Drop bombehundene - bombebierne kommer

11. september 2007 kl. 07:46
Bier kan optrænes til at stikke tungen ud, når de kommer i kontakt med sprængstof, narko eller tuberkulose. Britisk firma satser på, at det kan udnyttes kommercielt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Honningbier risikerer at gøre bombehundene arbejdsløse. Et britisk firma er gået i gang med at træne bier til at reagere på lugten af sprængstof.

Ved at give bierne sukker, hver gang luft med spor af sprængstof blæses i hovedet på bierne, trænes de til at stikke tungen ud, når sprængstoffer er i nærheden.

Bierne lærer simpelthen at associere sprængstof med sukker, og i løbet af blot 15 minutter kan bierne trænes til at reagerer på en helt anden duft.

Bombebierne er langt bedre end bombehundene, siger David Grant fra det britiske firma bag bierne, til BBC News. For hunde er godt nok dygtige, men de keder sig, når de er ude på job, og der ikke optræder en duft, som giver godbidder. Derfor finder de på at give tegn på sprængstof, hvor der ikke er noget, forklarer han.

Bier spotter også tuberkulose i luften

I praksis spændes bierne fast i en boks, mens forskellige elementer føres forbi dem, og ved hjælp af billedgenkendelse registreres det, hvornår de stikker tungen ud og altså lugter sprængstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bierne kan også trænes til at afsløre, om folk har tuberkulose, lyder det fra firmaet bag ideen, Inscentinel.

Det britiske firma ser en stor fremtid i bierne, da de er billige, nemme at optræne og kan registrere selv meget små mængder sprængstof.

Selskabet tror på, at de kan have et kommercielt produkt klar om et år, men de mangler investorer, der vil betale for deres videre forskning.

Dokumentation

Se en demofilm hos Inscentinel

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning