Myndigheder: Sådan bremser vi GPS-jamming

Plus30. januar kl. 12:002
Galileo satellit
Der findes i dag 23 aktive Galileo-satellitter i kredsløb 23.000 kilometer fra Jorden. På sigt håber danske myndigheder at reducere risikoen, ved også at bruge satellitter 500 kilometer fra Jorden til positionering. Illustration: ESA.
Et fåtal satellitter og svage signaler gør det let at blokere for signalerne fra GPS, Galileo og andre navigationssatellitter. Bedre og mere avanceret GPS-udstyr, samt flere nye lavthængende satellitter kan gøre satellitbaseret navigation mere robust og resilient, lyder det fra den ansvarlige styrelse for nedtagning og national distribution af GNSS signaler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det meste moderne forbrugerelektronik kan i dag modtage signaler fra GNSS-satellitter som GPS og Galileo. Ved at lytte efter satellitternes signaler, kan man hurtigt beregne position, højde og meget præcist tidsangivelse. Den funktion udnyttes til alt fra navigation, opmåling, tidssynkronisering, eksempelvis i finans- og telesektoren. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
31. januar kl. 15:52
Ja NavStar-satelitternes sendeeffekt er blevet

Ja NavStar-satelitternes sendeeffekt er blevet skruet op siden GPS startede. Hvis jeg lige finder kilden, skal jeg linke til den her.

1
30. januar kl. 18:39
S/N

Så vidt jeg husker er s/n forholdet under 1 før modtageren har fundet de rigtige filtre. Det er derfor det kan tage nogen tid før en modtager er klar og har fat i tre til fire satellitter.

Man kunne tænke at bedre solceller gav mulighed for lidt mere effekt fra senderne, men det er jo en balancegang. Det ville ellers være en effektiv løsning. Modtageren skal i de fleste tilfælde være nærmest "rundstrålende" selvom fly og skibe måske kunne opnå 3dB gain, da de kun skal se den halve jord.

Kender nogle til om effekten er blevet skruet op?