Notater og øjenvidner afslører kritisable forhold på Nordic Waste: »Umiddelbart helt vanvittigt«

Plus26. januar kl. 05:0010
Nordic Waste
Dronebillede fra Nordic Waste i Ølst syd for Randers, torsdag den 25. januar 2024. Illustration: Bo Amstrup/Boamstrup/Ritzau Scanpix.
Nordic Waste tjente flere penge, desto mere jord, microfiller og andet som blev deponeret på Ølst Bakker syd for Randers.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom jordskreddet på Nordic Waste allerede har bevæget sig meget tæt på bygninger og rykket en vej op mod 20 meter, ankommer lastbil efter lastbil efter lastbil frem til midten af december og læsser jord af på Ølst Bakker syd for Randers. 

Det viser en række notater fra Randers Kommune.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
10
28. januar kl. 02:50
Re: Logisk nok, Der kan vel bruges lidt "graver journalistik"

Husk at der ikke var behov for grundvandsundersøgelse, af det udledte vand, da firmaet ikke brugte vand..., Iflg en anden artikel. 

Så hvordan de kan til yde vask af jorden, når de ikke udleder vand, er vist blot en af rigtig mange spørgsmål...

9
28. januar kl. 02:46
Re: De teknisk (U)ansvarlige i Randers

Jeg savner mere historie, og begrundelse til hvorfor der er handlet som der er. Hvis det er en beslutning som er trukket ned ovenfra, håber jeg de har det på papir. 

Der var en historie om en arbejder på pladsen havde ringet til Randers kommunnund og bedt dem om at lave et tilsyn 'nu! ', for alt jorden skred og havde retning direkte mod åen. Det var vist i August, 2023. Iflg personen blev der reelt intet gjort af Randers kommune, eller andre tiltag fra NW, end der allerede var igangsat der.

Alligevel strømmede nye lastbiler til, med nye dynger. 

Så hvor langt op går ansvaret!?

Det virker for mig usandsynligt at Randers miljøafdeling egenrådigt skulle have givet carte de blanc til alt. 

Så... Hvor langt går det op? 

8
27. januar kl. 20:58
De teknisk (U)ansvarlige i Randers

De teknisk (U)ansvarlige i Randers kommune bør straks fyres, de har for travlt med at bedyre deres uskyld, til at varetage den nuværende opgave, deres image pleje skygger totalt for den presserende opgave. Disse mennesker har bevist deres inkompetence, hvordan kan nogen tro de har evner til fordomsfrit at løse den enorme opgave

7
26. januar kl. 19:25
svarede Jan Bagge [4]
Re: Logisk nok, Der kan vel bruges lidt "graver journalistik"

Ups .. jeg har overset virksomhedens egen 'hjemmeside'.
"Vi giver jorden nyt liv"
Der er mange henvisninger .. de er måske tilgængelige hvis man er logget ind som kunde.
"Se og Hør" har fundet, at de har solgt 5% genbrugs-ressourcer (angiveligt sand og grus) siden 2018.

 

"biologisk rensning og rensning gennem vask". Det lyder bl.a som semi-permanente vandbassiner i området. Det må være usundt i forlængelse af, at 'vand' er den drivende faktor for skred-risikoen.
Det er ikke så svært at forestille sig nyvasket sand/grus; det kan hurtigt afvande/bundfælde .. hvad med den store rest af finere fraktioner/pludder efter vask? På mit værksted bruger recirkuleret ler en del tid til på at bundfælde sig ud af pludder-tilstanden. Restfraktionen lyder altså som det perfekte materiale til at øge den skred-risiko som vores våde vejr allerede har tilvejebragt.
Dette skrevet uden kendskab til de faktiske omstændigheder.

6
26. januar kl. 14:45
svarede Jan Bagge [4]
Re: Logisk nok, Der kan vel bruges lidt "graver journalistik"

Hvis de fik meget mere jord ind end de kunne "rense op", så var forretningen vel nærmere et "deponi", end et rensnings anlæg, og så er spørgsmålet om det lever op til dem 'miljøgodkendelse' som de arbejdede under.

