Hackerangreb kan ramme alle – også SMV'er

Cybersikkerhed
Illustration: Bigstock. Se større version
Er det på nettet, kan det hackes. Så at halvdelen af SMV'erne ikke mener, it-sikkerhed er et fokus for dem i fremtiden, er de galt på den, mener adm. direktør i SMVdanmark. Og det kan Tønder Forsyning skrive under på.
19. august 2021 kl. 18:05
errorÆldre end 30 dage

Hackerangreb bliver stadig mere almindelige for små og mellemstore virksomheder, og konsekvenserne kan være store: Et angreb på Tønder Forsyning kostede et tocifret millionbeløb, da it-chefen den 10. december 2020 ringede hjemmefra til sine kolleger og bad dem om at hive alle stik til servere og pc’er ud. Forsyningen havde fået en såkaldt Mouse-locker, der i et zeroday attack slettede 50 terabyte data på mindre end ét minut.

Hackerne, der opererede fra IP-adresser i Litauen, Schweiz og Frankrig, var kommet ind gennem telefonomstillingssystemet og derfra over på terminalservere. De krævede løsesum i bitcoins. Det betalte forsyningen ikke – og fulgte dermed sikkerhedseksperternes råd, for en betaling følges som regel op af nye krav.

Prisen var dog, at man var uden it-system i næsten to måneder, og forbrugerne kunne ikke få oplysninger om eksempelvis deres forbrug, og alt måtte køres manuelt.

Cyberkriminalitet rammer bredt

Ifølge Center for Cybersikkerhed (CfC) under Forsvarets Efterretningstjeneste skæver cyberkriminelle ikke til virksomhedens størrelse, når de udvælger deres ofre. Generelt vurderer centeret truslen til at være nærmest ikke-eksisterende i Danmark, når det kommer til cyberterror, mens den er meget høj, når det kommer til cyberkriminalitet generelt og cyberspionage.

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.