Gaudis ufuldendte kirke bliver fuldendt ... i 2026

15. oktober 2013 kl. 11:366
Gaudis ufuldendte kirke bliver fuldendt ... i 2026
Illustration: Basilica de la Sagrada Familia.
Arkitekten, der leder færdiggørelsen af Antoni Gaudis mesterværk, kirken La Sagrada Familia i Barcelona, lover nu, at kirken står færdig i 2026.
Artiklen er ældre end 30 dage

100 år efter arkitekten Antoni Gaudí døde, vil hans livsværk, kirken La Sagrada Familia i Barcelona, endelig stå færdig. Det har arkitekten Jordi Faulí i Oller, der er ansvarlig for færdiggørelsen, nu lovet.

»Hvis vi fortsætter med det tempo, som vi har nu, så vil vi nå det,« siger han ifølge en pressemeddelelse.

2026 har i flere år været nævnt som målet for færdiggørelsen af byggeriet, der begyndte i 1882. Men så sent som i 2011 ville formanden for den komité, der styrer opførelsen, ikke garanterer, at man kunne nå det før 2028.

La Sagrada Familia vil stå klar i 2026, lover arkitekten, der står for færdiggørelsen af kirken. 10 ud af 18 tårne mangler dog fortsat - herunder det 170 meter høje Jesus-tårn. (Foto: Basilica La Sagrada Familia) Illustration: Basilica de la Sagrada Familia.

Den første arkitekt på opgaven var Francisco de Paula del Villar y Lozano, som designede en neogotisk kirke. Men han ragede uklar med den forening, som finansierede kirken via indsamlede midler, og allerede i 1883 tog Antoni Gaudí over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter nogle år modtog kirken en stor anonym donation, som fik Gaudí til at droppe de oprindelige planer for en neogotisk kirke og i stedet lave et nyt, større og meget anderledes design.

Gaudí var stærkt inspireret af såvel naturens former som geometri og eksperimenterede med forskellige metoder til at optimere sine bygningers konstruktion.

Sideløbende med arbejdet på Sagrada Familia tegnede han en del andre bygninger, men fra 1914 koncentrerede han sig udelukkende om kirkebyggeriet - og boede endda på byggepladsen.

Undervejs var han meget bevidst som, at han ikke ville kunne nå at gøre bygningen færdig, så han producerede mange modeller og tegninger, som hans efterfølgere kunne bruge. Det blev der brug for allerede i 1926, hvor Gaudí blev ramt af en sporvogn og dræbt. Han blev begravet i krypten, og andre arkitekter overtog opgaven med at opføre kirken efter hans planer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se, hvordan La Sagrada Familia bliver bygget frem til 2026

Under den spanske borgerkrig satte revolutionære ild til krypten, værkstederne og den skole, der var blevet opført for bygningsarbejdernes børn, og mange tegninger og modeller gik tabt. Heldigvis kunne en del genskabes, men lige siden har en stor del af arbejdet gået ud på, at forstå Gaudís intentioner og planer og ikke mindst at udføre de komplicerede konstruktioner.

En stor del af arbejdet foregår med avancerede 3D-beregningsprogrammer, og ifølge arkitekt Jordi Coll, der er chef for byggeriets projektafdeling, er Gaudís tegninger så avancerede, at de it-firmaer, der skriver programmerne, bruger byggeriet til at teste betaversioner.

»Vi tager programmerne helt ud til deres grænser,« forklarer han i pressemeddelelsen.

En yderligere komplikation kom til i 2008, da der blev boret en jernbanetunnel tæt på kirken. Chefarkitekten frygtede for, at rystelser kunne underminere bygningen og få dele af de mosaikker, som kirken er beklædt med, til at ryste ned. Heldigvis ser det ikke ud til, at frygten var begrundet.

