Lars Løkke: Apollo-lignende projekter skal redde vores klima

18. juni 2009 kl. 14:1113
Lars Løkke: Apollo-lignende projekter skal redde vores klima
Illustration: Finansministeriet.
Verden må gå sammen om projekter af samme omfang som månelandingen for at stoppe den globale hedetur, lyder det fra statsministeren efter ny rædselsrapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et låg over udslippet af drivhusgasser kræver, at verdens ledere arbejder sammen om og poster penge i projekter, der kan sammenlignes med månelandingen, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på en klimakonference i Bruxelles.

»Lad os i på hver vores område forfølge nye Apollo-lignende projekter, så vi kan realisere teknologiernes fulde potentiale,« lød det fra statsministeren.

Udmeldingen kom, efter at Lars Løkke Rasmussen havde modtaget den såkaldte Synthesis Report, der opdaterer de seneste klimarapporter fra FN. Konklusionen er på flere områder, at klimaændringerne har været undervurderet, og Lars Løkke Rasmussen var heller ikke opmuntret.

»Endnu engang bliver vi præsenteret for klare og entydige beviser på, at temperaturen stiger - og endnu hurtigere, end vi havde turdet tænke,« sagde statsministeren i sin tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han gjorde det klart, at der er brug for at de enkelte lande tilslutter sig forpligtende CO2-kvoter, så det globale CO2-udslip kan stabiliserer inden 2020.

Elbiler og intelligente elsystemer bliver danske kerneteknologier

I sin tale lagde statsministeren også op til, at Danmark kan øge andelen af vindenergi til elproduktion fra 20 procent i dag til 27 procent i 2020. Men det kræver, at vi kan styre produktionen.

»I takt med at vi opnår et væsentligt bidrag fra vindkraft, er vi nødt til at løse problemer med lagring og spidsbelastninger,« sagde ministeren.

Han pegede på to kerneteknologier til at komme videre: elbiler og »smart grids«, der kan oversættes til intelligente elsystemer, der henter strøm fra flere udbydere, eksempelvis elbilernes batterier om natten. Smart grids kan også bestå af intelligente elmålere i husholdninger, hvor vaskemaskinen tænder, når vindmøllerne snurrer hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sin tale pegede ministeren også på biomasse og CO2-lagring som kerneteknologier til at klare klimaudfordringen.

»Fremtidig lykke kommer til dem, som udvikler frontforskning og reformere vores energisystem. I modsætning til dem, som fortsætter med at brænde kul, olie og gas på samme måde, som vi har gjort i 100 år,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

I hans tale benyttede han også lejligheden til at understrege, at Europa skal være leder af det globale klimaarbejde og afviste tilbud fra USA og Australien om at overtage lederskabet.

13 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
14
20. juni 2009 kl. 11:57
Re: Obama citat

Nogen Obama bliver Lars Løkke ikke

Det må vi da absolut ikke håbe; Obama virker mere og som en fusion mellem de værste dele af Bush (dumhed) og Cheney (ondskab):

På een af de seneste "jeg tør ikke lukke Guantanamo alligevel"-taler argumenterer Obama varmt for at indføre fængsel på ubestemt tid for personer der måske engang i fremtiden vil lave en forbrydelse eller som i øvrigt ikke kan dømmes for noget de måske har gjort.

https://www.youtube.com/watch?v=YVChNmN9y7E

13
19. juni 2009 kl. 13:42
Obama citat

Nogen Obama bliver Lars Løkke ikke, selvom han citerer den amerikanske præsident fra en af de taler, han holdt under valgkampen sidste år. I amerikanernes perspektiv er et projekt af Apollo-størrelse nemlig en mere håndgribelig metafor for, at vi står over for ufatteligt store udfordringer.

12
19. juni 2009 kl. 02:45
Re: Re: Vi skal...

