Dæmning gjorde ondt værre på Nordic Waste: Barium spredt ud over området

Plus6. februar kl. 15:2212
Nordic Waste
Dronereportage fra Nordic Waste i Ølst nær Randers, torsdag den 25. januar 2024. Illustration: Bo Amstrup / Boamstrup / Ritzau Scanpix.
Den kollapsede dæmning af microfiller, der indeholder det kræftfremkaldende og giftige barium, har forurenet jorden fra Nordic Waste, som i over en måned er blevet fragtet ud i landet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et gråhvidt pulver ligger i enorme bunker blandet sammen med den mørke, lerholdige jord på Ølst Bakker syd for Randers. Det vidner om de kolossale kræfter bag de flere millioner ton jord på Nordic Waste, der skrider ned mod en mindre landsby og en nærliggende å.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
8. februar kl. 19:57
Re: Selvsving

Der er barium i dette filler, men på hvilken form findes det barium. Hvis det er som bariumsulfat er det næsten uskadeligt, da det er meget tungt opløseligt.

Bariumsulfat regnes for ugiftigt, da opløseligheden er meget lille. Hvis det ikke findes som sulfat kunne man meget simpelt få det på den form med almindelige sulfatsalte eller svovlsyre.

Der savnes oplysning om hvilke bariumsalte det drejer sig om. Barium findes ikke frit da det reagerer som mange akalier.

12
7. februar kl. 12:46
Re: barium akutte effekter?

Det kunne være fint at få uddybet rådgiverens udtalelse : »Man skal slet ikke i kontakt med barium over jordkvalitetskriteriet på 100 mg/kg,«. Hvad er den nærmere baseret på?

for lige selv at uddybe. Inden for jordforurening opererer man med akutte effekter og langtidseffekter. De fleste risikovurderinger og tiltag er baseret på det sidste. Altså stoffer, der ved længere tids udsættelse kan give helbredseffekter, mens kortere tid ikke nødvendigvis er voldsom sundhedsskadelig. 

Var jorden i en parcelhus-have eller børnehave forurenet over jordkvalitets-kriteriet, ville man typisk  fjerne forureningen eller lægge ½-1 meter ren jord på/ lægge fliser/så græs på et tyndere jordlag med et markeringset under. Dette gælder især immobile forureninger (tjærestoffer, tungere oliestoffer, en del tungmetaller). For at undgå en statistisk langsigtet sundhedsrisiko, ikke mindst for at beskytte jordspisende børn. 

Men inden man når at gøre sådanne indsatser, vil man ved mindre overskridelser af jordkvalitetskriterierne typisk rådgive beboerne om ikke at slæbe jord ind, at bruge havehandsker og vaske hænderne...altså værre er det ofte ikke. 

Mht. mobile forureninger, ville man fjerne disse, hvis de fx kunne afdampe til indeklimaet. Eller udgøre en seriøs grundvands eller vandløbs-risiko.  

Mht. barium: man skal tilsyneladende udsættes for relativt store mængder for at opleve akutte sundhedsproblemer, derfor tror jeg ikke at kortere varig udsættelse er et kæmpestort problem. 

Stoffet er delvist mobilt og kan derfor udgøre en væsentlig risiko for vandmiljøet, især på kort og mellemlang sigt. I denne sag et væsentligt problem pga.  de enorme regnmængder og jordflydningen og nærliggende vandløb, der kan føre forureningen helt ud til havet. 

På den meget lange bane, så vil det mest udvaskelige  barium før eller senere være udvasket og resten bundet i jorden. 

Jeg tror ikke barium er det værste dette sted (uden at være specialist), men ville se efter andre, mere kritiske stoffer eller kombinationen af den samlede 'pakke'. 

Evt. kunne man lave nogle toksikologiske/økotoksikologiske test af repræsentative jordprøver fra Nordic Waste?

11
7. februar kl. 08:46
Re: Ulykken der bliver ved med at give.

@Maria, det må nødvendigvis blive tolket som Lars gør det, når det er hans indlæg, du replicerer på. Jeg forstår godt, at Lars bliver fortørnet, når du "kaster" dig over hans forslag på den måde.

Du skulle i stedet have skrevet dit eget indlæg og ikke svaret på et. Det ville have været comme il faut, bedre netikette og tjent din sag bedre.

10
6. februar kl. 21:00
Re: Datablad for barium fra Miljøstyrelsen

https://mst.dk/media/ambeaotw/barium-dtb-jord_vand.pdf siger ikke noget om cancereffekt fra barium.  Iøvrigt  fremgår det, at  kvalitetskriteriet på 100 mg/kg er fastsat af hensyn til særligt jordspisende børn. Uden disse kunne kvalitetskriteriet  for jord så muligvis været højere(?)

Det kunne være fint at få uddybet rådgiverens udtalelse : »Man skal slet ikke i kontakt med barium over jordkvalitetskriteriet på 100 mg/kg,«. Hvad er den nærmere baseret på?

9
6. februar kl. 19:11
Re: Ulykken der bliver ved med at give.

Hvor ser du rantet mod dig? Læs lige hvad jeg skriver, istedet for at antage det.  Det er en forudsætning at du læser.

Udsendelsen blev sendt på Kosmopol, ud fra gårsdagens besked til borgerne i Grindsted. 

8
6. februar kl. 19:01
"A1 Consult ind, som foreslog

"A1 Consult ind, som foreslog at opføre en mindst 10 meter høj og 30 meter bred dæmning"

... Så Nordic Waste har lavet en dæmning, som deres geotekniske rådgiver anbefalede - (de har vel også en forsikring) - og Randers kommune har vel set designet, inden dæmning blev bygget ...? Tja..

7
6. februar kl. 18:23
Selvsving

Der er barium i dette filler, men på hvilken form findes det barium. Hvis det er som bariumsulfat er det næsten uskadeligt, da det er meget tungt opløseligt.

Det bruges som kontraststof ved røntgenundersøgelser, hvor patienten indtager en god portion af det. 

Man kunne mistænke at det er røntgenundersøgelserne der gør at det kobles til kræft. :-) Mistanke om kræft er det ultimative giftighedskriterium.   

6
6. februar kl. 18:03
Det standhaftige brune tårn

hvorfor står det endnu? Kælderfundament, søjlefundament, fyldt med bly? 

5
6. februar kl. 17:29
Re: Ulykken der bliver ved med at give.

Kunne man forestille sig en langsigtet løsning

Det som jeg forventer er en langsigtet SKANDALE. Hvor ulykkerne kommer frem i medierne i en kontinuerlig strøm. Om 5 år er denne forurenede plads fortsat et problembarn, som måske ikke omtales så intenst i medierne. Men hvor udgifterne stadigvæk skriver en regning til Randers kommune hver eneste måned.

3
6. februar kl. 17:04
Nå det er flyveaske. Så

Nå det er flyveaske. Så kald det da det!

2
6. februar kl. 15:51
Re: Ulykken der bliver ved med at give.

Se gårsdagens udsendelse om grindstedværket. Så lærer du på en gang for alle at Danmark ikke vil ryde op, eller erkende der er nogen risiko ved at bo sådanne steder.

Ja, det er meget hårdt skrevet.. Men hvordan f... vil de have at Danmarks borgere skal tolke det budskab anderledes?

Væk med fakta om 21 tilfælde af ALS, mod statistisk forventet 2. Væk med rensning. Her går det godt! Kom til Grindsted og lev!

Hvis man dømmer ud fra den udsendelse alene, kan jeg vel kun sige til dine bekendte: flygt! Hellere være økonomisk dårligt stillet, end at leve med eks ALS.