når vi nu en gang nærmer os 2030 og CCS ikke indfrier forventningerne. så kan regeringen åbenbart lade aben gå videre til aktørerne, som blot kan betale en bøde - ingen har dermed det reelle ansvar for at de 70 % nås. Aben kører bare rundt. Håber at Folketinget på et tidspunkt beslutter, at regeringen IKKE kan løbe fra de 70 % ved blot at give aktørerne bøder. Der skal laves en "Plan B" som skal iværksættes, såfremt CCS svigter.

1
25. august 2023 kl. 07:44
Uprøvet??

På Esbjergværket står der et anlæg til CO2 fangst. Det blev bygget for ca 25 år siden for at vise at det kan lade sig gøre at fange CO2 fra røggassen. Den gang var der ingen aftagere til CO2 og anlægget blev lukket ned, men mig bekendt står det der stadig. Jeg forstår derfor ikke helt argumentet om at teknologien ikke findes? Den skal selvfølgelig modnes og optimeres, men det gælder jo al teknologi.