Hæren får knytnæve, og fregatter skal slås med ubåde ...men F-35 er forsinket

Plus13. marts kl. 12:049
Piranha V
Hærens 1. brigade bruger i dag pansrede mandskabsvogne af typen Piranha V, men i fremtiden skal de erstattes med kraftigere militærkøretøjer, herunder kampvogne. Illustration: Forsvaret.
Regeringen vil opgradere Forsvaret for 35 mia. kroner, der skal gå til torpedoer, kampvogne og luftforsvar. Men F35-tandpinen er ikke løst.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nyt militært isenkram blev nedprioriteret sidste år, da Folketinget indgik et stort forsvarsforlig på 150 mia. kroner og i stedet afsatte en stor luns til vedligehold og genopbygning af gamle bygninger og it-systemer. 

Men nu er virkeligheden en anden. Det slog regeringen fast på et pressemøde onsdag formiddag i Statsministeriet.

Her lancerede politikerne en plan om at investere yderligere cirka 40 mia. kroner i Forsvaret over de næste fem år. Denne gang fortrinsvis til at styrke de militære muskler.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
27. marts kl. 10:01
Samt at nogle af de

Samt at nogle af de fire fly, som allerede er leveret, skal hjemtages fra uddannelsesfaciliteter på Luke Air Force Base i Arizona.

Der er da leveret 6 danske fly på Luke, og yderligere 4 i Skrydstrup. 

8
25. marts kl. 15:02
Re: Kasernerne

Må være nogen som læser med herinde: https://nyheder.tv2.dk/politik/2024-03-25-nedslidte-kaserner-faar-loeft-med-milliardstor-akutpakke

7
14. marts kl. 12:52
Re: Dejligt med lidt større ambitioner.

Vi er jo helt enige her. Vi lever ikke op til vores forpligtelse og har ikke gjort det længe (hvis nogensinde). https://nyheder.tv2.dk/udland/2024-02-14-18-lande-opfylder-nu-nato-krav-men-et-andet-maal-presser-danmark

Selv med den nye aftale er vi kun lige over målet med Ukraine-indsatsen. https://www.fmn.dk/da/nyheder/2024/regeringen-klar-til-at-fremrykke-investeringer-i-forsvar-og-sikkerhed/
Regeringen aftalte for flere år siden at gøre noget ved ansættelse og fastholdelse, men der er ikke sket så meget på det område, så spørgsmålet er jo om Forsvaret overhoved kan løfte opgaven, selv med flere midler, når det er fastholdelse, opkvalificering og rekruttering der halter. https://www.fmn.dk/globalassets/fmn/dokumenter/forlig/-aftale-om-dansk-forsvar-og-sikkerhed-2024-2033-aftaletekst-28-06-2023-.pdf

Jeg siger ikke noget om at det er Trump der sætter kravene, jeg nævner bare at det er blevet endnu mere aktuelt at hans nylige udtalelser i bedste Trump-stil (https://www.berlingske.dk/internationalt/trumps-raadgiver-kommer-med-advarsel-til-danmark-og-nato-lande)

6
14. marts kl. 11:46
Kasernerne

Indkøb af hardware kan nok tage nogen tid, men

Renovering/opdatering af kasernerne kan man jo starte på øjeblikkeligt, der er vist kapacitet i byggebranchen. Men hold jer til danske virksomheder, helst i fagentrepriser.

Turnkey entreprenører fra udlandet, er der vist nok problemer med på sygehuse, broer mv.

Skal vi have flere soldater K/M skal der også være ordentlige/tidssvarende forhold på kasernerne, ellers 'er det jo dybt godnat'. 

Forholdene i 1972 da jeg var soldat i Høvelte er måske ikke optimalt i dag.

5
13. marts kl. 17:16
Sproget!

Det er forhåbentlig ikke indkomne, men indkommende missiler der bekæmpes.

3
13. marts kl. 16:40
Re: Dejligt med lidt større ambitioner.

Det amerikanske krav om 2%, er for det første ikke amerikansk, men en beslutning NATO medlemmerne har taget i enighed, incl DK.

Det er heller ikke den "orange klovn", men tidligere præsident Obama der begyndte at kræve målsætningen opfyldt, og den er blevet gentaget mange gange sidenhen. 

https://www.information.dk/udland/2016/04/minister-love-obama-mere-forsvar

Bemærk Peter Christensen (V) daværende forsvarsminister pinlige svar, at Danmark langsomt vil bremse faldet i forsvarsudgifter. Læs det lige igen for man tror det er løgn og man væmmes over snylteriet. 

Det er også i NATO artikel 3 et krav at vi kan forsvare os selv og artikel 1+2 at vi har opført os ordentligt, hvis vi skal være berettigede til hjælp efter artikel 5. Det er vel at mærke efter 2014 Krim, 2008 Georgien, 2007 München-talen og Tjetjenien krigene 1999-2009. 

Uanset hvad der siges og skrives i USA er det stadig vort eget ansvar at kunne forsvare os selv, og det er længder bedre at holder Russerne væk, og helt afskrække dem fra at prøve, end at skulle til at tilbageerobre tabt land.

2
13. marts kl. 14:33
Droner? Mangler det ord ikke?I

Droner? Mangler det ord ikke?

I Ukraine ser det ud som om droner er en nyttig ting at have - både som nationalt forsvar og som lokalt forsvar omkring en base eller en mobil enhed. Har vi også den slags lav-prestige våben på indkøbslisten? I det hele taget skal man nok tænke i større styktal til lavere stykpris end tidligere - er der nogen millitær-fagfolk som har en mening om dette?

1
13. marts kl. 13:42
Dejligt med lidt større ambitioner.

Dejligt med lidt større ambitioner. Mon ikke der også allerede er gået politik i den ift. at bevise over for en evt. orange klovn fra staterne at Danmark lever op til NATO-kravene ift. investering i forsvar?


Når nu de er i gang bør de helt sikkert også kigge på fastholdelse, ansættelsesvilkår, løn og uddannelse internt i forsvaret. Det er pinligt og en skandale, som det foregår i øjeblikket og uden det løft vil der ikke være nogen til at bruge alt det "fine" isenkram om få år. 

Jeg har hørt fra bekendte om alt fra mekanikere der skifter til at reparere hårde hvidevarer i stedet for fly og helikoptere fordi det simpelthen er bedre lønnet, bedre arbejdstider og mere uddannelse/udvikling i jobbet, til ansatte der ikke har de fornødne kompetencer og tvinges til ekstra- og merarbejde uden betaling/afspadsering.