Jamming er nyttesløs mod AI-droner: Kan det være næste skridt i konflikt?

Plus1. marts kl. 11:0715
Punisher
Her testes den nye ukrainske angrebsdrone Punisher, der kan flyve op til 45 kilometer med op til tre kilograms sprængstof. Illustration: UADynamics.
Effektiv jamming af droner kan presse Ukraine til at sende droner af sted på autonome missioner. AI-softwaren er klar, mens det halter med robuste mikrochips og batterier i dronerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter to års dronekrig i Ukraine kan 2024 blive året, hvor dronerne får en ny rolle på kamppladsen. 

Jamming af radiokommunikation mellem drone og operatør begynder nemlig at blive et så effektivt forsvar mod droner, at et skridt kan være at klippe den trådløse radioforbindelse, og lade dronerne flyve autonomt og selv udpege og angribe mål. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
15
11. marts kl. 15:59
Re: Release The Murder Bots.

Er den ikke i brug til at skyde malariamyg ned omkring visse afrikanske landsbyer og hospitaler?

14
5. marts kl. 10:56
Re: Droner og AI

Som du helt sikkert er klar over, så er min pointe en sondring mellem “klassiske” våben, som i deres natur rammer alt og alle, og “moderne” våben som blandt andet gennem AI måludpeger kan angribe modpartens kombatanter.

Som det måske ses på diverse film fra Ukraine, så er de russiske kombatanter og deres udrustning alle genstande for droneangreb (og også klassiske våben). Som det vises, så er det meget målrettet (sigtet).

Modsætningsvis synes den rusiske beskydning af Ukrainske byer med ikke-deskriminerende våben at være meget lidt målrettet mod kombatanterne.

Så ja, et mere effektivt måludpegningssystem må være bedre. Et våben, som bliver alle-mands eje, herunder små-teorister, er ikke hvad vi ønsker.

Med en let omskrivning af Dronningens ord: “Krig er noget bras”.

13
5. marts kl. 01:08
Re: Release The Murder Bots.

https://www.youtube.com/watch?v=O-2tpwW0kmU

Da jeg var lille udtænkte jeg en automatisk laser som kunne skyde myg. Det var nok på tide at kigge på den igen.

12
4. marts kl. 19:08
Re: Droner og AI

Hvis jeg træder lidt tilbage, så ser jeg droner som eet af krigens nye våben, som endog kan bygges af pap, gaffatape, et batteri og en hobby-CPU. Droner virker hverken bedre eller værre end andre af krigens våben. Jeg forstår ikke rigtigt hvorfor der er så megen hype omkring AI i den forbindelse - underforstået en automatisering (måludpegning) uden direkte involvering af soldater.

Prøv at forestil dig disse doner. Bare lidt større, med våben og med et varmefølsomt kamera. Jagt og skyd på alt hvad der er 37°C. Og i modsætning af fly, skibe, tanks, haubitz, etc. så kan de masseproduceres og koster næsten ingenting. De kan bruges uden at angriberen udsætter sig selv for fare.

https://twitter.com/hampsterofx/status/1764394261460709775

Den der ikke formår at ødelægge 99.99% fjendens droner vil dø.

10
3. marts kl. 15:30
Droner og AI

Jeg er lidt i tvivl om debatten efter artiklen. Artiklen handlede om yderligere automatisering, frem mod autonome droner.

Hvis jeg træder lidt tilbage, så ser jeg droner som eet af krigens nye våben, som endog kan bygges af pap, gaffatape, et batteri og en hobby-CPU. Droner virker hverken bedre eller værre end andre af krigens våben. Jeg forstår ikke rigtigt hvorfor der er så megen hype omkring AI i den forbindelse - underforstået en automatisering (måludpegning) uden direkte involvering af soldater.

Andre våben, for eksempel miner, virker jo også uden involvering af soldater. Og det gælder vel næsten alle krigsvåben bortset fra det sigtede geværskud eller den GPS-styrede bombe eller granat. Alle de andre har elementer af tilfældighed over sig, og de er dermed fejlbarlige. Er det ikke mindst lige så slemt som et AI-styret våben ?

