Minister om miljøgift i emballage: Vi vil ikke finde os i det
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er klar til at kræve fluorstoffer fjernet fra papirposer og papæsker til fødevarer, hvis en kortlægning bekræfter, at de er til skade for sundheden.
Det fastslår hun over for Ingeniøren efter omtalen af en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet og DTU. Den indeholder de mest omfattende målinger af svært nedbrydelige, polyfluorerede stoffer (PFC) i emballage i verden. Stofferne blev fundet i 45 ud af 74 emballager i afhandlingen.
»Hvis der er stoffer i emballage, som er farlige, så er det forkert,« siger Mette Gjerskov.
Målingerne har fået Fødevarestyrelsen til at indlede en kortlægning af emballager, og den venter ministeren foreløbig på.
»Fødevarestyrelsen kontrollerer løbende, om virksomhederne overholder kravene om, at deres emballager ikke må være sundhedsskadelige. Når der bliver målt et nyt stof, skal de have tid til at granske det nærmere,« siger hun.
Dermed afviser hun, at der er behov for at fjerne de popcornposer til mikrobølgeovne fra butikshylderne, som en række eksperter over for Ingeniøren advarer mod at benytte på grund af risikoen for, at popcornene indeholder store mængder fluorstoffer.
Fødevareministeren påpeger, at stofferne ikke giver akutte sundhedsskader. Derimod ophobes deres nedbrydningsprodukter, hvoraf det mest kendte af PFOA, i blodet og senere hovedsageligt i leveren og nyrerne. Ny forskning viser, at et højt indhold af stofferne i blodet øger risikoen for bl.a. brystkræft og kronisk nyresygdom.
»Risikoen ved stofferne er gennem påvirkning over længere tid. Det er ikke noget, hvor man kan gå ud og lukke produktionslinjer fra den ene dag til den anden,« siger Mette Gjerskov.
»Men hvis vi er sikre på, at dokumentationen er i orden, så skrider vi til handling. Så hvis kortlægningen viser, at der er et problem, så bliver emballagerne stoppet. For det vil vi ikke finde os i. Vi vil ikke acceptere, at der er stoffer i emballage, som gør folk syge,« siger hun.
Fødevarestyrelsen forventer at være klar med resultatet af kortlægningen i starten af det nye år. Målingerne bliver udført på DTU Fødevareinstituttet.