Så kan vi da drukne i varme - men vi har behov for elektricitet. Det er svært at forholde sig til økonomien i elfremstilling ved "jordkraft". Det er klart, at man økonomisk kan nå nogenlunde fornuftige virkningsgrader i vulkanske områder - læs Island - men det bliver helt anderledes dyrt i DK.

Tja i Indonesien, der er et af verdens mest vulkansk aktive områder, er det ikkelige sådan at geotermisk fremstillet energi er den mest rentable...At de alligevel satser en del på det er kun at applaudere, men samtidig er langt, langt hovedparten af den eludbygning de er igang med kul-baseret...

mvh Jesper

10
18. juni 2009 kl. 20:44
Re: NEJ!

[quote](det er kun fusion der har de perspektiver, men det kommer for sent, om mindst 50 år). /quote] Der har jo været idér fremme om, at vi netop skulle hente en speciel fusionsegnet heliumisotop på månen. Er der nogen af læserne, der kender perspektivet i den teknologi?

9
18. juni 2009 kl. 20:39
Kendt eller ukendt teknologi til nutidens problemer?

Vi har en teknologi, som har virket effektivt i 50 år. Hvorfor dog ikke anvende den Jvfr. nedenstående iflg. Wikipedia:

Calder Hall was the world's first commercial nuclear power station. The design was codenamed PIPPA (Pressurised Pile Producing Power and Plutonium) by the UKAEA to denote the plant's dual commercial and military role. Construction started in 1953.[6] First connection to the grid was on 27 August 1956, and the plant was officially opened by Queen Elizabeth II on 17 October 1956.[7] When the station closed on 31 March 2003, the first reactor had been in use for nearly 47 years.[8

8
18. juni 2009 kl. 19:29
Politikerne er en del af problemet:

I sin tale pegede ministeren også på biomasse og CO2-lagring som kerneteknologier til at klare klimaudfordringen.

Begge teknologier forudsætter at man har en overflod af energi til rådighed ...

»Fremtidig lykke kommer til dem, som udvikler frontforskning og reformere vores energisystem. I modsætning til dem, som fortsætter med at brænde kul, olie og gas på samme måde, som vi har gjort i 100 år,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Jeg tvivler på at herr Rasmussen reelt er klar til at tage konsekvenserne af snakken:

Den vækst-reduktion og det enorme fald i fremtidigt "provenu" det kræver at knække bare et par stykker af de nedenstående exponentialfunktioner! Konkret har Regeringen lige brugt 140 mia af vores penge på at bevare vækstraterne på trods af finanskrisen og den skal ud at låne til næste år for at blive ved!

https://www.newscientist.com/article/dn14950-special-report-the-facts-about-overconsumption.html

7
18. juni 2009 kl. 19:03
Re: Kan Løkke sige atomkraft?

Han kunne også starte med at kalde hr. møller ind og forlange handelsflåden nedbringer det udslip de udleder. derefter Wattenfald, ombyg de der kulslugere og så til sidst læg afgift på flybrændsstof både til militæret og de private . Vupti Danmarks udslip er nede på næsten nul Bare et forslag, de der elbiler og vindmøller batter ikke meget i forhold til overnævnte

6
18. juni 2009 kl. 17:19
Kan Løkke sige atomkraft?

Tilsyneladende er Løkke blevet helt overbevist om at elbiler og intelligente elmålere er VE produktion, det er det ikke. Elbilen er en simpel forbruger, elmåleren en afregnings- og styringsmulighed.

Men det vi har brug for er el til vores transport, opvarmning og varmepumper.

Derfor er atomkraft en helt afgørende spiller sammen med andet VE.

Jeg er ret sikker på, at Løkke øver sig på at kunne sige atomkraft, nok til klimatopmødet.

5
18. juni 2009 kl. 17:06
Re: Hvor mange Apollo-projekter?

(for en 1$=6DKK kurs)

USD kurs: 534,7700

Tror nu, forøvrigt, ikke det behøver blive dyrt. Begynd med at fjerne moms og afgifter på VE.

