Minister om miljøgift i emballage: Vi vil ikke finde os i det

17. november 2011 kl. 19:508
Fødevareminister Mette Gjerskov lover at gribe ind, hvis Fødevarestyrelsens kortlægning bekræfter, at der er sundhedsskadelige fluorstoffer i papirposer og papæsker til mad.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er klar til at kræve fluorstoffer fjernet fra papirposer og papæsker til fødevarer, hvis en kortlægning bekræfter, at de er til skade for sundheden.

Det fastslår hun over for Ingeniøren efter omtalen af en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet og DTU. Den indeholder de mest omfattende målinger af svært nedbrydelige, polyfluorerede stoffer (PFC) i emballage i verden. Stofferne blev fundet i 45 ud af 74 emballager i afhandlingen.

»Hvis der er stoffer i emballage, som er farlige, så er det forkert,« siger Mette Gjerskov.

Målingerne har fået Fødevarestyrelsen til at indlede en kortlægning af emballager, og den venter ministeren foreløbig på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fødevarestyrelsen kontrollerer løbende, om virksomhederne overholder kravene om, at deres emballager ikke må være sundhedsskadelige. Når der bliver målt et nyt stof, skal de have tid til at granske det nærmere,« siger hun.

Dermed afviser hun, at der er behov for at fjerne de popcornposer til mikrobølgeovne fra butikshylderne, som en række eksperter over for Ingeniøren advarer mod at benytte på grund af risikoen for, at popcornene indeholder store mængder fluorstoffer.

Fødevareministeren påpeger, at stofferne ikke giver akutte sundhedsskader. Derimod ophobes deres nedbrydningsprodukter, hvoraf det mest kendte af PFOA, i blodet og senere hovedsageligt i leveren og nyrerne. Ny forskning viser, at et højt indhold af stofferne i blodet øger risikoen for bl.a. brystkræft og kronisk nyresygdom.

»Risikoen ved stofferne er gennem påvirkning over længere tid. Det er ikke noget, hvor man kan gå ud og lukke produktionslinjer fra den ene dag til den anden,« siger Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men hvis vi er sikre på, at dokumentationen er i orden, så skrider vi til handling. Så hvis kortlægningen viser, at der er et problem, så bliver emballagerne stoppet. For det vil vi ikke finde os i. Vi vil ikke acceptere, at der er stoffer i emballage, som gør folk syge,« siger hun.

Fødevarestyrelsen forventer at være klar med resultatet af kortlægningen i starten af det nye år. Målingerne bliver udført på DTU Fødevareinstituttet.

8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
20. november 2011 kl. 18:10
Dødsårsager miljø gifte

Otto dittmann. Enig.Vi er omgivet af alt for mange miljø gifte, vi naturligvis bør tage alvorlig, og det tror jeg også politikerne gør i modsætning til nogle vælger. Sygdoms bekæmpelse koster mange økonomiske ressourcer og lidelser både for den enkelte og samfundet, som miljøgifte medvirker til.

7
19. november 2011 kl. 01:22
Re: "En siver"

Det jeg opponerer imod er vinklingen, om man så må sige. Nu har vi målt noget som er giftigt. Derefter en hel opremsning af hvilke skader det giver, hvor farligt det er osv, i særdeleshed at det måske efter meget lang tid kan medføre både det ene og det andet. Hvis fareniveauet (ppm) overhovedet nævnes, så er det meget skjult langt inde i mellem en masse bisætninger. Derfor min joke om at det er farligt at blive gammel.

Med moderne analyseteknik kan vi jo se alt, også i ppm eller sågar mindre. At vi kan måle det, er jo ikke ensbetydende med at det udgør en overhængende fare. I så fald burde vi aldrig bevæge os ud i trafikken. Og det er altså ikke udstødningsgasserne vi fortrinsvis dør af, heller ikke selvom de kan måles.

6
18. november 2011 kl. 23:01
"En siver"

Jeg er tilskyndet til at gå imod Svend Ferdinandsens argumentation.... Det er meget betænkeligt med emballager, der kan "smitte" det indhold, der er indeholdt i den pågældende emballage.

Der findes talrige eksempler på at tilsætningsstoffer vandrer fra det ene produkt til det andet. Og med alvorlige forgiftningere som følge heraf.

De imprægnerings - kemikalier, der anvendes til alt muligt lige fra lædersko til havregrynsposer, er MEGET farlige miljøgifte, der ikke nedbrydes nævneværdigt, men ophobes og ender i cellemateriale, hvor flere maligne tilstande kan fremkaldes.

Kemikalierne tilsættes for at emballager ikke skal suge fugt og fedtstoffer og lignende som aromastofer m.m. Kemikalierne er alvorlige miljøgifte - og de kan ikke fjernes hurtigt nok fra fødevarer.

Og jeg mener iøvrigt at emnet er alt for alvorlgt til at der kan gøres grin med det.

Der skulle være langt mere fokus på disse "sivende miljøgifte", der ofte bliver overset.

Med venlig hilsen

Otto Dittmann Bøgebjergvej 45, Brobyværk 5672 Broby

5
18. november 2011 kl. 22:04
Re: Deja vue

Måske ministeren på et tidspunkt vil lave et forbud mod alderdom, som er absolut dødeligt.
Det vil vi ikke finde os i.

Det skulle så komme fra sundhedsminnisteren.:-)

4
18. november 2011 kl. 21:47
Deja vue

Det er jo ikke første gang en minister har stået og sagt at det er også alt for galt, sågar med tårer i øjnene. Og hvad er der sket? (Dyretransporter)

Uanset hvor meget giftigt stof der er i emballagen, og hvor giftigt det er, så er det jo helt ligegyldigt, med mindre man også spiser emballagen.

Ministeren vil måske også forbyde kobberrør, zinktagrender og alufolie? Eltog bruger jo kobberledninger, så det må da være farligt.

Det er da udmærket at undersøge hvad emballage indeholder, men det helt afgørende er jo om det så også siver ind i det emballerede. Og her skal man jo være opmærksom på, at man snart kan se selv helt minimale og uskadelige mængder. Vi bliver jo ikke syge af at man kan se et eller andet stof med de nyeste metoder. Måske ministeren på et tidspunkt vil lave et forbud mod alderdom, som er absolut dødeligt. Det vil vi ikke finde os i.

3
18. november 2011 kl. 19:41
Anden aplikation:

F.eks i plastik https://www.polyfluor.nl/index.php?page=37

2
18. november 2011 kl. 19:33
Begrebsforvirring!

Der er sandsynligvis tale om perfluorede organiske stoffer i papirembalage. Problemet er når embalagen opvarmes sammen med fødevarene, alternativet er til højrebenet. https://ing.dk/artikel/124243-forskere-advarer-mod-popcorn-til-mikroboelgeovn Popcornindsats til mikrobøgleovn, det kræves kun lidt madolie og popcorn i løsvægt. Det er også billigere i længden. Desuden findes popcorn-maskiner..:-)

1
18. november 2011 kl. 19:07
Polyfludrede stoffer fødevarer

Det er glædelig at fødevarer ministeren vil handle hurtig i emballage forurening af vores fødevarer. Spørgsmålet er påtrængende. hvem kan gøres ansvarlig for den sygdoms risiko, der er påført os forbruger ? Er der ikke nogen retningslinier i EU der er blevet overtrådt?