Forskere kritiserer Davos-rapport: Magtelitens overdrevne fokus på »misinformation« er forfejlet

Plus20. januar kl. 13:005
trump
Illustration: Matt Rourke/AP/Ritzau Scanpix.
Når World Economic Forum udråber mis- og disinformation til klodens største trusler, så camouflerer det, at magteliten selv står bag noget af den mest effektive propaganda. Og det fjerner fokus fra deres eget ansvar for at løse globale problemer, mener to fremtrædende forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er flyvsk, fængende og svært at indfange. Det sår tvivl om vores demokratiske grundpiller og opløser den sociale lim. Og så er det på magtfulde nethinder og læber i disse dage, når de trisser rundt mellem lækre schweiziske chalet'er i sneen iført designer-outdoortøj.

Misinformation og disinformation er de største globale trusler de næste to år, lyder det i en rapport, hvor cirka 1.400 risikoeksperter, beslutningstagere og erhvervsledere har kigget på verdenssituationen for World Economic Forum (WEF), der lige nu holder møde i Davos. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
5
27. januar kl. 17:43
Vi drukner i disinformation

Det er ikke nyt, at vi drukner i misinformation. For mange år siden, læste jeg en artikel i BT omkring hvor mange penge en kontanthjælpsmodtager fik. Intet i artiklen var sandt, og den var stærkt misinformerende. Men, heldigvis for BT, så betød det ikke noget, for deres læsere vil netop gerne læse den slags opdigtede historier. Misinformation er ikke nyt. Men, det bliver fokuseret mere på det i dag, fordi den er svære at styre af eliten.

Jeg er enig i, at vi har et problem. Men, problemet er ikke disinformation. Tværtimod. Problemet er, at eleverne som forlader skolesystemet ikke er uddannet i at håndtere den. Det er vigtigt, at vi gør mere ud af, at træne eleverne i vurdering af dis- og misinformation i skolerne, f.eks. ved at give den artikler fra BT og Ekstrabladet, som de skal undersøge om er korrekte, f.eks. ved at undersøge lovgivningen.

4
26. januar kl. 07:48
Re: Men det med misinformation er vel rigtigt?

Ja, men hvis argumenterne for at advare mod misinformation kommer fra yderst  magtfulde (verdens rigeste) grupper, som har en interesse i at fjerne fokus fra deres egen misfinformation, så er det et  problem i sig selv. 

Men så længe vi ikke kan kigge ind i - og forstå - algoritmerne, så kan vi faktisk ikke vide, hvem der manipulerer mest med os.  

3
21. januar kl. 09:49
Tak for en virkelig god

Tak for en virkelig god artikel.

Det var bare det jeg ville sige. Hej.

2
20. januar kl. 16:38
Men det med misinformation er vel rigtigt?

Om det kommer fra en qanon troll på nettet, den russiske regering, fossilindustrien eller "magteliten" er vel ligegyldigt, så længe det får folk til at træffe irrationelle og problematiske beslutninger som at stemme på autokrater eller ignorere klimaudfordringerne. 

 

De andre virkelige problemer bliver jo desto meget værre hvis man kan snyde folk til at ignorere dem. 

1
19. januar kl. 10:56
Han har jo ikke noget tøj på

Dette er interssant og vigtigt.

Jeg møder mange, som virkelig har købt ideen om, at pga statsautoriseret misinformation og risiko for terror, så er det nødvendigt at begrænse demokrati og ytringsfrihed. 

Og her kommer så et par forkere og siger, at han har ikke noget tøj på. 

Hvis det virkelige problem er, at magtfulde folk lyver på kamera, men vi får den ide, at en række ulyksaligheder i verden skyldes misinformation, men det er forkert, så stiller det os et svært sted.

Det er et stærkt citat fra en forsker.