Danskerne dropper grøn omstilling: »Katastrofal kurs« for varmepumper

Plus26. april kl. 12:2521
Salget af varmepumper fortsætter nedad
Danskerne fravælger i stigende grad varmepumpen i 2024 og fortsætter derfor tendensen fra 2023. Illustration: Tekniq Arbejdsgiverne.
Installationsbranchen harcelerer over det voldsomme fald på salget af varmepumper det forgangne år.

Forrige år stod telefonerne næsten aldrig stille hos installatører og sælgere af varmepumper. Krigen i Ukraine havde ført til en stor, hurtig stigning i gaspriser, hvilket fik mange danskere til at udskifte det gamle gasfyr med en varmepumpe.

Men gasprisen faldt igen og det samme gjorde salget af varmepumper, som i 2023 faldt med cirka 39 pct. Samme tendens er fortsat ind i det første kvartal af det nye år. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
21 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
21
3. maj kl. 06:41
Re: Biogas i gasnettet

Andelen af bio-metan i gas-nettet holdt op med at stige støt, og toppede i september 2023. Siden da, er andelen faldet mere end den steg. Den toppede på godt 39 %, men faldt tilbage til 37,0 %, fordi forbruget er steget igen, og produktionen er stabil.

Se grafen på https://energinet.dk/gas/biogas/

 

Produktionen stiger ikke af sig selv.

20
2. maj kl. 14:24
Re: Selvforskyldt?

Meget enig. Varmepumpebranchen satte priserne meget op, da efterspørgslen steg i 2022. Måske er det nu tiden til at sætte priserne ned i stedet for at bede om politisk hjælp?

19
28. april kl. 17:16
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Angående luft luft, kan jeg kun læse det som at allerede påfylde systemer(genbrug)

En luft-til-luft varmepumpen er normalt todelt. Den kan derfor sjældent flyttes, genbrug, uden at skilles ad, og så rammer reglen om påfyldning af kølemiddel. 

18
27. april kl. 23:05
Re: BE-18 beregning

Værdistigning på huset

Dvs. højere ejendomsskat? (Undskyld, det er ikke for at provokere, men det er vel den umiddelbare konsekvens af øget ejendomsværdi)

 

17
27. april kl. 21:40
Re: BE-18 beregning

En tilbagebetalingstid på 100 år set ift. hvad? Ren el, gas eller? Har lavet en del beregninger af dynamiske tilbagebetalingstider for varmepumper og resultatet varierer meget ift. hvad der sammenlignes. 

For at holde det på det anekdotiske, private niveau, så fik jeg i 2018 etableret jordvarme. Set ift. det eksisterende oliefyr, var tilbagebetalingstiden ca. 7 år, set ift. et alternativ med pillefyr, var tilbagebetalingstiden ca. 15 år (ville være længere hvis jeg ikke vægtede min egen tid relativt højt), dette dog kun set ift. de direkte omkostninger.

Noget jeg ikke regnede på, men som sikkert er relevant, er værdistigning på huset grundet bedre energimærke, hvor huset er rykket min. et niveau op, altså en forbedring der kun skyldes at jeg har fået anden energikilde. Energifaktor for primær energi er pt. 1,9 for el, hvilket med en SCOP på min. 3,4, giver en resulterende energifaktor på maks. 0,56, hvilket er bedre end tilsvarende for fjernvarme, der pt. er 0,85 (både varmepumpe og fjernvarme er i øvrigt bedre end ren el og naturgas, der har en faktor på hhv. 1,9 og 1,0).

16
27. april kl. 19:55
Re: Politisk pres -

jeg synes  jeg har set det her før, der kommer et politisk bestemt tilskud til en eller anden "forandring"  ( fx gas frem for olie?), 

Nu skal gassen så afskaffes, for Putin er slem og vi kommer til at fryse, og går fallit,  der er kø ved puljerne for at være med,  efterspørgslen stiger, og straks ryger leverandør prisen på denne "forandring"  op med  mindst det samme beløb - så tilskuddet går ubeskåret til fordyrelsen fra leverandørerne. Vi bliver alle snydt, Hver gang. Politikerne må snart lære det. Vi kan åbenbart ikke. 

15
27. april kl. 19:02
BE-18 beregning

Der var en del der har påpeget den høje MWh pris i forbindelsen med varmepumpe.

Nu kender jeg ikke så meget til de tekniske aspekter ved varmepumpeinstallation. Men en overfladisk BE-18 beregning på en skoleprojekt på en velisoleret nybyggeri gav mig et tilbagebetaling på ca 100år.

