Biobrændstoffer kan starte ny fødevarekrise
Biobrændstoffer kan føre til en ny, storstilet fødevarekrise.
Sådan lyder advarslen fra FN's fødevareorganisation FAO, der vurderer, at en fødevarekrise, som den man oplevede i 2007, kan være lige om hjørnet.
»Det er ikke mere end to år, siden verden var på kanten af en regulær fødevarekatastrofe. Det kan nogle gange godt lidt virke, som om man har glemt det i jagten på nye energiformer,« siger Michele Bernardi, seniorkonsulent i FAO's klimaafdeling til Berlingske Tidende.
Han var i Danmark for at deltage i en klimakonference for landbrugsorganisationer fra hele verden.
I 2007 eksploderede priserne på fødevarer. Dels på grund af tørke som første til dårlig høst verden over, dels på grund af stigende efterspørgsel på mad som følge af velstandsstigning.
Efterspørgsel på afgrøder til biobrændstoffer var også medvirkende til prisstigningen.
Udviklingen gør FAO bekymret, for selv om verden netop nu er ramt af en global finanskrise, mener Michele Bernardi, at de fleste er enige om, at velstandsstigningerne vil vende tilbage - og med dem også en øget efterspørgsel efter fødevarer.
»Hvis vi samtidig skal levere flere og flere afgrøder til biobrændsel, er der lagt op til en perfekt storm. Det er helt afgørende, at man i de enkelte land får en klar politik for det her og definerer, hvad der skal til, for at udnyttelsen af afgrøder bliver bæredygtigt,« siger han.
I lande som USA, Brasilien og Tyskland udgør biobrændstoffer allerede en stor forretning.
Også Danmark er godt på vej med et øget fokus på biobrændstoffer.
EU's direktiv om iblanding af bioethanol i benzin træder i kraft fra 1. juli 2010 herhjemme, hvor alle benzinselskaber skal blande fem procent biobrændstof i benzin. Et år efter skal syv procent af dieselen også være biobrændstof.
2.generations biobrændstoffer lader vente på sig
Mange eksperter har længe påpeget, at det er vigtigt at producere biobrændstofferne ud fra restprodukter, såkaldte andengenerations biobrændstoffer, for ikke at lade det gå ud over fødevareproduktionen.
Men Michele Bernardi mener, at verden er langt fra en effektiv udnyttelse af planterester og andet andengenerationsteknologi.
»Derfor vil det påvirke vores fødevareforsyning, hvis man satser massivt på biobrændstoffer inden for en overskuelig fremtid. Jeg har svært ved at se, hvordan det skulle kunne undgå at skabe en mangelsituation. Dermed presses priserne på fødevarer igen op på et uholdbart niveau,« advarer han.