Hemmelige dokumenter fra kemikalieindustrien afslører at producenter kendte faren ved PFAS

14. juni 2023 kl. 05:006
arkiver
Tusindvis af dokumenter fra 3M og Dupont har ligget i San Franciscos universitetsbibliotek for dokumenter fra kemikalieindustrien siden holdet bag dokumentarfilmen The Devil We Know donerede det. Illustration: UCSF.
Virksomheder som DuPont og 3M kendte og skjulte de sundhedsskadelige effekter ved PFAS i mange år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Historien gentager sig. Tobaksindustrien kendte til deres produkters sundhedsskadelige virkning, men skjulte informationen for offentligheden. Olieindustrien kendte til fossile brændstoffer skadelige virkninger på klimaet, men skjulte informationen, og nu handler det så om PFAS.

I et nyt studie fra UCSF - University of California San Fransisco - har forskere analyseret interne dokumenter fra PFAS-industrien, der tidligere var hemmelige, og de har fundet ud af, at storproducenter som 3M og DuPont kendte til de sundhedsskadelige effekter ved PFAS, men skjulte det for offentligheden.

»Disse dokumenter viser tydeligt, at kemikalieindustrien kendte til farerne ved PFAS og undlod at informere offentligheden, beslutningstagerne og endda deres egne ansatte om risikoen,« siger Tracey J. Woodruff, seniorforfatter på studiet og bestyrelsesmedlem i Program om Reproduktiv Sundhed og Miljø (PRHE) ved San Franciscos universitet.

Kendte til risikoen i årtier 

Materialet analyseret i dette studie var alle interne industridokumenter, der var markeret ‘fortrolige’ og i flere tilfælde blev de også forsøgt destrueret af overordnede i virksomhederne. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

De hemmelige dokumenter er fra kemikalieindustrien i årene 1961 til 2006.  

De har set dagens lys efter et succesfuldt søgsmål mod DuPont i 2004. Advokat Robert Bilott førte og vandt retssagen om PFOA-forurenet drikkevand på vegne af 70.000 borgere i West Virginia og Ohio. 

Det er et af de farligste stoffer, mennesket nogensinde har frembragt. I dag er det forbudt at fremstille, importere, markedsføre og anvende PFOA.

Her er nogle eksempler på, hvad PFAS-industrien kendte til lang tid før, de interne dokumenter blev offentligt kendt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forstørrede organer. Ifølge en virksomhedsrapport helt tilbage fra 1961 opdagede Teflon’s chef for toksikologi, at Teflons materialer ved små doser kunne forøge rotters lever. Chefen anbefalede derefter, at kemikalierne ‘skulle håndteres med forsigtighed’, og at ‘kontakt med huden skulle undgås’.

Død efter indtagelse. Ifølge internt notat fra 1970 opdagede Haskell Laboratoriet, der finansieres af DuPont, at C8 (PFOA) er ‘meget giftigt ved inhalering og moderat giftigt ved indtagelse’. En privat rapport for DuPont i 1979 viser, at Haskell Laboratoriet forsøgte at eksponere hunde for en enkelt dosis PFOA, hvor hundene ‘døde to dage efter indtagelsen'. 

Fødselsdefekter. I 1980 fandt DuPont og 3M ud af, at to ud af otte gravide ansatte, der havde arbejdet med PFAS produktion, fødte børn med fødselsdefekter. Virksomhederne holdt denne information hemmelig for både offentligheden og ansatte.

Frem til forbuddet blev PFOA anvendt i et utal af produkter over hele verden. Det gjaldt også i Parkersburg, West Virginia, hvor DuPont fra 1951 og frem til 2015 anvendte det på Washington Works-fabrikken til at producere Teflon. 

DuPont købte deres PFOA fra en anden kemikaliegigant, 3M, der i 1956 sendte deres eget ‘mirakelprodukt’, Scotchgard, på markedet til behandling af tøj, tæpper og møbler. Det indeholdt PFAS’en perfluoroctansulfonsyre, forkortet PFOS.

Advokat Robert Bilott vandt sagen mod DuPont, som i 2004 fik en bøde på 113,8 millioner danske kroner af miljøbeskyttelsesagenturet i USA (EPA), for at holde information om PFOA hemmeligt. 

Bilott gav samtlige dokumenter, der fulgte med sejren, videre til producenterne bag dokumentaren ‘The Devil We Know' som sidenhen gav dem videre til San Franciscos universitetsbibliotek for dokumenter fra kemikalieindustrien.  

»Med adgang til disse dokumenter kan vi se, hvad producenterne vidste, og hvornår de vidste det, men også hvordan forurenende industrier holder kritisk folkesundhedsinformation privat,« siger Nadia Gaber, PhD og forfatter på studiet. 

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
13. juli 2023 kl. 11:26
Den hedder The Devil We

Den hedder The Devil We Know - ligger, så vidt jeg kan se, på Apple TV, kh red.

6
12. juli 2023 kl. 13:31
Re: Re: Kunne ikke se det i

Der er rigtig mange film om pfas på Youtube. Hvad er titlen på dokumentaren som man skal søge på?

5
12. juli 2023 kl. 12:54
Re: Kunne ikke se det i

Det er sikkert et brud på copyright at linke til det, men hvis du selv søger på titlen på youtube, så er filmen der.

4
16. juni 2023 kl. 08:57
Kunne ikke se det i

Kunne ikke se det i teksten - men er der nogen der ved hvor den omtalte dokumentar kan ses/streames fra?

3
14. juni 2023 kl. 11:15
Hej Peter - beklager, at det…

Hej Peter - beklager, at det var det forkerte link til studiet. Det er rettet nu

2
14. juni 2023 kl. 09:20
Dette kan næppe komme som en…

Dette kan næppe komme som en overraskelse.... der er for mange fortilfælde til, at det ikke også skulle være tilfældet for PFAS. Men for os, der aktivt interesser os for miljøspørgsmål ville det være en stor hjælp, når Ingeniøren bringer den slags artikler, hvis der var et link til et site hvorman kan se og læse den rapport, der bliver refereret til. Skal man råbe myndighederne op er det vigtigt at have sin dokumentation i orden. Så jeg takker på forhånd for, at I bringer også disse oplysninger om dokumentationen.