Desuden ser det ud til at fremtiden er netop decentraliser fjernvarme (med undernetværker forbundet via varmevekslere) med kombination af en række løsninger, hvor varmepumper kan tage noget af lasten. 

14
27. april kl. 11:25
Politisk pres

Alle skal installere varmepumper, så stiger priserne selvfølgeligt. og der kommer mangel, formentligt også dårlige produkter. 

Nu klager branchen over manglende afsætning, det er patetisk.

 Problemet er vel for høje priser og for dårlige installation/produktet

 

13
27. april kl. 10:45
Re: Problemet er VVS'erne ...

 Det er ikke raketvidenskab , for nu lige at pinde det ud : 

For  at tilslutte en varmepumpe som monoblok  ( ikke split),   dvs et komplet modul med kølemidlet i , behøver den to vand-slanger ,  en kraft- el-ledning , og en ledning ind til en styring.  Det er  isolerede centralvarme rør / slanger ud og ind i huset,  en til fremløbs- cirkulation og en til returløb - dem må  "civile"  gerne selv lave/ tilslutte. 

Inde i huset kan Varmepumpen også lave varmt brugsvand fx i en VV spiral beholder på fremløbet. ( og helst en med elpatron!).  Men det kolde vand er under 7-10bar tryk, også når det bliver varmt,  og det skal udføres af en aut VVS, altså to rør mere,  sat  til  brugsvands rørene i huset.  

  Og så en tilføjelse til husets el-tavle med ny sikringer, et sikkerheds relæ og tilstrækkelig tykke ledninger ind , og videre til varmepumpen.  Alt El skal laves af aut installatør.   

Forudsætning for tilskud er en samlet KMO godkendt installation,  og en tilbuds pris på fx 30- 70.000 for det ovenstående er helt ude i hampen. Det ligner en timepris på 5-6.000kr.  Og dermed er tilskuddet brugt, og lidt til .  jeg venter til festen er overstået.  Gas er stadig / igen  til at betale. Regn på kWh prisen på den leverede varme,  og hele udgiften til varmepumpens levetid (~16 år) skal regnes med.  1m3 gas er ca 10kWh. 

12
27. april kl. 09:48
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Generelt kan man vel sige at anlæg med prefyldtnkølemiddel altid må installeres af brugeren. Spiltanlæg der skal den autoriserede installatør påfylde kølemidlet og kontrollere det. Brugsvand er en anden udfordring, men også der gælder det at man gerne må montere tanken og få den tilsluttet af en autoriseret.

11
27. april kl. 09:13
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Det er meget simpelt. 
Du må ikke pille ved kølemidlet hvis det er over 1kg og derfor kræver lovpligtig eftersyn. 
Og du må ikke røre ved brugsvandsinstallationen, da det er autorisationskrævende arbejde. 
Vil man have tilskud skal det hele installeres af KMO-godkendt installatør. 

Så derfra bestemmer man helt selv hvor meget man vil gøre, og så kan man se om man kan få en autoriseret til at komme og gøre det lovpligtige. 
Men der er rigeligt arbejde for tiden, så at få en autoriseret ud til at lave de sidste småtterier og samtidig stå inde for en installation han ikke selv har lavet, det kan være ret svært. 

10
27. april kl. 02:05
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Det var en blanding af tidligere kommentarer jeg opsamlede, og opsummerende, men kan se at jeg ikke har fået fakta tjekket alt der blev skrevet, hvilket jeg beklager.

Det sagt:

Du må sætte en hvilken som helst varmepumpe op du vil, det der kræves er at der er en autoriseret der  påfylder gas på anlægget.

https://www.billigvvs.dk/tips-og-guides/montering-af-varmepumpe

Her bruges vendingen at 'du ikke selv må installere', om flere af typerne. Iflg samme link må du heller ikke flytte dem selv. Samtidigt nævnes der at det er lovpligtig at køle midlet skal gøres af en aut. kølemontør. 

Jeg er ikke fan af at der bruges 'du må ikke', og senere, 'det er lovpligtig'.  

Enten må man, eller også må man ikke -  det eneste der står klart er kølemidlet skal gøres af aut. kølemontør. Hvorfor de skriver du ikke må installere den, er lidt hen i det uvisse - lovkrav eller ej? 

Angående luft luft, kan jeg kun læse det som at allerede påfylde systemer(genbrug), godt må selv installeres, så længe kølemidlet ikke bliver påvirket. En anden bruger herinde skrev at det var lovligt for små anlæg, men kan ikke finde hans udtalelse pt - er bange for det er gemt i en af de tråde med over 200kommentarer i :/

Et eller andet sted beviser dette også at reglerne ikke er klare nok. 