Hvis våben skal opodeles i gode, onde og grusomme, så hører sigtede og styrede våben med stor træfsikkerhed vel til i den bedre fraktil - i modsætning til våben med mere "tilfældig" virkning så som miner, ustyrede bomber, mortergranater, artillerigranater og rigtig meget andet.

Hvis krigen i Ukraine var et it-spil, og deltagerne kunne vælge våben og våbensystemer baseret på tidens kendskab, mon det så ikke blev en krig uden bemanding (kun droner) i frontlinien, og en drone- / raket-krig mod baglandet ? Og dertil naturligvis it-krig mod infrastrukturen.
Megen af den klassiske bemandede krigsudrustning lige fra fly, krigsskibe, kampvogne, kanoner, haubiter, raketkastere og infanteri synes at kunne erstattes.

8
3. marts kl. 08:23
1 skridt frem, 2 skridt tilbage

Når både der snakkes om jamming og også EMP’er, så kunne det jo være en god idé at genbesøge en klassiker, due-baserede droner. 


Man kunne endda også sætte eksplosiver på duer direkte. Så er der hverken problemer med at batterierne ikke holder og de er nok besværlige at spotte med en radar.


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Project_Pigeon

7
3. marts kl. 01:14
Re: Release The Murder Bots.

Atombomben, biologiske og kemiske våben bruges ikke af nogen fordi man kunne sætte sig ned og blive enige om at ok, det var alligevel for skrækkeligt.


En AI dronesværm, en million droner med jagtgevær, er en lige så stor trussel mod menneskeheden, og bør behandles ligeså. Det kunne måske blive hvermands afskærkningsmiddel

 

6
2. marts kl. 14:50
Re: Release The Murder Bots.

Dette nøjagtige scenarie har været beskrevet i mange sci fi bøger, og det ender altid galt.

Sci fi bøger er fiktion. Det er ikke givet at det vil gå sådan.

Men det er sådan set ligegyldigt. Det er kun lande der er markant overlegne overfor modstanderen i krig som kan vælge ikke at bruge allerede udviklede våben. Når man kæmper for at overleve og ens soldater dør hver dag så bruger man det der virker.

5
2. marts kl. 13:50
Release The Murder Bots.

Dette nøjagtige scenarie har været beskrevet i mange sci fi bøger, og det ender altid galt.
 

Du kan godt hacke en drone operatør til at bombe egne rækker, typisk ved at tage familien som gidsel, men det gør problemet 1000 x værre når det er dronen selv der træffer beslutningen, og et hack kan kompromitere en sværm.

4
1. marts kl. 22:48
Re: EMP

Jordbaseret udstyr kan som regel beskyttes, men det vejer nok for meget til en drone!

Selvfølgeligt kan man beskytte en drone mod EMP o.lign. Lasere virker ... hvis det ikke regner og objektet ikke reflekterer lyset. Kinetiske våben virker altid (hvis man kan ramme og har nok energi). 

EMP, jamming, etc. kan man komme udenom. Men for at en drone kan overleve i sådan miljø så skal den være 100% autonom (ikke noget med antenner til styring, GPS, etc.). Det er ikke noget man laver på køkkenbordet.

2
1. marts kl. 15:56
Re: EMP

Næste skridt i forsvaret mod droner vil så være en elektromagnetisk puls, som slår alt elektronikken ud. 

Har faktisk set et US system der nakker elektronik med massive doser mikrobølger fra et phased array. Raytheon måske - kan ikke huske?  Der er en U-rør video hvor sådan et system nakker en hel dronesværm i et hug. 

1
1. marts kl. 15:46
EMP

Næste skridt i forsvaret mod droner vil så være en elektromagnetisk puls, som slår alt elektronikken ud. 

Jordbaseret udstyr kan som regel beskyttes, men det vejer nok for meget til en drone!