Ét spørgsmål om Nordic Waste får geotekniker til at smække røret på

Plus22. januar kl. 17:109
Nordic Waste
Allerede 1. april 2023 - lang tid før offentligheden kendte til situationen på Nordic Waste - var jordskreddet trængt ind i en stor lagerbygning. Illustration: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).
Et centralt fagspørgsmål i Nordic Waste-sagen, nemlig hvem og hvordan geoteknikere har rådgivet den store Randers-baserede affaldsvirksomhed, der har begæret sig konkurs, får offentligheden ikke lige svar på. Imens truer gigantisk jordskred Alling Å og Ølst By
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter jeg for tredje gang spørger ind til, hvornår geoteknikere fra den rådgivende ingeniørvirksomhed A1 Consult, hjemmehørende i Randers, for første gang kunne konstatere et jordskred på Nordic Waste, smækker direktør og ingeniør, Ulrik Max Jørgensen, fredag eftermiddag røret på. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
23. januar kl. 16:31
Re: ..individuelt / arbejdsgiver ansvar?

ja den norske sag ligner lidt. Måske et af de norske kvik-lers skred, som Ing tidligere har dækket(?)

Mht. ansvar generelt, kunne jeg godt selv tænke mig at blive opdateret på, hvornår  fx individet har handlepligt. Eller  rettere whistleblower-pligt. Det har vi vist nok inden for visse dele af straffeloven, eller når vi måtte se nogen komme væsentlig til skade, og så er fristede til at lade som ingenting. Kan ikke huske mht. miljølovene. 

Måtte man sidde i en virksomhed eller offentlig institution, hvor der sker gale ting og sager. Hvor passiv må individet set fra et juridisk synspunkt være? (Det moralske ansvar burde være indlysende). Hvor ligger grænsen mellem loyalitet over for ens arbejdsgiver, hhv. samfundet? 

8
23. januar kl. 16:10
svarede Lone Bech [3]
Re: Kan godt forstå, at fagfolk tæt på

Enig i dine betragtninger og mon ikke der er mange lokale som har vidst noget helt tilbage til før Nordic Waste købte.

I en jordskreds sag i Norge, blev den lokale kommune politi anmeldt.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-02-02-norsk-politi-sigter-kommune-efter-doedeligt-jordskred-i-20200

Miljøstyrelsen og andre kan vel god anmelde kommunen for manglende VVM mm.

Hvis statskassen skal betale, vil det være lighed at alles evt. ansvar bliver vurderet på samme måde.

 

 

7
23. januar kl. 14:48
Re: hvilken retssag?

Men hvad er det for en retssag du forestiller dig?

jeg må melde pas, dels er jeg ikke jurist, dels fordi det lige nu synes svært at indkredse ret mange aktører, der burde stå helt uden røde øreflipper. Det kunne så være dem med de lysere flipper, der ville trække dem med de mørkere ind i retten. 

Lige nu tyder en del på, at det bliver skatteyderne, der kommer til at betale gildet. Kunne være, at det er dem/os, der har den største interesse i, at ikke blot visse sten, men hver sten bliver vendt. Hvem vidste hvad hvornår. Og så noget om pengestrømmene, fx. Hvis der måtte være andet end passivitet og konfliktskyhed på spil. 

Når og hvis man får tilstrækkelig indsigt i disse ting, så ved man om der kommer retssager og hvilke. Det kunne jo også være, at jurister kommer frem til at retssager står til at tabes under alle omstændigheder eller blot være for mudrede til at føre til andet end tids- og pengeforbrug. Rets-§§ passer ikke altid med intuitiv moral.

På den lange bane kan det være plan B, den jordfond som Berlingske foreslog, man især kunne bruge krudtet på. 

5
23. januar kl. 12:19
svarede Lone Bech [3]
Re: Kan godt forstå, at fagfolk tæt på

Hej Lone

Enig i din betragtning, men

Men hvad er det for en retssag du forestiller dig?

Vil ministerier - ja de råber højt - rejse en sag mod Nordic Waste, så er den af jurister udnævnt til en tabersag, så det gør de nok ikke?

Retssag mod ejerne, det er en tabersag, så hvorfor, det vil blot vise at ministre ikke kender lovgivningen?

Leverandører til Nordic Waste rejse sag, selvfølgelig ikke.

Randers kommune rejse sag - den vil blive tabt, så hvorfor?

4
23. januar kl. 10:46
Sentinel-2 satellitfotos

Jordbevægelserne i løbet af 2023 kan også anes på ESA's Sentinel-2 satellitoptagelser for området. Disse har en opløsning på ca. 10 m. Herfra fås tidsanimationerne:

2023 -2024: https://jumpshare.com/v/g4tvQtdZ5VMg7KOQNxeZ 

2021-2024: https://jumpshare.com/s/Cl8cF9tD1ZQF5dULebeA

Det er ikke super detaljeret, men der er dog en tydelig østgående jordbevægelse igennem hele 2023, som tager markante ryk fra omkring 16/10 - 25/11 2023, hvorefter store dele af området bliver helt omvæltet i december.

3
23. januar kl. 10:13
Kan godt forstå, at fagfolk tæt på

 lige nu er forsigtige i mælet, især geoteknikere.  

Der kommer jo nok x retlige efterspil, erstatningskrav til alle sider. Nogle af fagfolkene kan selv  være direkte involveret, andre kan blive kaldt ind i retten som eksterne eksperter.  Alt hvad de siger nu, kan blive brugt senere, imod dem selv eller imod andre. De kender måske også hinanden på tværs og fagfolk har en tendens til at skifte job i de samme firmaer. Det nævnte geotekniske firma er sågar helt lokalt, de møder andre lokale i Brugsen og sådan. 

Når og hvis sagen bliver helt oplyst, evt. ansvar og regninger er  endeligt placeret, vil der måske komme mere åbenhed. 

2
23. januar kl. 09:34
Clickbait overskrift

Der er tale om en plus-artikel, der kun er tilgængelig for betalende gæster. 

Kan Ing.dk så ikke lave en sigende overskrift i-stedet for den her type overskrift, der ikke siger noget som helst om noget og kun går efter en billig wauv effekt? 

1
23. januar kl. 07:51
Jeg synes altså

overskriften er lige lovlig tendentiøs, I siger jo pænt farvel til hinanden før der lægges på. Men fin vinkel, og hvorfor ikke ringe igen når nu Randers kommune insisterer på ikke at ville medvirke til at kaste lys over tingene fra en teknisk vinkel? 

Eller finde andre vinkler i form af andre teknikere der har været inde over, nu så jeg igen et medlem fra enhedslisten og teknisk udvalg i Randers kommune være lidt kritisk overfor borgmesteren, og det er jo lidt svært for en halvgammel Venstre-mand at skulle heppe på "sådan en" for at få kastet lidt lys over tingene. Ring til hende, hun kender måske nogle teknikere med insider-viden som kunne hjælpe en ihærdig graver journalist med arbejdet? Der har jo åbenbart foregået noget "muldvarpe-arbejde" fra visse kræfter i byrådet i et stykke tid, og selv en hovedløs hane som Bjarne Overmark kunne måske finde et guldkorn ind imellem?