Mens danskerne sorterer i 10 fraktioner: Hospitalsaffald er røget i ovnen i 25 år

Plus25. november 2023 kl. 12:003
klinisk risikoaffald arc
Klinisk risikoaffald bliver i dag destrueret på hygiejnisk forsvarlig vis, hvilket oftest vil sige forbrænding. På billedet ses kasser med klinisk risikoaffald, der kører via en særskilt vej mod ovnen på forbrændingsanlægget Amager Bakke. Illustration: ARC.
Hospitaler har i 25 år brændt al klinisk risikoaffald af, selvom dele som ledninger og plast sagtens kunne genanvendes. Fagfolk vil have et opgør med den praksis.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tilbage i 1998 var Poul Nyrup Rasmussen statsminister, Celine Dion toppede hitlisterne med »My Heart Will Go On« og to ukendte ph.d.-studerende fra Stanford University stiftede den lille techvirksomhed Google. Det var også året, hvor Storebæltsbroen åbnede og meget vand er flydt under broen siden da, men sorteringsvejledningen for hospitalernes kliniske risikoaffald er forblevet den samme.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
30. november 2023 kl. 01:47
Og hvad så?

Fraktionen af kildesorteret affald, der rent faktisk bliver genanvendt eller genbrugt er ret lav, dels fordi det er vanskeligt, men også pga. fejl i sorteringen fra selv velmenende mennesker.

Det koster faktisk ret meget at kildesortere, hvis man værdisætter tiden folk bruger på det. Nu koster det jo ikke nogen konkrete penge, at forlange at folk tilsidesætter tid og plads i hjemmet til at sortere i flere fraktioner (jeg har selv sparet på både tid og plads ved at investere i 5 stk. rektangulære affaldsspande fra IKEA til i alt 750kr...). Men, når læger og sygeplejesker skal bruge tid på at sortere - forhåbentlig korrekt - og der skal være plads til flere affaldsspande på operationsstuer, så koster det rent faktisk penge.

Det er selvfølgelig ærgeligt at få gamle printerkabler i den Store Ovn, men mon ikke 99% af affaldet er emballage, sprøjter, bleer m.m. Den Store Ovn er rigtig god til at dræbe farlige bakterier og vira, samtidig med at den effektivt konverterer emballage og plastiksprøjter til el og varme (og H2O og CO2). 

I forhold til at bruge tid/penge på at gøre noget nyttigt, er jeg skeptisk omkring, hvorvidt der er noget at hente her. Hvis en grundig analyse viser jeg tager fejl, så gå endelig i gang. 

2
27. november 2023 kl. 11:53
Der er klar plads til

Der er klar plads til forbedringer. f. eks bare noget så simpelt som det plast engangsudstyr er pakket ind i. Nogle sygehuse er begyndt at adskille ren plast fra det øvrige affald, men det er langt fra alle. Generel status er at følgende ting sorteres: batterier, papkasser og klinisk affald (skarpt og eller biologisk materiale).  Alt øvrigt usorteret til forbrænding. Kasseret Elektronikudstyr og møbler opsamles dog også.

1
25. november 2023 kl. 20:08
Minimal smittefare...

...det betyder bare at risiko for at smitte overføres er minimal...

...men hvad så hvis det er noget rigtigt slemt som slipper ud ?

 

Der er en grund til at man brænder det - der er next to nothing som overlever i en ovn ved 1100 grader.