NIS2 rammer de små hårdest: Kæmpe efterslæb på sikkerheden skal løftes

Plus23. februar 2023 kl. 11:003
NIS2 rammer de små hårdest: Kæmpe efterslæb på sikkerheden skal løftes
Illustration: Thue C. Leibrandt .
Ny it-sikkerhedslovgivning fra EU rammer Danmark inden længe. Men opgaven er enorm for små virksomheder, der hverken ved, om de er omfattede, eller hvordan de skal klare opgaven, vurderer brancheekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

SAS, Forsvarsministeriet, Aalborg Universitet, Professionshøjskolen Absalon, Nationalbanken. Det er blot et udpluk af de danske virksomheder og organisationer, der i år er blevet angrebet af hackere. Og vi er kun i februar.

Eksemplerne illustrerer cybertruslen mod Danmark, der ifølge Center for Cybersikkerhed lige nu er ‘meget høj’ og stigende. Her kommer NIS2 til undsætning.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
23. februar 2023 kl. 12:32
NIS2 kræver da ikke IT…

NIS2 kræver da ikke IT-Sikkerhedseksperter? Det kræver i høj grad erfarne driftsfolk, sådanne er normalt også indehavere af et par sikkerhedscertificeringer og at man giver dem tiden til at lave en plan for at leve op til NIS2,, sammen med jeres CISO (og har i ikke en - så sørg for at få en der dermed kan fokusere på den opgave - gerne en der har driftserfaring) - og sørg for at forankre CISO i driften - så samarbejdet fungerer og der kommer reelt anvendelige løsninger på sikkerhedsudfordringerne - og ikke bare "krav om X, Y og Z" - uden nogen evne til at finde reelle løsninger der også sikrer den funktionalitet man ønsker kan opretholdes og driftes fornuftigt :)

Et godt operationsteam bruger 80-90% af deres tid på "ny udvikling/forbedring" af driftssystemerne - og der er det super vigtigt at man har forståelse for sikkerheden og kan identificere og løse de problemer - desto før jo bedre, så vigtig tid spares på at implementere noget der sikkerhedsmæssigt ellers ville være en falliterklæring.

Fandt bl.a. en Ok gennemgang af NIS2 impact here: https://yogosha.com/blog/nis2-directive-compliance-guide/ Hvad der lige "gælder" som jævnlig sikkerhedstræning til management (og helst også driftsfolk iflg. NIS2 som jeg læser det) - det er et godt spørgsmål.

Det har generelt aldrig været der jeg lærte hvad jeg skulle lære, men certificeringer blev tager fordi jeg kunne og havde interessen alligevel..

Der mangler klart en mere "tydelig" definition af de her krav i NIS2 - for man kan finde mange sikkerhedscertificeringer mm. - som ikke er pengene værd.

SANS GIAC certs.. såsom Security Essentials.. (GSEC) har jeg selv været glad for og så har de nogle for management specifikt. Mange er mindede på "sikkerhedsfolk" - men jeg ved ikke hvilke der er gode til sysadmins? eller om GSEC er tilstrækkeligt.. Den del bliver "interessant" at få klarlagt.

2
23. februar 2023 kl. 11:59
@thomas Rasmussen Well når…

@thomas Rasmussen Well når større virksomheder nu mødes med øgede krav, vil det jo nedarves til leverandørleddene og det er det, der er problemet, mange vil ikke parate eller være klar over hvad der er på vej og det bliver et klart konkurrenceparameter:-)

1
23. februar 2023 kl. 08:24
"Men hvis en lille…

"Men hvis en lille virksomheder [sic] leverer noget samfundskritisk til en NIS2-virksomhed, kan man risikere også selv at få nye krav til cybersikkerheden som følge af NIS2." Det ræsonnement forstår jeg ikke. I det tilfælde vil NIS2-virksomheden (den store) vel i forvejen have stillet skærpede sikkerhedskrav til den lille virksomhed, som så ikke burde blive super overrasket af nye krav. Jeg er med på, at NIS2 bliver udfordrende, men reaktionen blandt toneangivende aktører er efter min mening ude af proportioner.