Forsker: Danske banker mangler tech-kompetencer i bestyrelsen

31. januar kl. 13:038
Nykredit.
Illustration: Pressefoto/Nykredit.
»Man har fra bankernes side outsourcet it-hjernen. Der er ikke nogen tvivl hos mig om, at der i bankernes bestyrelser ikke sidder nogen særlige it-kompetencer til at vurdere, om det, man køber, er det, der også bringer missionen derhen, hvor man skal it-mæssigt,« lyder der fra forsker i banker ved Aalborg Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kun ganske få medlemmer i danske bankers bestyrelser er enten uddannet inden for it og teknologi eller har arbejdet direkte med området i løbet af deres karrierer, konkluderer en undersøgelse udarbejdet af FinansWatch i samarbejde med CBS.

Læs også: ChatGPT bryder GDPR, lyder det fra Italiens datatilsyn

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har fra bankernes side outsourcet it-hjernen. Der er ikke nogen tvivl hos mig om, at der i bankernes bestyrelser ikke sidder nogen særlige it-kompetencer til at vurdere, om det, man køber, er det, der også bringer missionen derhen, hvor man skal it-mæssigt,« siger Lars Krull, der forsker i banker ved Aalborg Universitet.

Læs også: DI Digital opfordrer til at lave »mere inkluderende it-løsninger«

Flere af de undersøgte banker forholder sig kritisk til undersøgelsen. Eksempelvis skriver Nykredit, der scorer 0 ud af 100 i undersøgelsen, til FinansWatch, at flere af selskabets bestyrelsesmedlemmer arbejder eller har arbejdet med virksomheder, hvor it og digitalisering er forudsætninger for virksomhedernes virke.

8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
1. februar kl. 10:50
Hva... er det et jobopslag?

I så fald kan bankerne bare række ud, naturligvis til den rette pris, så får de grisen!

Ej helt ærlig Version2, endnu en "sleeper"-artikel som ikke siger andet end at der chance for solen skinner og ligeså risiko for at det regner. Hvis de danske banker nu er kommet ih, åh så langt, at de nu har selverkendelse, ja så må de da være mindst 100 år bagefter de udenlandske aktører. For slet ikke tale om,  at de ingen gang har erfaret at IT blot er et redskab/værktøj, som forlænger menneskets muligheder og evner men da på ingen måde løser problemerne eller endnu værre, driver virksomheden for dig...

… Og hvorfor skulle det også det? Altså, hvis det faktisk var tilfældet, at IT var sådan noget magisk noget, jamen så havde vi jo slet ikke brug for alt ledelsen bagved! Tænk hvilken oceaner af mønter vi kunne spare samfundet og alle kunderne i banken!!!
- Ingen grådig CEO, ingen skrankepaver, ingen papirnussere, ingen regelryttere, bare os og maskinen. Aaah! Se det er optimering i verdensklasse. Hvornår afskaffer i chefen Danske Bank? Nå ja sorry, i skifter jo regelmæssigt ud i dem, som de snyder os alle. 

7
31. januar kl. 16:38
Re: Kvalifikationer

Nu om dage er pengeinstitutters kerneforrening er "IT"

 

Næppe, IT er essentiel for bankdriften, men kerneforretningen er stadig bankforretning, det de tjerner penge på. IT er "blot" et værktøj til at optimere kerneforretningen.

 

5
31. januar kl. 13:49
Re: Kvalifikationer

Bestyrelsesmedlemmer skal have viden om kerneforretningen

Nu om dage er pengeinstitutters kerneforrening er "IT"

Og "har arbejdet med virksomheder, hvor it og digitalisering er forudsætninger for virksomhedernes virke"  er ikke engang tæt på at være godt nok.

 

4
31. januar kl. 13:38
Re: Kvalifikationer

Hvis de ved, at de ikke ved meget om IT og tør indrømme det, så er man kommet langt. Spørgsmålet er så, om man har nogen, der ved en hel del om IT, som man kan spørge og stole på. 

Jeg ved intet om bankdrift.

3
31. januar kl. 13:15
Kvalifikationer

Bestyrelsesmedlemmer skal have viden om kerneforretningen og det at drive virksomhed, men hvis kravet skal være at bestyrelsesmedlemmerne skal have erfaringer fra IT, vil der ikke være grænser for hvilke andre områder, de skal have erfaringer med; marketing, jura, sundhed, medarbejderpleje osv.

Det skader naturligvis ikke med erfaringer på specifiekke område, men det primære krav må være, at man udpeger kompetente personer til at varetage forskellige områder, og at man følger de råd, som man får fra pågældende personer.

2
31. januar kl. 13:04
Fit & proper-vurdering ?

Problemet er måske den såkaldte fit & proper-vurdering: At de skal have nok viden om bank-drift for at blive godkendt af finanstilsynet. Hvilket måske gør at de intet eller meget lidt ved om IT.

1
31. januar kl. 12:42
Værdi af kommentar

selskabets bestyrelsesmedlemmer arbejder eller har arbejdet med virksomheder, hvor it og digitalisering er forudsætninger for virksomhedernes virke.

Der bliver ikke svaret på det spørgsmål der blev spurgt.

At bestyrelsen har arbejdet for virksomheder der anvender IT har næsten alle i Danmark gjort, men at have kompetencer af teknisk karakter er noget helt andet.