Fejl på fejl: Sådan løb det gigantiske jordskred løbsk

Plus28. februar kl. 05:062
Nordic Waste
I januar bevægede jordskreddet på Nordic Waste sig med næsten 10 meter om dagen øst mod landsbyen Ølst og Alling Å. Illustration: Ingeniøren.
Det er ikke kun Nordic Waste, som bærer et ansvar i en af danmarkshistoriens mest opsigtsvækkende miljøsager. Randers Kommune og den geotekniske rådgiver har også fejlet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den sædvanlige ‘pakke’ med kaffe, vand og kage stod på bordene i lokale D258 på Laksetorvet i Randers, da to ledere fra Nordic Waste 24. februar 2023 troppede op foran cirka 25 byrådsmedlemmer. De skulle præsentere, hvordan man både tjener penge og gør noget godt for miljøet.

»Randers Kommune kan blive foregangskommune for cleantech-virksomheder og cirkulær økonomi! Vi har brug for jeres opbakning, så vi bedst muligt kan bidrage til løsning af vigtige samfundsopgaver,« forklarede Nordic Waste under præsentationen.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
28. februar kl. 10:19
Re: Der har vist været nok mudderkastning allerede

Hej Lars

Tja, måske konstruktiv forslag.

Nu er der vel ikke ret megen viden fra Nordic Waste der kan bruges til noget i fremtiden - bortset fra hvordan man ikke skal gøre. Rensning af jord er vist ikke foretaget, de ved formentligt ikke hvordan det kan gøres?

Der er nok nogle maskinfører - der råbte op - der ved noget om hvordan man ikke skal gøre.

1
28. februar kl. 08:01
Der har vist været nok mudderkastning allerede

Det er fint at ville placere ansvar, men hvis man i processen bare slagter alle der har lært eller burde have lært noget ender man jo bare med at forlænge ulykken unødigt. Det ville være mere hensigtsmæssigt at få genetableret en virksomhed på stedet med samme formål som Nordic Waste, nemlig rensning og deponering af jord, og nu burde man vel have lært så meget at det skulle kunne lade sig gøre forsvarligt.

Man kan vælge at se problemer eller muligheder, så med ja-hatten på:

Man har en godt solidt lag plastisk ler til rådighed, så få etableret ordentlig dræn hen over det og led vandet ned i rensningsanlæg så der er styr på det ikke forurener Alling å eller for den sags skyld grundvand eller andet. Når der så er styr på at jorden ikke kan skride noget steder fordi der er styr på dræn og hvordan man stabler jord, kan skredet føres tilbage hvor det oprindeligt var tanken jorden skulle ligge. Den var dimensioneret til langt mere end der var lagt ud, så det kunne også være en forsvarlig løsning til fremtidig rensning og/eller deponering af jord, der er jo et åbenbart behov når man importerer jord fra eksempelvis Norge. Og det er lige så åbenlyst at man skal prøve at få så meget ekspertise som muligt fra Nordic Waste med i en fremtidig løsning, man skal jo være pænt stort idiot hvis man kan kvaje sig i den kaliber uden at lære af det.

Eller man kan blive ved med at tude over spildt jord og vand  og løbe forvildet rundt med en branddasker for at slukke små og større ildebrande når de opstår. Nu er man gået i gang med at grave bassiner ud til forurenet vand lidt nordpå ved Assentoft fordi dem man har etableret i Ølst er ved at svømme over, er der mon helt styr på grundvand og drikkevand der, og hvad har man egentlig tænkt sig at gøre når de også er fulde?