Hvidløg sætter en stopper for køernes methanprutter

24. juni 2009 kl. 07:3717
Hvis køer og får fodres med antibakteriestof fra hvidløg, holder de næsten helt op med at prutte methan. Det kan spare klimaet for et stort udslip af drivhusgassen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvidløg i foderet kan gøre en ende på det anselige udslip af drivhusgassen methan fra køer og får. Det er beskeden fra det britiske biotekselskab Neem Biotech.

Her har forskerne fundet ud af, at antibakteriestoffet allicin fra hvidløg sænker udviklingen af methan-producerende bakteriekolonier i drøvtyggernes første mave væsentligt og dermed udslippet af methan.

Det er godt nyt for klimaet, for bøvser og prutter af methan fra verdens husdyr som køer og får vurderes til at være skyld i omkring 20 procent af det globale udslip af drivhusgasser.

Ifølge selskabets laboratoriesimuleringer af kvægs fordøjelsessystem kan Mootral sænke methanudslippet fra drøvtyggere med 94 procent. Selskabets forskningspartner, Aberystwyth University, har foretaget test ude i felten med lavere, men stadig høje resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre gevinster ser ud til at være, at dyrene styrkes mod tuberkulose, vokser en smule mere og har brug for mindre antibiotika, når de fodres med hvidløgsstoffet.

Herudover påpeger selskabet, at methanudslippet er lig med tabt energi for koen, som kan omsættes til produktion af 1,5 liter ekstra mælk hver dag, hvis bare udslippet sænkes med 20 procent.

Forskerne er ved at undersøge, hvad hvidløgsstoffet betyder for mælkens smag. De forventer at kunne svare i løbet af fire uger.

Enormt marked

Neem Biotech har opkaldt produktet Mootral efter "muh" og "neutral" og regner med at kunne tilbyde det gratis, når alle prøver er overstået. Til gengæld regner man med at kunne tjene på handel med CO2-kvoter. Målet er dog ikke en stor profit, men derimod bæredygtig udvikling, understreger selskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktør for Neem Biotech, professor Jeremy Stone, ser et stort potentiale.

»Der er et enormt marked for dette, for der er milliarder af kvæg i verden,« siger han.

Mootral produceres via en patenteret ekstraktionsproces, og det er tanken, at det skal produceres lokalt og på den måde nå ud til alle dele af verden, herunder udviklingslandene, hvor køerne ifølge selskabet producerer mere methan på grund af deres foder.

Neem Biotech opdagede mulighederne i hvidløgsstoffet efter at have screenet flere end 3.000 planteekstrakter, hvoraf ti var lovende og et viste sig at være et "hemmeligt våben".

Dokumentation

Neem Biotech

17 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
17
25. juni 2009 kl. 10:12
Metan VS. Methan

Det kan godt være, at det bare er mig og mine ordbøger, der er håbløst umoderne, men hedder det ikke metan på dansk?

Mvh

Thomas A. Brasen

16
24. juni 2009 kl. 17:32
Re: Løg og biogas

John,

Artiklen stemmer vel egentlig fint med at løg siges at virke dæmpende på biogasanlægs ydelse.
Mon gylle fra disse løg-spisende køer giver lavere biogas ydelse?
Kan man omvendt tilsætte noget modsat virkende til biogas anlægget og få større ydelse

jeg er ikke utilfreds med jornalisternes artikler, de leverer gennemgående nogle fine artikler. Derimod er et par kommentarer under nulpunktet, idet enkelte tilsyneladende ikke har forstået det væsentligste - nemlig at man i drivhusgashysteriets navn gerne vil ændre på køernes fint tilpassede bakterielle system for at undgå lidt metan. Jeg vedikke om det har effekt på biogasproduktionen, men jeg kender effekten af at behandle køerne for mastitis med antibiotika, det booster i hvert fald ikke biogasproduktionen.

