Danskers rumvandring udskudt på ubestemt tid efter ammoniak-lækage

11. oktober 2023 kl. 23:19
andreas mogensen
I det store vægtløshedsbassin i Houston har Andreas Mogensen trænet rumvandringer i timevis på en kopi af rumstationen. Illustration: ESA.
Lækage af kølemiddel betyder, at Andreas Mogensens planlagte rumvandring er udsat.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til aften er den danske astronaut Andreas Mogensen kommet med den nedslående besked på sin Facebook-profil, at hans og kollegaen Loral O’Haras rumvandring torsdag eftermiddag klokken 16 er udsat indtil videre.

Det er en lækage af ammoniak fra en radiator på det russiske Nauka-modul i mandags, som betyder, at Nasa har brug for mere tid til at vurdere om sikkerheden er klar til en rumvandring. 

Utætheden er ifølge det russiske rumagentur Roscosmos opstået i Nauka-modulets backup-kølesystem, som er et ældre system, sendt op til ISS i 2010. 

Illustration: Andreas Mogensen/Facebook.

Planen er, at under en rumvandring skal Andreas Mogensen skifte et kamera på undersiden af rumstationens venstre/bagbord side. Med på rumvandringen vil også være Nasa-astronaut Loral O’Hara, der skal tage prøver fra rumstationens udluftningsventiler for at se, om der lever mikroorganismer på rumstationens yderside. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den danske astronaut har brugt de seneste dage på at forberede sig på den nu aflyste rumvandring. Forberedelserne tager nemlig typisk omkring 80 timer. 

Det er ikke første gang, en rumvandring er udsat. Tidligere er en anden rumvandring netop blevet udskudt på grund af lækager af ammoniak. 

Det skete kort før jul i 2022, da en lækage opstod i kølesystemet på det Soyuz-fartøj, som var koblet til rumstationen. Roscosmos har vurderet, at lækagen kort før jul skyldtes et sammenstød med en mikrometeorit. 

I februar opstod en identisk lækage fra et Progress-fartøj (som er stort set identisk med Soyuz-fartøjet). Også denne hændelse blev forklaret med en mikro-meteorit.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning