CO2-rekord i 2023: Tørke sætter vandkraftværker i stå

Plus7. marts kl. 06:559
CO2-rekord i 2023: Tørke sætter vandkraftværker i stå
Tørke slår skår i den grønne elproduktion på globalt plan. Det er særligt gået ud over produktionen fra vandkraftværker. Illustration: Vattenfall.
Verdens CO2-udledning blev rekordhøj i 2023, hvilket blandt andet skyldes et mindre eludbytte fra vandkraft, viser den årlige statusrapport over CO2-emissioner fra Det Internationale Energiagentur.
Artiklen er ældre end 30 dage

For første gang nogensinde blev vandkraftværket Thác Bà i det nordlige Vietnam i sommeren 2023 nødt til at lukke to ud af tre turbiner. Samme historie kunne fortælles fra 11 andre vandkraftværker i landet, der alle havde lavvande i deres reservoirer fremkaldt af tørke.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
8. marts kl. 22:02
Re: Vanddamp

Hvis mængden af vand i luften over Sahara ikke er på max, så vil en stigende temperatur ikke medføre mere vand i luften.

Det afhænger altså af hvordan den relative fugtighed ændrer sig med ændret temperatur. For samme relative fugtighed vil mængden af vand i luften ændre sig 7% pr grad.

Om det så bliver til nedbør afhænger af lapserate, som pudsigt nok bliver større når den relative fugtighed mindskes. Det betyder at der er stor sandsynlighed for at fugten i en eller anden højde kondenserer ud.

I alle fald er det en alt for voldsom forenkling blot at sige at varmere luft kan indeholde mere vand. Det forklarer ikke særlig meget i sig selv.

I øvrigt virker overskriften modsat af hvad der står i artiklen. I artiklen skyldes den store CO2 stigning mangel på vand til vandkraft, hvor overskriften nærmest prøver at gøre CO2 til årsag til tørken.  

8
8. marts kl. 20:19
Re: Vanddamp

Hvis mængden af vand i luften over Danmark er på max, så vil en stigende temperatur medføre mere vand. Da mængden kun er begrænset af temperaturen.


Hvis mængden af vand i luften over Sahara ikke er på max, så vil en stigende temperatur ikke medføre mere vand i luften.

7
8. marts kl. 19:47
Re: Vanddamp

Mit bud:

'Såfremt at man har opnået maks vandtætheden(mætningen) i atmosfæren, vil yderligere mæthed sætte sig som nedbør' 

6
8. marts kl. 19:23
Re: Vanddamp

Og i regioner, hvor netop den øvre grænse for mængden af vanddamp i atmosfæren er en af de begrænsende faktorer for mængden af nedbør, vil få mere nedbør,« siger Martin Olesen, klimaforsker ved DMI.

Er der en der kan oversætte ovenstående til noget mere forståeligt?

5
7. marts kl. 22:51
Åh nej, nu virker vandkraft ikke ...

... hvis man skal tro alle dem der mener at atomkraft ingen gang har på jorden fordi de franske manglede kølevand i sommer. Det gør de selvfølgeligt. Vi tilpasser os klimaændringerne - uanset om det er boliger eller kraftværker af den ene eller anden art.

(og nej, det betyder ikke at vi blot kan ignorere klimaændringer)

4
7. marts kl. 20:24
Re: Vanddamp

Der er en forklaring i artiklen.


»Den stigende mængde nedbør, som vi ser i eksempelvis Nordeuropa, skyldes primært at en varmere atmosfære kan indeholde mere vanddamp – cirka 7 pct. mere vanddamp pr. grad. Og i regioner, hvor netop den øvre grænse for mængden af vanddamp i atmosfæren er en af de begrænsende faktorer for mængden af nedbør, vil få mere nedbør,« siger Martin Olesen, klimaforsker ved DMI.


 

3
7. marts kl. 17:15
Re: Vanddamp

Prøv Copilot, den gav en super fin forklaring da jeg pastede dit spgsm direkte ind. 

Nu kom du ikke med denne superfine forklaring, så jeg må konkludere at en koldere atmosfære, som kan indeholde mindre damp, vil resultere i mere nedbør andre steder end i Nordeuropa?

2
7. marts kl. 17:03
Re: Vanddamp

Det vil jeg gerne have en ordentlig forklaring på.

Prøv Copilot, den gav en super fin forklaring da jeg pastede dit spgsm direkte ind. 

Den uddybede også og uden irritation da jeg efterfølgende begyndte at lege den sædvanlige leg hvor argumenterne skal myrekneppes helt i bund.

Del meget gerne resultatet når Copilot har kørt dig træt. På den måde slipper vi allesammen for endnu en tandløs og intetsigende klimadebat på disse sider.

 

---- Fagre nye verden

1
7. marts kl. 16:47
Vanddamp

"Den stigende mængde nedbør, som vi ser i eksempelvis Nordeuropa, skyldes primært at en varmere atmosfære kan indeholde mere vanddamp"

Men det giver åbenbart ikke mere nedbør andre steder. Det vil jeg gerne have en ordentlig forklaring på.