Frank, du har ikke fattet en pind af det hele. Hvis man ødelægger det fint fungerende mikrobielle system, som køerne anvender, så kan man ændre hele koens omsætning i en grad, så det går ud over dyrets velbefindende, produktion og reproduktion. At nogle forskere bøvser ud med en eller anden iagttagelse uden man har undersøgt følgerne for koen må falde ind under begrebet "dårlig forskningsskik". Jeg efterlyser solide biologiske undersøgelser, inden man på popper op med et ufærdigt resultat, som mange desværre sluger ukritisk. I øvrigt kan vi så glæde os over, at temperaturen falder på Antarktis, og at det nu er mere end 10 år siden at temperaturen er steget på global plan.

Mvh Per A. Hansen

15
24. juni 2009 kl. 13:30
Antibiotika

Her gik jeg og troede at der var koncensus om at vi så vidt muligt ikke skal give dyrene antibiotika. Og da slet ikke som en generel fodertilsætning.

Har man mon forsøgt om en lignende effekt kan opnås med "antibakteriestoffet" penicilin fra mugsvampe?

14
24. juni 2009 kl. 12:57
Kvotesalg - Det er smart

Uanset hvilken sund skepsis eller ubegrundet aversion man kan mønstre i klimadebatten, så er metan dog stadig en yderst potent drivhusgas, som det kun vil være positivt, at sænke udledningen af.

Det som jeg finder mest spændende i denne artikel er ikke så meget de tekniske problemstillinger men derimod forretningsplanen.

At distribuerer produkt gratis (eller meget billigt) mod indtægter via CO2-kvoter, åbner op for en helt ny type virksomhed baseret på en art miljø-økonomi. Her vil der fx være mulighed for, at distribuerer foder (eller foder additiver) til u-landes landbrugsproduktion og dermed øge produktionen og lokale forhold, men samtidig opretholde en fornuftig kommerciel virksomhed båret at kvote-handlen. - Meget perspektivrigt.

13
24. juni 2009 kl. 11:42
Re: Hvad med koen?

Jeg tror ikke at metan udslippet fra produktions platforme er væsentlig. De afbrænder den gas der af forskellige grunde ikke kan benyttes (flare).

Derudover vil det også være farligt at slippe metan gas ud fra en platform ved visse vejr forhold. Derfor forsøger man vel at undgå dette.

12
24. juni 2009 kl. 11:26
Hvor lang tid vil der gå før bakterierne er resistente

Hvis man virkelig går igang med at give køer og får allicin i stor stil, vil der gå ganske få år inden alle bakterier er resistente over for allicin og vi har mistet endnu et antibiotika.

11
24. juni 2009 kl. 11:18
Hvad med at læse artiklen

Man siger godt nok at tingene sker hurtigere nu, men der er vist flere som glemmer at læse artiklen helt.

En undrer om det har smagsvirkning. Det står i arktiklen at man er ved at undersøge!

En er bange for at det påvirker koen negativt. På trods af at der i artiklen står at koen vokser hurtigere og levere mere mælk.

Det kan godt være man er utilfreds med den journalistiske niveau, men læser niveauet er ikke bedre.

10
24. juni 2009 kl. 11:11
Re: Hvad med koen?

Men man glemmer helt koen, som sikkert ikke er glad for at man griber ind i millioner af års evolution, hvor et sindrigt system af maver har tunet dyret til at kunne fordøje tungtopløselige plantedele. Hvis man griber ind i denne mekanisme kan det vel have negative konsekvenser for koens fordøjelse og velbefindene.

Jeg er sikker på at koen er mere bekymret over udsigten til at ende som vores mad. Hvis køer altså er bevidste om deres liv.

9
24. juni 2009 kl. 11:10
Re: Hvad med koen?

...
Vi skal være glade for kvægets evne til at omsætte tungtopløseligt foder og danne lidt metan, der har medvirket til at der nu er store dele med is- og snefrie område, hvor der kan trives både dyr og mennesker....

Totalt latterlig kommentar....