9
26. april kl. 22:23
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Du må sætte en hvilken som helst varmepumpe op du vil, det der kræves er at der er en autoriseret der  påfylder gas på anlægget. Man kan også installere en blok enhed der blot skal tilsluttes vand og el. Den kræver ingen installatør.

8
26. april kl. 21:55
Re: Problemet er VVS'erne som kræver

Du må godt sætte din egen varmepumpe op selv, men der er en maks størrelse begrænsning, som ikke gør det særligt anvendelige for helårsforbrugeren. Jeg kan ikke huske grænsen, men er sikkert på en anden har tallet. 

De størrere  anlæg, bør tilsluttes/tætningssikres/sikres af en autoriseret installation, da nogle varmepumper bruger ret så potente midler, som er meget slemme drivhus gasser.

Men, der findes typer med propan, som i det store hele er 'mindre' farlige, for miljøet hvis det slipper ud... Men det er så brændfarligt... CO2 bør ikke kræve aut. installatør, indtil man finder ud af at trykket CO2'en er under, gør det potentiel ganske farligt. Så måske er der en god grund til de nuværende regler?

Måske skal vi som kunder være bedre til at sige til firmaerne, at de kun skal stå for den lovpligtige del, og at man selv trækker rør, installering, men ikke påfyldning. Så kunne de lave en forgodkendelse, til ens setup, før, hvor planerne godkendes, og evt fejl fanges, før de laves, og så et efterfølgende besøg hvor de sikre sig at rør er tætte, og installationen er lavet som aftalt, og herefter tryksætte systemmet?

Hvis folk vil have fuld installationsservice, kan dette stadigt vælges. 

7
26. april kl. 20:16
Problemet er VVS'erne som kræver

Problemet er VVS'erne som kræver 50-60% af totalprisen, og at lovpligtige eftersyn koster + 2.500-3000 kr/år. Derudover det komplicerede og krævende ansøgningssetup - tilladelse fra kommunen, energistyrelses tilskudsordninger, BR18 krav m.v.

Hvis nu man måtte sætte varmepumpe op selv - så var det en anden historie. 

Hvis man ser på risikoen for varmepumpeprojekter - så kan det ikke gå særligt galt og betydning af forkert setup/opsætning af varmepumpe er lille (potentielt dårlig nyttevirkning af anlægget eller risiko for udledning af ethanol i ens græsplæne)

Til trods for lav impact & lille risiko, så er der alle mulige lovgivninger som forhindre at varmepumper kommer ned i pris.

En sidste ting er prisen for at udlede CO2 fra afbrænding af gas og olie til atmosfæren er alt for lav - kan vi da ikke snart får en høj pris på udledning af fossilt CO2 til atmosfæren...

6
26. april kl. 17:33
Erkendelsens time...

Som jeg har skrevet om før, bor jeg tæt på 'Københavns største fjernvarme værk' (citat, anden artikel), som levere 330MW varme til fjernvarmenettet i København. Dette værk står til at lukke i 2032.

Fjernvarmeselskabet vil gerne tilkoble mig, i 2031.

En minister var ude og sige at alle de nemt forbundne og samfundsøkonomiske projekter/tilkobling ville blive udført inden 2029.

Selvom jeg kan se værket fra vejen, og ved de eksisterende rør ligger Ca 50meter fra mig, er jeg altså ikke en 'rentabel kunde', som ministeren udtrykker det.

Jeg ved ikke om jeg skal grine, eller græde, når jeg tilmed kan læse at ingen reel erstatning er i tanke til dette værk, som altså levere størstedelen af det københavnske fjernvarme forbrug.

Tilmed har en tidligere beregning vist at den nuværende fjernvarme er dyrere end både mit eksisterende gasfyr, eller en evt varmepumpe - også med de 100k+ priser der er nævnt af flere omgange, hvis der regnes totalt set. 

Spørgsmål til politikerne: 

Vil i fjernvarmen eller ej?

Er det på tide i kigger på en udelukkelsesprdning, eller, alternativ, en godkendelsesordning, til varmepumpeinstalatørerne? Evt en påkrævning, om oplyst COP værdier, ved fast valgte temperaturer?

Hvis gas prisen forbliver på 200kr/MWh, bliver det meget svært at sælge fjernvarme, eller startpriserne for varmepumpe. Hvis i har tænkt jer at løse dette med ekstra afgifter, kan vi så få lovning på at disse penge går til 'varmesegmentet', så fjernvarme og varmepumpe bliver billigere i drift?

