Elon Musks hjerne-projekt beskyldes for mishandling af aber

14. februar 2022 kl. 13:232
Elon Musks hjerne-projekt beskyldes for mishandling af aber
En video fra Neuralink viser en af forsøgsaberne, der har fået indopereret neuralinks i hjernen og spiller Pong. Illustration: Skærmebillede fra YouTub videoen af ene Elons Musks forsøgsabe..
Dyrerettighedsgruppe kritiserer firmaet Neuralink og et samarbejdende californisk universitet for grov mishandling af aber.
Artiklen er ældre end 30 dage

Aber er blevet groft mishandlet og flere lider eller er døde som følge af forsøg med at implantere en mikrochip og ledninger i hjernen på dem.

Sådan lyder anklagen fra dyrerettighedsgruppen Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), som anklager både firmaet Neuralink, der er ejet af Elon Musk, samt universitetet UC Davis. Ifølge en pressemeddelelse på organisations egen hjemmeside handler det om 23 aber, der er blevet udsat for mishandling og dødelige hjerneeksperimenter.

Neuralink er ved at udvikle en hjerneimplantat, som skal hjælpe folk med lammelser og være første skridt i udvikling af teknologi direkte i hjernen. De skulle have betalt US Davis mere end 1.4 millioner dollars for brugen af centerets faciliteter.

Læs også: Musk gav status på Starship-raketten: Spændingsgaranti og motorproblemer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge anklagerne skulle UC Davis ikke havde behandlet og sørget ordentlig for de døende aber. De skulle også have brugt det ikke godkendte stof Bioglue, som skulle havde dræbt aberne ved at ødelægge dele af deres hjerne. Derudover skulle der heller ikke have været sørget ordentlig psykologisk for aberne.

Aberne, som er blevet brugt, er af arten Makakaber. De skulle have siddet buret inde alene, fået skruet stålstolper i deres kranier, lidt af synlige skræmmer i ansigtet, fået anfald efter hjerne implantaterne og fået infektioner som senfølger af implantaterne. Nogle af aberne skulle også være blevet aflivet inden, at de var blevet udsat for de planlagte eksperimenter på grund af forværret helbred.

DCRM´s anklager er baseret på en næsten 600 siders dokumenter, der skulle være frigivet, da dyreorganisationen i 2021 anmodede om aktindsigt i de offentlige optegnelser.

US Davis: Vi følger de alle gældende love og regler

Ifølge mediet Medical Design & Outsourcing har Neuralink ikke reageret på deres henvendelse. Det gjorde UC Davis derimod. Men kortfattet. De bekræfter, at forskere fra Neuralink har brugt deres faciliteter på universitetets California National Primate Research Center.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Universitet skulle have ydet veterinærpleje og overvåget aberne. Forskningsprotokollerne skulle være godkendt af UC Davis institutional Animal Care and Use Committee, og samarbejdet skulle være sluttet i 2020.

I en erklæring skriver UC Davis:

»Dyreforskning er strengt reguleret, og UC Davis følger alle gældende love og regler, inklusiv dem fra fra det amerikanske landbrugsministerium, som foretager regelmæssige inspektioner, og NIH Office of Laboratory Animal Welfare.

Remote video URL
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
14. februar 2022 kl. 22:06
Neuralink har svaret på kritikken:

https://twitter.com/neuralink/status/1493139001955405827

1
14. februar 2022 kl. 17:16
Besynderlige formuleringer!?

Skærmebillede fra YouTub videoen af ene Elons Musks forsøgsabe

De skulle have siddet buret inde alene, fået skruet stålstolper i deres kranier, lidt af synlige skræmmer i ansigtet, fået anfald efter hjerne implantaterne og fået infektioner som senfølger af implantaterne

maskinoversættelse eller???