Hybridkrig kræver nye danske hybridskibe

Plus1. januar kl. 12:009
Kontreadmiral Torben Mikkelsen er chef for Forsvarets skibsprogram, hvor han planlægger og koordinerer fremtidige skibsprojekter. Indtil 2022 var han chef for Søværnet.
Kontreadmiral Torben Mikkelsen er chef for Forsvarets skibsprogram, hvor han planlægger og koordinerer fremtidige skibsprojekter. Indtil 2022 var han chef for Søværnet. Illustration: Celina Dahl/Ritzau Scanpix.
Nye patruljeskibe skal håndtere et nyt trusselsbillede i Østersøen. Programchefen for Forsvarets skibsprogram fortæller her hvordan.
Artiklen er ældre end 30 dage

Natten til den 14. oktober sejlede det russiske spionskib Jevgenij Gorigledsjan ind i dansk farvand. Skibet gjorde et mistænkeligt langt og ulovligt ophold omkring byggeriet af Femern Bælt-tunnelen i Østersøen. Senere bevægede det sig gennem Storebælt og ud i Kattegat, hvor det blev mødt af det danske patruljeskib Diana og eskorteret videre op mod Læsø.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
2. januar kl. 15:14
Re: Hvad med....

Joda , det er også en løsning. Men droner f.eks. eller satellitter har meget stor real time dækning af store områder - meget billigere og bedre end flådeskibe eller den løsning du foreslår.

 

Monstro flåden selv er ved at indse at løbet er kørt? jvnfr. dagens annoncering:

 

"Kongehusets ceremonimester Lasse Harkjær fratræder den 1. marts sin nuværende stilling for at tiltræde som stabschef i Hendes Majestæt Dronning Margrethes Hof.

Dermed bliver det flotilleadmiral Anders Friis, der skal være ny ceremonimester. 

Anders Friis kommer fra en chefstilling i Forsvarskommandoen."

8
2. januar kl. 08:25
Hvad med....

Fleksible "Forsvarspakker"? Dvs. et modul, fx. en CIWS, man kan montere på civile skibe, som kan engagere missiler/droner autonomt og derved frigøre orlogsfartøjer...

7
2. januar kl. 01:23
Re: Skibe er jo "sitting ducks"

Ja, "et land" har droner med sofistikerede sensorer, som kan vise alle detaljer som er ønskelige over store områder. 

Dronen kan meget nemmere undersøge hvad "et flådefartøj som er stoppet op" foretager sig end et skib.

Det bruges af USA i alle områder hvor man opererer militært. F. eks. Ukraine og tilstødende områder, havene omkring Mellemøsten, inklusive Sortehavet etc etc. 

Ellers kan man jo nøjes med et lille billigt skib, hvis man bare vil undersøge et eller andet  manuelt, og så evt.  bruge en militær drone, hvis der kræves forsvarsmæssige indgreb. Det er meget billigere og mere effektivt end et flådefartøj. 

Flådeskibe er ut under alle omstændigheder.

6
1. januar kl. 18:49
Re: Skibe er jo "sitting ducks"

Desværre er skibe altid sitting ducks med real time informationssystemer, der giver øjeblikkeligt overblik overalt på hav og land. Så selv et patruljeskib er overflødigt,

De er sitting ducks, men ikke overflødig.

Det kan være svært fra land at finde ud af hvad et flådefartøj der er stoppet op foretager sig. Har det f.eks. en mini ubåd i vandet ?

Og hvis det har, så hjælper det nok ikke at bede dem om at flytte sig over radioen.

5
1. januar kl. 18:40
Re: Skibe er jo "sitting ducks"

Desværre er skibe altid sitting ducks med real time informationssystemer, der giver øjeblikkeligt overblik overalt på hav og land. Så selv et patruljeskib er overflødigt, 

4
1. januar kl. 14:28
Re: Skibe er jo "sitting ducks"

Shoot and scoot.

Hvis det drejer sig om forsvar af de Danske farvande, er der måske bedre at affyre missiler fra mobile lunchers på land. Selv tropedoer/undervands droner kan i princippet affyres fra mobile lunchers på en havn. Dvs. at de dyre langtrækkende våben skal kunne shoot and scoot.

Men det kræver stadig at vi har sensor systemer til at detektere hvad der foregår over og under hav overfladen.

Og det løser ikke problemet med hvad vi skal gøre hvis et russisk skib gør ophold ved nogle af vores offshore installationer. Vi kan ikke bare skyde et sømissil efter dem.

Til dette afvisning kan det være nødvendig med patruljeskibe som har våben til at sikre at de enten flytter sig, eller skyder tilbage.

Hvis russerne vælger at skyde tilbage, så har vi en anden situation, og det er ikke sikkert at patruljeskibene skal kunne overleve dette. Men russerne skal vide, at hvis de gør dette så har de 10 missiler incoming, affyret fra land fra forskellige retninger.

Måske er det vigtigere at have mange simplere patruljeskibe til at mands dække alle de russiske krigs og 'forsknings' skibe i dansk farvand. 

3
1. januar kl. 14:04
Nu er jeg desværre ikke admiral

Men dette

Men uanset om du sejler 18 eller 25 knob, kan du ikke sejle fra et missil. Derfor er det vigtigere at være manøvredygtig og ligge stabilt i søen.

har jeg hørt før. Vist engang i begyndelsen af 30'erne fra Royal Airforce. 

2
1. januar kl. 13:24
Skibe er jo "sitting ducks"

Skibe er jo "sitting ducks" med de nye droner (sværme) - og hypersoniske raketter, som man ikke kan forsvare sig imod ifølge amerikanske militærfolk. USAs hangarskibe (med følgeskibe) er helt oldnordiske i dagens scenarier for krige. 

 Men naturligvis har den danske flåde styr på PR og ved nok hvordan man skal bibeholde denne stolte danske tradition...

1
1. januar kl. 12:16
Multirolleskibe dur ikke

Det øgede trusselsniveau betyder at miljøskibe med våben & sensorer ikke kan overleve første dag i en krig, og de bliver så dyre at vi ikke får nok til at dække behovet. DK bør købe rigtige korvetter og billige civile bevæbnede ERRVs til at dække hybrid-, kystvagt & miljø.