Folketinget vedtager: Politiet må bruge genetisk slægtsforskning til opklaring af mord

Plus18. april 2023 kl. 13:233
Martin Enggaard
Efterforsker Martin Enggaard har fremsat et privat borgerforslag om, at genetisk slægtsforskning skal hjælpe politiet til at opklare drabs- og voldtægtssager hurtigere. Illustration: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.
Politiet har med et overvældende flertal fået lov af politikerne til at bruge stamtræer af DNA, når de skal opklare sager om mord, terror og voldtægt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et ønske om, at politiet kan bruge genetisk slægtsforskning i opklaring af de mest hårdkogte sager, har i dag fået den endelige opbakning af Folketinget.

Ønsket var fremsat som et privat borgerforslag af efterforsker Martin Enggaard, som igennem flere år har undersøgt mulighederne og de gennembrud, udenlandske efterforskere har fået ved at benytte denne metode. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
19. april 2023 kl. 12:20
"Herunder drab, voldtægt,…

"Herunder drab, voldtægt, terror og identificering af lig og jordiske rester." Javel men hvor går grænserne, når vi ser omtale af retssager er der flydende grænser mellem mord, drab, vold med døden til følge, grov vold og sådan er det i mange kriminalsager. Hvad med røveri der også ofte inkluderer vold, og hele bevisets stilling i sager om voldtægt. Nu kan/vil/skal politiet begynde at fiske efter dna i alle mulige dna registre også her i landet, for ikke mange dommere kan sige nej til adgang til endu flere registre, og borgerforslag kan være med til at åbne alle vores dna er sundhedsregistre. Kan en afdød granonkels dna bruges til at afsløre en fjern fætters ugerninger?

2
19. april 2023 kl. 09:41
Der går nok ikke længe, før…

Der går nok ikke længe, før vi begynder at se forbrydere udlægge falske DNA spor.

Der er allerede eksempler hvor folk er dømt, med hovedvægt på DNA beviser, hvor det senere har vist sig, at være på et fejlagtigt grundlag.

Dette redskab giver endnu flere muligheder for at efterforskningen slipper for at gøre et ordentligt stykke politiarbejde.

Det burde følges med større krav om andre beviser, samt borgerrettigheder der omfatter ejerskab af egne data, sådan at ikke dømte ikke er i politiets registre, medmindre de ønsker det.

1
18. april 2023 kl. 14:38
»Det meste er i…

»Det meste er i virkeligheden udelukkelsesarbejde, hvor vi også ser på, hvor folk har boet på det tidspunkt, og om de var i udlandet, og jeg vil da hellere have mit navn stående på et Excel-ark end at have politiet stående uden for døren for at tage et mundskrab, som metoden er i dag,« siger Martin Enggaard.

Hvis man står i det excel-ark, kommer politiet nu nok alligevel forbi for at tage et mundskrab. I hvert fald så længe man ikke selv har indleveret sit DNA til en slægtsforskningsdatabase.

Ved brug af disse efterforskningsmetoder må det være et krav at bevisbyrden er væsentlig større end normalt. Vi har jo desværre talrige indrømmelsessager fra bla. USA, hvor "specialister" har overdrevet kvaliteten af (eller mere præcist sandsynligheden for) et match mellem bevismateriale og personer fundet gennem "big data" efterforskning.

Tandaftryk, hår-matching mm er blevet brugt som fældende beviser og mange år senere afsløret som værende nærmest kvaksalveri - blandt andet pga DNA modbeviser.

Der var også den tyske mistanke om at en seriemorder var på spil, som viste sig at være en laboratorietekniker der var kommet til at forurene de vatpinder der blev brugt til at tage DNA-prøver med.

Et DNA match der er godt nok til at afgrænse søgningen mellem måske nogle 100 mistænkte er altså ikke nødvendigvis godt nok til at identificere en person blandt millioner eller måske endda milliarder af mennesker.

Så excel-arket skal holdes tæt på kroppen og må aldrig stå alene.