Problemet med global opvarmning er så alvorligt at vi er nødt til at se på ALLE steder hvor drivhusgasser kan reduceres - og det er da fint at finde en løsning for køernes uheldige egenskaber (også), sådan at jeg fortsat kan spise røde bøffer med god samvittighed....

8
24. juni 2009 kl. 11:09
Re: Re: Re: Re: Hvad med koen?

Troede ingeniøren var et seriøst blad for ingeniøre og teknologer!!</p>
<p>Men artiklerne mangler det der gør, at det vil være et teknisk blad, frem for endnu en avis med almindelig indgangsvinkel for dødelige!!</p>
<p>Har journalisterne mon en teknisk baggrund??

Måske Ingeniøren kan kaste lys over om deres brugertilfredshedsundersøgelser viser at læserne generelt er utilfredse med det journalistiske niveau (også hvad angår korrekt formidling af tekniske forhold), eller om de generelt er tilfredse?

7
24. juni 2009 kl. 10:49
Løg og biogas

Artiklen stemmer vel egentlig fint med at løg siges at virke dæmpende på biogasanlægs ydelse. Mon gylle fra disse løg-spisende køer giver lavere biogas ydelse? Kan man omvendt tilsætte noget modsat virkende til biogas anlægget og få større ydelse?

6
24. juni 2009 kl. 10:48
Re: Re: Re: Hvad med koen?

Troede ingeniøren var et seriøst blad for ingeniøre og teknologer!!

Men artiklerne mangler det der gør, at det vil være et teknisk blad, frem for endnu en avis med almindelig indgangsvinkel for dødelige!!

Har journalisterne mon en teknisk baggrund??

5
24. juni 2009 kl. 10:31
Re: Re: Hvad med koen?

Per, helt enig.
Men du har ikke forstået hvordan webredaktionen på ing.dk fungerer: det gælder om at skrive en artikel som indeholder et eller flere af ordene prut, bæ, bøvs, numse osv. og derefter sidde og fnise over det.

Jeg synes stemningen på ing.dk bliver værre og værre.

4
24. juni 2009 kl. 10:10
Re: Hvad med koen?

Per, helt enig. Men du har ikke forstået hvordan webredaktionen på ing.dk fungerer: det gælder om at skrive en artikel som indeholder et eller flere af ordene prut, bæ, bøvs, numse osv. og derefter sidde og fnise over det.

3
24. juni 2009 kl. 09:37
Hvad med koen?

I den omsiggribende panik for at finde metoder til at begrænse drivhusgasser, har mange forskere kastet sig over koen, som uden tvivl giver arbejde til en række forskere. Men man glemmer helt koen, som sikkert ikke er glad for at man griber ind i millioner af års evolution, hvor et sindrigt system af maver har tunet dyret til at kunne fordøje tungtopløselige plantedele. Hvis man griber ind i denne mekanisme kan det vel have negative konsekvenser for koens fordøjelse og velbefindene. Vi skal være glade for kvægets evne til at omsætte tungtopløseligt foder og danne lidt metan, der har medvirket til at der nu er store dele med is- og snefrie område, hvor der kan trives både dyr og mennesker. Hvis man vil gøre noget effektivt mod metanudslip, så skulle man i stedet kigge kritisk på boreplatforme, der leverer en stor del af den ekstra metan, der ses i atmosfæren. Men det er sikkert mere populært at forske i "koprutter", selv om problemet ligger i koens anden ende.

Mvh Per A. Hansen

2
24. juni 2009 kl. 09:35
Re: Hvidløg og mælk

Omvendt vil bøfferne og smørret være langtidsmarinerede i hvidløg inden man køber dem. Så mangler vi bare at gensplejse kartoflerne så også de smager af hvidløg.

Er der andre der skal grille i aften?

1
24. juni 2009 kl. 09:24
Hvidløg og mælk

Der står intet i artiklen om lugten af hvidløg vil gå over i mælken. mvh Jørgen