 

Jeg har kun set én reference (husker ikke hvor) om rensning af jord, og det var en plan om en forestående etableringen af en sådan. Så, jeg tror ikke at det er relevant at tage hensyn til det du er inde på.

5
26. januar kl. 11:34
Re: Tak for sammenfatningen

Der mangler vel et "ikke" i sidste sætning?? Det tror jeg ikke.

Sætningen giver bare ikke så meget mening, der står jo "trods alt" efter en beskrivelse af at man har læsset jord af øverst oppe, og konsekvenserne tyder jo også på det er det man har gjort, så hvad betyder "trods alt" her? Men alt i alt en detalje, der er også mange andre ting der ikke giver så meget mening i sagen.

4
26. januar kl. 10:49
Re: Logisk nok, Der kan vel bruges lidt "graver journalistik"

Spørgsmålet kan vel være hvad NW tjente penge på ? ;  Var det på at modtage forurenet jord, eller var det på at sælge renset jord ?. Hvis de fik meget mere jord ind end de kunne "rense op", så var forretningen vel nærmere et "deponi", end et rensnings anlæg, og så er spørgsmålet om det lever op til dem 'miljøgodkendelse' som de arbejdede under. Der er flere tilfælde i Sverige hvor indtjeningen lå på at modtage affald. .  og så blev det bare 'pløjet ned.

Der er ikke noget forkert med at 'rense jord' , tværtimod, men hvis 'rense-kapaciteten' er marginal i forhold til tilgangen af materiale, så skulle kommunen jo nok have grebet ind tidligere. ? Hvor mange års "produktion" ligger der nu på området.  . . som skal 'renses' i stedet for at køres et andet sted hen. .  det er vel et godt mål for om der var "rensekapacitet" nok. Det kunne være interessant hvordan den ligning egentlig ser ud .

3
26. januar kl. 09:37
Re: Tak for sammenfatningen

Der mangler vel et "ikke" i sidste sætning??

Det tror jeg ikke.

Hele sætningen refererer til om Nordic Waste har læsset mere jord oven på det igangværende jordskred.

Den vej, som jordskreddet krydsede, så de konstant måtte reetablere den for at kunne mere jord op fører som det kan ses på Google Maps https://www.google.com/maps/place/Nordic+Waste+A%2FS/@56.3822565,10.0782836,762m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x464c1b4ef9953333:0xd771f7f40172f6dd!8m2!3d56.3821734!4d10.0837607!16s%2Fg%2F11gtrrn0qm?entry=ttu direkte op oven på den skridende bunke.

 

Man kan, hvis man er meget venlig, antage at Nordic Waste mente at skredet kun omfattede kanten af bunken, men at læsse mere jord på bagved et eksisterende jordskred virker sandelig som præcist det modsatte af, hvad man burde have gjort.

 

2
26. januar kl. 08:34
Logisk nok

Nordic Waste tjente flere penge, desto mere jord, microfiller og andet som blev deponeret på Ølst Bakker

Ja - det var det, virksomheden lavede ...

 

1
26. januar kl. 07:40
Tak for sammenfatningen

"men hvis man har det, så har man gjort det stik modsatte af, hvad man burde have gjort,« tilføjer han og påpeger, at det trods alt tegner til at være tilfældet."

Der mangler vel et "ikke" i sidste sætning??

Anyway, der er vist ikke nogen tvivl om at der ikke har været styr på det "geo-tekniske", men når NW har bragt ekspertise ind og gjort som anbefalet kan man vel ikke påstå de har ageret ulovligt eller "groft uagsomt"? Uanset det så åbenbart er det helt forkerte man har gjort ved at fjerne jord fra bunden af skredet og køre det op i landskabet, men så har Randers Kommune vel også gjort det forkerte da de ville forhindre "tåen" i at nå Ølst by?

Men man pisker jo også en død hest her, det kunne være rart hvis kommune (eller er det miljø-ministeriet?) kunne komme op med en plan for hvad man gør fremad, især omkring vandmiljø, men vel også at sikre Ølst by. Uanset hvem der skal betale.