Læs også: Verdensberømt kirke truet af togtunnel

I 2010 var byggeriet nået så langt, at den daværende pave kunne indvie kirken, og i dag mangler man stadig 10 af de 18 tårne, som Gaudí havde tegnet, herunder det 170 meter høje Jesus-tårn. Selv om det har taget 131 år at blive 65 procent færdig med kirken, regner Jordi Faulí i Oller altså med, at man kan nå de sidste 35 procent på 13 år.

Skulle det ikke ske, vil det imidlertid ikke genere klienten - i hvert fald ifølge Gaudi, der regnede med at det ville tage to århundreder at bygge kirken.

»Min klient har ikke travlt,« lød det fra Gaudi med reference til Gud.

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
15. oktober 2013 kl. 14:22
Utroligt.

Ret så utroligt og fantastisk byggeri. Har desværre aldrig set det i virkeligheden. Det er da bare helt vildt at projektere et byggeri som man forventer vil tage 200 år. Det er der nok ingen der kunne finde på idag. Men med nutidens teknikker og viden, skulle det vel være muligt at få det færdigt. Men det ser godt nok kompliceret ud. Mon ikke det bliver et af verdens vidundere, underværker, eller hvad det nu er man kalder dem.

5
15. oktober 2013 kl. 13:59
Re: Det tager tid, men resultatet bliver fantastisk !

Jeg besøgte kirken i sommer, og jeg må sige, at den er interessant. Fantastisk smuk indvendigt, men afskyelig grim udvendigt. Nu er smag og behag jo forskelligt, men i mine øjne er dens ydre et forfærdeligt sammensurrium af stærkt overdreven symbolik, med alt lige fra afbildninger af Jesu fødsel til et puslespil med tal, der i alle retninger giver samme sum - i ringeste Dan Brown-stil.

4
15. oktober 2013 kl. 13:14
Det tager tid, men resultatet bliver fantastisk !

Animation af den færdige konstruktion i 2026: https://www.youtube.com/watch?v=FLbzT4XSyYc

3
15. oktober 2013 kl. 12:47
Et symbol på den sande skaber

Det er fantastisk, hvad mennesket kan, når det drejer sig om at hylde troens genstand. Her kan mennesket det hele, når det altså drejer sig om at skabe billedet på sin skaber, og se bort fra sig selv i processen.

Tænk sig, hvis det også kunne se sig selv her!

Mennesket har vendt skabelsesprocessen på hovedet med forsøget på at overbevise sig selv om, at der var noget større, som nok skulle sørge for, at det hele faldt heldigt ud i sidste ende.

I tilbedelsen af det store er mennesket sin egen største troldmand.

Behovet for at tilbede den almægtiges planer og læse meningen med det hele ind i værket har været stigende i takt med menneskets selvudfoldelse, som konsekvens af de svært uheldige bivirkninger af de mange åh.. så gode intentioner.

Tænk sig, hvis monumentet så står færdigt år 2026, som det ultimative symbol på skaberens almagt, og mennesket så må indrømme, at det sådan set kun var mennesket selv, der stod bag den gældende uorden, og at skæbnen alligevel ikke var lagt i kortene.

Her kunne oprydningsarbejdet på byggepladsen, planeten jorden, så tage afsæt.

Symbolerne på den afmagt, som mennesket tenderer mod at anbringer sig selv i som konsekvens af sin fanatiske dyrkelse af sin skaber og egen almagt, glimrer ved sit fravær.

Der er ikke efterspørgsel på dem.

2
15. oktober 2013 kl. 12:39
Imponerende

Jeg har selv besøgt kirken tilbage i 2005 og det er et imponerende byggeri. Selv den gang stod der mange kraner og det lignede mest af alt en byggeplads. Det kan undre at med så megen aktivitet at kirken endnu ikke er færdiggjort. Men det haster vel heller ikke - den er jo allerede en stor turistattraktion.

1
15. oktober 2013 kl. 12:14
IC4

Gisp! Så når kirken nok at blive klar før IC4-togene bliver køreklare.