  • Dét vil skabe arbejdspladser med det samme.
4
18. juni 2009 kl. 15:55
Hvor mange Apollo-projekter?

Apollo projektet i USA siges at have kostet omkring $100 per US indbygger, altså et marginalt indhug i husstandsindkomsten for et så storslået videnskabeligt og "underholdende" projekt.

Graver man lidt i talene får man 200 millioner indbygger i US i 1970, og en estimeret total omkostning for Apollo på ca. $135 milliarder dollars [1,2]. Dvs ca. $120 per indbygger i 1970 tal eller rundt regnet 4000 DKK. i 2005 tal (for en 1$=6DKK kurs)

Så hvis vi kan slippe med en pris på skaldede 4000,- per indbygger for de skadelige klimaeffekter, så tror jeg vi skal være glade. Reelt set skal der nok 5-10 Apollo projekter igang!

mvh .carsten

Kilder: [1: wikipedia:] "$20 and $25.4 billion in 1969 dollars (or approximately $135 billion in 2005 dollars)

[2, ingeniørens bagside]: 1 US billion=1 DK milliard

3
18. juni 2009 kl. 15:44
Re: Vi skal...

Vi skal vælge noget som løser mere end et problem. Noget som kan løse rigtigt mange problemer, nu og i fremtiden, på en gang.</p>
<p>Gratis ren energi er løsningen som hjælper alle, styrke vækst, sikre menneskerettigheder, giver længere levetid, styrker forskning, forbedrer verdensøkonomien og meget meget mere.</p>
<p>https://www.jordkraft.dk

Halleluja!

Så kan vi da drukne i varme - men vi har behov for elektricitet. Det er svært at forholde sig til økonomien i elfremstilling ved "jordkraft". Det er klart, at man økonomisk kan nå nogenlunde fornuftige virkningsgrader i vulkanske områder - læs Island - men det bliver helt anderledes dyrt i DK.

Jeg vil ikke kaste dit projekt for løverne - men der skal noget mere fuldskala dokumentation til. Din hjemmeside er flot!

På den korte bane er jeg mere sikker på en sammenbygning af EU's elnet i et supergrid HVDC net til udjævning af vindkraft i forhold til produktion og efterspørgsel samt eventuelt med lokale ellagre - højdelagre eller KEMA Atoller.

Minigrid - celler (Energinet.dk) er også en del af løsningen.

Hertil skal vi have eloptimeret kraftvarmesystemerne med langt lavere fjernvarmefremsløbstemperatur og deraf følgende større elproduktion.

Det er noget vi med det samme kan gå videre med, da systemkomponenterne er kendte. Nøjagtige priser kendes dog heller ikke på KEMA Atollerne, men de kan nok nemmere kalkuleres end det jomfruelige land med geotermi til elektricitet i områder, hvor man skal kilometervis i dybden for at få høje nok temperaturer til elproduktion.

2
18. juni 2009 kl. 14:56
Vi skal...

Vi skal vælge noget som løser mere end et problem. Noget som kan løse rigtigt mange problemer, nu og i fremtiden, på en gang.

Gratis ren energi er løsningen som hjælper alle, styrke vækst, sikre menneskerettigheder, giver længere levetid, styrker forskning, forbedrer verdensøkonomien og meget meget mere.

https://www.jordkraft.dk Vi skal i gang nu - vi har kun 10 år.

1
18. juni 2009 kl. 14:38
NEJ!

Sammenligningen skal ikke være Apollo, men internettet. Der er ikke EN teknologi der kommer til at redde os alle sammen (det er kun fusion der har de perspektiver, men det kommer for sent, om mindst 50 år). Det er de mange teknologier der skal levere den samlede løsning, nogen kendte, andre der først skal udvikles.

Og når det er sagt, så er det vigtigt at det ikke er ALLE teknologier der skal kastes penge efter. Der skal være reelle perspektiver i det.

Og det vil klæde den danske regering at droppe CO2 sekvensering som led i en dansk politik...