 

Ja, jeg giver Svend ret: nogle installatører afgiver tilbud som næsten for godt, ligner de har studeret priserne for fjernvarme, og lagt deres pris kun efter dette.. 

5
26. april kl. 16:39
Re: Selvforskyldt?

Så alt i alt et meget uigennemskueligt og dyrt marked med en meget uoverskuelig og tilfældig tilskudsordning. Det undrer mig ikke, at det ikke virker. 

Branchen mangler noget selverkendelse. Det er ikke politikernes skyld, selvom deres puljer er forstyrrende, men det er simpelthen for dyrt i betragtning af at fabrikanterne har eksisteret i mange år. 

Du kan få en mindre bil inklusive afgifter for det samme beløb de forlanger, og det er inklusiv aircondition.

Personligt har jeg en mistanke om at de sætter prisen efter hvad en fjernvarmeinstallation koster i området. Jeg fik også nogle tilbud i 150.000 kr klassen.

Prisen pr. W er ikke meget mindre end for a-kraft.

4
26. april kl. 14:19
Plot interval

Gaspris kurven viser dybest set at der er ved at normalisere relativt til før 2021, men varmepumpe plottet konkluderer på tal fra 2022 og frem. 
Ville konklusionen være den samme hvis varmepumpe plottet også gik tilbage til 2018?

3
26. april kl. 14:17
Grøn? ikke til den pris!

jeg ville gerne bidrage til den grønne reform og dertil helst spare penge, og fik tilbud på varmepumpe. Ved køb af huset havde det gasfyr, men da prisen for at varme huset op den første vinter stod klart, blev et udmærket, svanemærket pillefyr installeret.  Det har nu tjent sig hjem mange gange, over årtier.   Men varmepumpe,  gratis energi fra luften må da lige være sagen? Regnet efter :  Nix Bix !  En årlig, simpel afskrivning på 10.000  (ca 16 år forventet levetid ) plus service besøg,  ialt 12.500 p.a. - FØR der er brugt strøm til varmen.  Og varmepumpe installatørerne har haft en fest- Ingen andre.  Beklager- før jeg bor i et nulenergi-hus, ingen varmepumpe. Dvs aldrig. Altid læs ALT det med småt, og læg det sammen. Hvad bliver den samlede pris over levetiden, og hvad bliver kWh prisen? Men glæd dig ikke for meget til evt  fjernvarme- det bliver nemlig heller ikke billigt. Det sku vær så godt..

2
26. april kl. 14:14
Biogas i gasnettet

Pga af den lavere efterspørgsel på gas, må andelen af biogas i gasnettet jo være stigende. Sidst jeg tjekkede var vi i nærheden af 40% biogas i gasnettet, så de sidste gaskunder bliver jo mindre og mindre problematiske CO2 mæssigt.

 

Desuden er der rigtig mange boliger i klyngehuse, rækkehuse, mindre 2 etagers lejlighedsbygninger osv hvor der sidder et lille individuelt kompakt gasfyr, som umuligt kan erstattes 1:1 med tilsvarende varmepumpe. Det samt den ret høje pris Christian Broe beretter om, retfærdiggør jo ikke at man presser de sidste gaskunder over i varmepumper. Reelt bliver el-varme paneler jo deres alternativ med en COP faktor på 1.

1
26. april kl. 12:53
Selvforskyldt?

Rent anekdotisk baseret, så synes jeg, at det voldsomt dyrt at få installeret en varmepumpe. Jeg fik et par tilbud i 160.000kr. lejet for en varmepumpe til mit hus. Da jeg bor i udkantsdanmark er det en ret stor del af husets værdi jeg der skulle hælde ind i det. 

Det lykkedes mig at slippe med lidt over halvdelen, men det var svært at navigere i og undgå de mere shady firmaer, som skød op under krisen. 

Og ja - det med tilskudspuljen var også noget rod. Jeg søgte - ventede 6mdr. og fik tilsagn. Jeg havde søgt om tilskud til en A+++ varmepumpe, hvilket jeg også fik installeret. 


Det viste sig så ved nær nær nærlæsning (og jeg synes, at jeg normalt læser tingene godt igennem), at det var en A+++ ved 35gr., men "kun" A++ ved 55gr., så på trods af en ellers troværdig leverandør med gode anmeldelser, så blev jeg faktisk lidt snydt .


Det tog yderligere 8mdr før jeg fik tilskuddet udbetalt, men det var så 7.000kr. lavere pga A+++- fadæsen. 

 

Så alt i alt et meget uigennemskueligt og dyrt marked med en meget uoverskuelig og tilfældig tilskudsordning. Det undrer mig ikke, at det ikke virker.