Det er ikke sved, der stinker - det er din næse

18. september 2007 kl. 08:101
Det er ikke under armene, at den dårlige lugt sidder. Den sidder i din egen næse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvordan lugter mandesved? Ja, faktisk kommer det ikke an på manden - det kommer an på den, der lugter til den.

Det viser ny forskning fra de amerikanske universiteter Duke University i North Carolina og Rockefeller University i New York, skriver Reuters.

Ifølge forskerne er der noget, der tyder på, at det er et enkelt gen, der afgør, hvordan vi opfatter kropslugt.

Den samme mand kan således lugte af vanilje for nogle, urin for andre og for omkring en tredjedel slet ikke have nogen lugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er første gang, at man associerer en menneskelig lugtstof-receptor med måden, vi opfatter lugte på,« siger Hiroaki Matsunami fra Duke University.

Matsunami og hans kolleger fokuserede på kemikaliet androstenon, der skabes, når kroppen nedbryder det mandlig kønshormon testosteron.

Androstenon findes i sved fra både mænd og kvinder, men i højere koncentration hos mænd. Måden, man opfatter lugten af androstenon på, afhænger af lugt-receptor-genet OR7D4.

»Det er velkendt, at mennesker har forskellige opfattelser af androstenon, men man har ikke vidst, hvad årsagen var,« siger Hiroaki Matsunami.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at få svaret på det testede forskerne på Hiroaki Matsunamis laboratorium svedkemikalier på de fleste af de 400 kendte lugtreceptorer, som næsen bruger til at skelne og identificere lugte og kemikalier.

Forskerne fandt ud af, at genet OR7D4 reagerede kraftigt med androstenon. Derefter undersøgte de, hvorvidt variationer i genet påvirkede, hvordan mennesker opfattede lugten af androstenon i mænds sved.

Forskerne tog blodprøver og sekventerede DNA fra 400 mennesker, der deltog i en lugtopfattelsestest.

Det, de fandt ud af, var, at små genetiske variationer bestemmer, om androstenon har en kras lugt, en sød vanliljeagtig lugt eller ingen lugt.

Man har endnu ikke forstået, hvilken rolle androstenon spiller hos mennesker, men hos grise sender det kraftige signaler, der gør soen i parringshumør.

Hiroaki Matsunami og hans kolleger vil fortsætte med at undersøge, hvordan det at lugte disse svedkemikalier påvirker mennesket sociale og seksuelle opførsel.

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
18. september 2007 kl. 09:55
Et lignende fænomen er knyttet til synssansen.

Man har endnu ikke forstået, hvilken rolle androstenon spiller hos mennesker, men hos grise sender det kraftige signaler, der gør soen i parringshumør.

Vi orner kan supplere den opdagelse, at et lignende fænomen er knyttet til synssansen.